Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem k vybudování příjezdové cesty k pozemku. Jsem vlastníkem pozemku na kterém bych rád postavil RD. Pozemek přímo sousedí s obecním pozemkem vedeným v katastru jako ovocný sad na který dále navazuje opět obecní pozemek vedený jako ostatní komunikace. Moje otázka zní - je možné se napojit na takovou komunikace pro udělení stavebního povolení a jak případně postupovat aby mi obec umožnila vybudovat nájezd k domu napříč "ovocným sadem" o délce cca 10m ? Předem mockrát děkuji za případnou odpověď a radu.


Fotky


Odpověď

Úplně první krok je získat předběžný (alespoň předběžný) souhlas úřadu územního plánování s vaším záměrem. Územní plán = veřejný zájem a komunikačně připojit parcelu v rozporu s územním plánem vaší obce nelze. Samozřejmě, když už na úřad územního plánování půjdete, tak tak schematicky nakreslete i umístění vašeho budoucího domu.

Druhý krok, pokud úřad územního plánování s vaším návrhem nemá problém, je jednání s vlastníkem pozemku, přes který musíte přejíždět – tedy s vaší obcí. Obecně vlastník pozemku může dát pouze písemný souhlas uvedený přímo na situaci. Obec někdy chce zřídit smlouvu o zřízení služebnosti (věcné břemeno).

Třetí krok je získat souhlas se sjezdem (ve vašem případě jde opět o vaši obec) – a tam záleží, zda komunikace je vedena jako místní zahrnuta do pasportu komunikací nebo pouze účelová. U místní komunikace musíte získat rozhodnutí o připojení u účelové pouze písemný souhlas vlastníka – tedy vaší obce.

Závěr: proberte to napřed s úřadem územního plánování a pak vyrazte na vaší obec. Jestli je malá asi skončíte u starosty, jestli větší, mohou být v kompetenci tyto věci u odboru správy majetku….

Detaily až příště (šířky a pod).

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování