Dobry den,

rada bych se informovala, jak mame postupovat v pripade zajmu zbudovani neverejne ucelove komunikace k obsluze stavebni parcely, jez je predmetem zameru darovani matky synovi.

Pozemek je v soucasne dobe o vymere cca 2000m2. Na jednom konci, kde je i pozemek napojen na pristupovou kominikaci se stavi rd. Existuje zamer pozemek rozdelit a na druhem konci vybudovat dalsi rd. Z druheho konce je pozemek pristupny asi 1,5 m sirokou pesinou v majetku obce. K hlavni pristupove komunikaci vede kolem dvou dalsich pozemku, jejichz majitele s vystavbou neverejne ucelove komunikace ustne (pozdeji pisemne) souhlasi. V uzemnim planu se pocitalo s vybudovanim verejne komunikace, se kterou souhlasili vsichni vlastnici za cenu vzdani se casti svych pozemku, nicmene jednani ztroskotalo na vyjadreni policie, tykajiciho se neprehlednosti v miste sjezdu na hlavni komunikaci. Presto chceme ucelovou komunikaci, a to na vlastni naklady vybudovat, a verime, ze je stavebni urad povinen za urcitych podminek schvalit pristupovou cestu k budoucimu rd na tomto (techto) pozemku. Komunikace bude slepa, jak jsem jiz uvedla vyse, neverejna.

Prosim o radu, jak postupovat. Koho kontaktovat, nebo kde se obratit o konkretni radu.

Odpověď 1. Vybudování komunikace je zřejmě v souladu s platným územním plánem (nejdůležitější podmínka)

2. Vždy doporučuji následný postup: najít si zkušeného místního projektanta a ten ať začne zkoušet navrhnout situaci, kterou postupně bude projednávat s jednotlivými subjekty a postupně jí bude upravovat, tak jak se situace bude měnit. Příprava kolikrát je velice pracná a projektant si jí nechá zaplatit. Musíte si uvědomit, že výsledné řešení musí splňovat docela dost předpisů a požadavků. Navíc s navrženým řešením musí souhlasit všichni vlastníci, kterých se stavba přímo bude dotýkat.

Výsledek bude podklad pro územní řízení. A je dobré do návrhu hned zapracovat vaši představu o umístění rodinného domu.


S konečným návrhem musí mimo jiné souhlasit.

-úřad územního plánování

- MěÚ – odbor dopravy (za podpůrného stanoviska Policie ČR dopravního inspektorátu)

- MěÚ – odbor životního prostředí

- všichni vlastníci sítí (elektřina, plyn, kanalizace, vodovod, sdělovací kabely….)

- Obec (Obecní úřad), případně další orgány.


Teprve po tomto předjednání bych žádal o souhlas s dělením pozemku nebo přímo o vydání územního rozhodnutí.


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování