Dobrý den,

dne 18.1.2018 jsem vložil dotaz - Je možné začít se stavbou dříve než před vydanou změnou Územního plánu?, Pan Krejčí mi odpověděl. Zkoušel jsem v komentáři níže se zeptat na dodatečnou otázku, zatím bez odpovědi. Nevím, zda byl dotaz zaslán ke zpracování.
Přikládám dotaz: "děkuji za odpověď. Zeptám se ještě, pokud stávající územní plán (z roku 1994) nepokrývá celé katastrální území a pro mou lokalitu (odlehlou samotu) nebyl dosud vytvořen, nicméně v jejím sousedství již stojí několik starších statků, jak postupuje úředník na odboru výstavby? Tzn. pro danou lokalitu nemá podklady ÚP, nicméně lokalita je v rámci katastru vedena jako orná půda i když v přilehlém okolí je již dům se zahradou."
Děkuji

Odpověď
Tak v kostce, podle § 58 st. zákona by bylo možné zažádat obec o stanovení zastavěného území - pro vás především kolem samoty. Po jeho vyhlášení by pak uvnitř tohoto území šlo za splnění dalších podmínek (ŽP….) realizovat přístavbu, stavbu garáže. Zrovna tak je možné tlačit na obec, aby pořídila územní plán nový – dnes jej musí udělat na celé katastrální území . Ale tato trvá několik let.



Jinak asi nejde prolomit situaci a povolení získat…

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování