Dobrý den, pod okny našeho domu má nově vést veřejný chodník. Údajně s tím již nemůžeme nic dělat, protože byly vypsány dotace. Je povinností obce nás o tom informovat? A můžeme se nějakým způsobem bránit? Děkuji.


Odpověď

I ke stavbě chodníku se musí vést řízení. (má to více variant, územní řízení + stavební řízení nebo třeba spojené územní a stavební řízení…). Pokud jste vlastníkem sousední nemovitosti a jste i v případě vlastnictví bytu v bytovém domě, tak jste účastníky řízení se všemi právy a povinnostmi. Ale u takovýchto staveb, kde mohou být desítky účastníků řízení umožňuje správní řád zák. 500/2006 Sb. doručovat účastníkům řízení písemnosti veřejnou vyhláškou. Je to § 144 tohoto zákona. Takže řízení mohlo proběhnout a vůbec jste si toho nemuseli všimnout.

Teď je otázka, který úřad to povoloval a kde se dopídit, zda takové řízení proběhlo… dopravní stavby většinou povoluje speciální stavební úřad (většinou je to úřad na tzv. trojkové obci – bývalé okresní úřady), územní řízení by povoloval obecný stavební úřad tam kam patříte. Samozřejmě vyhláška musela viset i na vašem obecním úřadě. Ty vyhlášky se dnes musí vyvěšovati elektronicky a jsou pro zdatné občany dálkově dohledatelné.

Ale zvedl bych v prvé řadě telefon a zavolal si na obecní stavební úřad, pak na odbor dopravy….. něco se dozvíte.

Obec v tomto případě žádnou povinnost nemá, je v roli stavebníka. Řízení probíhá v rámci státní správy…..

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování