Dobrý den, ráda bych se zeptala - kolem našeho domu vede obecní cesta. Je to jedna z přístupových cest pro zemědělce. Zemědělec po ní nadměrně jezdí velkým traktorem a opakovaně tímto nadměrným užíváním uvádí cestu do havarijního až nesjízdného stavu. Cesta je to vedlejší obecní, po které jezdí ještě sousedi, jedná se o kousek cesty. Zajímalo by mě, zda náhodou neexistuje nějaké omezení pro užívání obecních cest zemědělci, nebo ji mohou využívat jako kdokoliv jiný? V dalším úseku je také pravidelně traktorem přejížděn potok, který se dále vlévá do řeky. Zda je to v pořádku. Děkuji.


Odpověď

Nejsem specialista na cesty. Ale předpokládám, že jde o účelovou cestu. Dříve ze silničního zákona vyplývala povinnost, že tuto komunikaci mají udržovat uživatelé (zjednodušuji to). Dnes se tento princip dá z předpisů dovozovat. Ale reagovat by měl vlastník komunikace, tedy vaše obec. Zkuste požádat vašeho starostu, aby to vzal jako bod na zastupitelstvo a pak aby se se zemědělcem zkusili spojit a domluvit na spolupráci na údržbě komunikace.

Jinak omezení lze docílit osazením dopravní značky, opět by se musela vaše obec požádat správní orgán o její osazení (zřejmě by to byl odbor dopravy tzv. trojkové obce).

Dnes je zemědělská technika obrovských rozměrů, člověk na ni rád (s vnukem) kouká, jak traktor za 5 miliónů se při jízdě pohupuje po cestě, ale může to vést k vámi uváděným důsledkům…

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování