Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně umístění mobilheu jako RD. ÚP nám jasně určilo místo umístění stavby, ale v mísťe kde by dům měl stát máme studnu. Což je samozřejmě nesmysl dávat dům na patkách nad studnu, nebo studnu kvůli tomu rušit. Projektant nam rekl at si tedy dům umístíme až za studnu, že to nevadí a dům se nekolauduje. Tudíž jsme ho usadili o cca 9 m dál a připojili na inzenyrske site. Načež jsem se teď dozvěděla, že je potřeba udělat geometrický plán, abychom dostali cislo popisne, takze mi samozrejme doslo, ze to posunuti domu jedno neni. Máte někdo radu jak to zdůvodnit na stavebním úřadě, abychom dum i pripojky nemuseli cely posouvat? Předem děkuji Pavla


Odpověď

Můj pohled na věc – „mobilheim“ je výrobek plnící funkci stavby = stavba podléhající stavebnímu zákonu. Tudíž měl mít nějakou formu povolení, nejčastěji „oznámení společného záměru“ (tj. územní souhlas + ohlášení stavby dohromady). A když měl mít nějakou formu povolení měl mít i projektovou dokumentaci , která mimo jiné obsahuje koordinační situaci a tam ta studna měla být zakreslená …. Včetně odstupových kót.

Teprve tento projekt se předkládá úřadu územního plánování k vydání závazného stanoviska, bez něj nejde dávat dohromady další doklady….

Prostě je tam řada chyb a navíc většina „mobilheimů“ nesplňuje české předpisy, které musí splňovat dům určený k trvalému bydlení. Závěr – situace nic moc. Ale co vám zbývá, asi bych na stavebním úřadě řekl pravdu a zkusil přímo s vaším úřadem najít nějaké řešení a s takovouto věcí bych určitě na úřad nechodil v pátek pět minut před koncem pracovní doby.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování