Dobrý den, mám možnost koupit pozemek pro stavbu domu, ale je docela úzký, 10m, a z pravé strany je ještě jedna komplikace. Je tam dlouhý 0,5m úzký pás, který vlastní soused asi přes tři domy a kvůli možné budoucí zástavbě na zahradách domů nechce tento pásek ani za nic prodat, protože to drží jako klíčové místo kvůli umožnění/znemožnění stavby cesty a sítí. A my bychom rádi postavili blíže jak 2m k hranici pozemku. S tím problém nemá, stavební úřad nám řekl, že výjimka by zde byla možná, ale zajímalo by mně, co pozemek, co je ještě vedle něj. Když postavíme cca 1m od jeho hranice plus těch jeho 0,5m, tak budeme méně jak 2m od hranice dalšího pozemku. Hraje to nějakou roli a musím i s tímto sousedem řešit souhlas s umístěním stavby blíže jak 2m od pozemku nebo už se jej to netýká,když není sousední pozemek? Děkuji.


Odpověď

Takže samostudium: to podstatné je ve vyhlášce 501/2006 Sb. v § 25 – vzájemné odstupy staveb. A v následujícím §26 téže vyhlášky je uveden seznam paragrafů, ze kterých je možné dát výjimku a skutečně výjimku z odstupových vzdáleností dát lze. Poplatek za udělení výjimky je 5 000,- Kč. Ale pozor – každé povolení pro umístění novostavby rodinného domu musí dnes získat závazné stanovisko z hlediska územního plánování. A to, že pozemek je v ploše umožňující umisťování RD ještě neznamená, že toto závazné stanovisko získáte. Protože mimo jiné úřad územního plánování musí přihlížet k ochraně hodnot a urbanistickým pohledům na zástavbu a pak úzký pozemek s rodinným domem umístěným těsně u hranice pozemku může být v rozporu s jejich pohledem na širší zástavbu. Takže je potřeba začít tam a získat dopředu alespoň nějaké písemné vyjádření, že nejste v zásadním roporu s jejich hodnocením územního plánu.

Co se týká podpis „obsouseda“, stavební úřad by jej neměl vyžadovat, ale v tomto případě by bylo rozumné jej získat. Protože i nespokojený “obsoused“ může následně nechat cokoliv přeskoumat….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování