Zdravím, uvažuji o tom, že položím podlahu sám. Zaujaly mě vinylové podlahy, ale ze široké nabídky nevím, co vybrat. Můžete mi doporučit nějaký vinyl vy?

Chci ho do celého domu včetně koupelny, takže potřebuji nějaký, který vydrží i vyšší zátěž a vlhkost.

Odpověď Dobrý den, pro svépomocnou pokládku jsou ideální plovoucí vinylové podlahy. Jejich pokládka není složitá. Je ale potřeba dodržet pravidla:

• U plovoucí podlahy je výhoda, že ji můžete položit i na podklad, kde jsou mírné odchylky od rovinatosti (max. 2 mm na 2 metry). Je však nutné použít vhodnou podložku pro kompenzaci.
• Pamatujte na to, že pod některé plovoucí podlahy je potřeba instalovat PE fólii proti zbytkové vlhkosti. Podlahoviny, které nemají integrovanou podložku z výroby, určitě ocení její dodatečné použití. Vhodnost podložky je důležitá pro garanci a životnost Vaší podlahy.
• Nejméně práce bude s podlahou, která má už integrovanou podložku. Pokud budete dobře vybírat, najdete i takovou, která nevyžaduje ani parofolii a s ostatními vrstvami podlahy tvoří jeden celek. Pokládka bez podložky nebo špatně zvolená podložka bývá příčinou většiny reklamací, které nelze následně uznat.
• Pokud máte podlahové topení, je potřeba zvolit stabilní podlahu s dobrou prostupností tepla. Samozřejmostí je dodržování teplotní kázně podkladu – max. 27°C. Zátop musí probíhat pozvolna, ne šokem.

Vyberte podlahu se spolehlivým zámkovým systémem jako je třeba patentovaný Uniclic. S ním je pokládka snadná a rychlá, protože lamely do sebe zapadají jak na dlouhých, tak na krátkých stranách.

Protože bude podlaha ležet v celém domě, doporučujeme AQUAFIX Click, ten je voděodolný (zvládne i kapky vody v kuchyni a koupelně), stabilní a dobře vede teplo, takže se hodí na podlahové topení.

Uživatelé ale musí zamezit průniku vody pod podlahovinu. V případě, že to nelze, musí se podlahovina v těchto prostorech celoplošně lepit k řádně připravenému podkladu.

Způsob pokládky je možné vidět ve videu https://www.youtube.com/watch?v=MvFSXkLTxcQ&t=199s.
DOBRÉ PODLAHY