Dobrý den,
mezi rodinnými domky nám provádějí rekonstrukci vozovky. Z nám neznámých důvodů, které s námi nikdo nekonzultoval ani neseznámil, snížili komunikaci a obrubníky u vozovky o cca 40 cm. Tím došlo k tomu, že nám znemožnili užívat stávající vjezdy do rodinných domků. Prostě vznikly hrby přes které normální osobní vozidlo neprojede a chytá za spodek auta. K úpravám těchto vjezdů se nehlasí a dokonce někde nutí občany ,ať si předělají na vlastní náklady.
Domníváme se, že když komunikace a vjezdy k domkům řadu let sloužily ke spokojenosti, tak jako vyvolanou investici musí předělat investor komunikace ,tak aby sloužila včetně vjezdů do domků jako dříve. Nebo si dneska může každý dělat co chce ?

Odpověď Dobrý den
Důvody pro snížení mohou být různé, napadá mě třeba nutnost změny vyspádování, změna norem pro pohyb handicapovaných apod. Nicméně zcela správně říkáte, že pokud Vám touto změnou investor stavby znemožnil řádné využívání Vašeho majetku, máte právo žádat uvedení do původního stavu. Doporučoval bych Vám se spojit se sousedy, kteří mají stejný zájem a postupovat koordinovaně.
S pozdravem Ing. arch. Tomáš Růžička, Nemoinspekt, s. r. o.
NEMOinspekt s.r.o.