Dobrý den. Chtěl bych koupit od souseda kousek zahrady pro stavbu garáže 6x6m pro dvě auta. Stavbu bych chtěl udělat za dřeva cca 6.stojek (něco jak pergola). Počítat z každé strany garáže 2m, tudíž šíře pozemku by mi stačila 10m?? Potom od cesty (boční ulice) je od hrany cesty elektrické vedení(4.dráty)asi 80cm, a plus dalších 50cm vedený plyn tak celkem 1,3m(plyn a elektrika celkem). No a tady nevím vzdálenost se kterou počítat pro hloubku pozemku od komunikace, když garáž by měla 6x6m a za garáží 2m vzdálenost od souseda. Myslím tím v jaké vzdálenosti by měla začínat střecha, nebo první stojka garáže od el. vedení nebo plynu. Děkuji


Odpověď

Napřed to základní, než ten pozemek koupíte, tak je třeba zjistit, zda váš územní plán to tam vůbec umožní.

Potom stejně musíte mít projektanta (ten musí znát všechny základní předpisy) tak bych nad situací toto řešil až s ním. Základní odstupy stavby od hranice pozemků se většinou bere 2 m, je možné udělit výjimku. Ale je tam dost dalších aspektů, které nemusím z popisu přesně podchytit. Ochranná pásma sítí apod. Co se týká odstupu od komunikace, mohou tam hrát roli rozhledové podmínky, může to být ovlivněno i tím, zda je tam stávající sjezd nebo zda by se musel projednat nový – to je taky zabíračka.

Ale začal bych jinak – do situace bych nakreslil návrh na oddělení pozemku těch 10 m do toho nakreslil garáž 6x6 m a to poslal mailem na úřad územního plánování, na MěÚ odbor dopravy a jednotlivým správcům sítí… a pak bych případně pokračoval s projektantem dál….

Krejčí

B a K systémy s.r.o.