Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda-li je možné mít u RD vjezd na parkování v situaci, kdy tento vjezd je situován přímo do křižovatky ve tvaru T v pravém úhlu této křižovatky. Obecně parkování je zakázáno 5m od hrany křižovatky, ale zajímalo by mě, jak je to s vjezdem k RD, který je přímo na hraně. Je možné takto zkolaudovat vjezd, když by se v podstatě vyjíždělo přímo do křižovatky?

Mnohokrát děkuji za Váš čas věnovaný odpovědi.
Marek Škodný

Odpověď Tak špatně položená otázka….v dnešní době každý nový sjezd vyžaduje především dopravní povolení a dopravní povolení vyžaduje projektovou dokumentaci (ač relativně jednoduchou. Jako základní podpůrné stanovisko potřebujete vyjádření Policie ČR – dopravního inženýra. Pokud jej získáte, musíte mít od patřičného odboru dopravy (většinou je to odbor dopravy při tzv. trojkové obci) rozhodnutí o sjezdu. Teprve pak jej můžete realizovat a před dokončením si jej necháte zkontrolovat.

Asi bych postupoval následovně, nakreslil bych od ruky do situace jak to chcete (naprosto laicky), udělal bych několik fotografií a šel bych to na policii DI konzultovat. Kdyby základní návrh byl schůdný, nechal bych to doprojektovat projektantem na dopravní stavby s kulatým razítkem. Pak bych žádal patřičný odbor dopravy o vydání rozhodnutí o sjezdu.

Obecně vzato, je to dost běhání …. Držím palce… Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování