Dobrý den, prosím o radu. Ve stavebním povolení jsme měli navrhnutý vsak dešťové vody - betonová skruž o nějaké velikosti atd. Nakonec jsme se rozhodli, že dáme retenční nádrž s čerpadlem, kterou budeme využívat na zalévání zahrady. Blíží se nám kolaudace. Projektanti, stavaři mi tvrdí, že to vůbec nemám řešit - žádná změna stavby, nic. Jenže tu retenčku jsme umístili x metrů jinam než měl být vsak a poklop vidíte. Jak bych měla situaci řešit…Nikomu se řešit nechce, poklop mám schovat a tvrdit, že máme vsak… Děkuji za reakci. B.


Odpověď

Podívejte, v tom dotazu chybí údaj o jakou stavbu jde. Pokud jde o rodinný dům tak tam se pouze stavebnímu úřadu oznamuje dokončení stavby – pošlu formulář. Stavební úřad má možnost na stavbu vypsat závěrečnou kontrolní prohlídku a teprve potom stavbu vloží do RUIANU (registr budov…) , případně písemně oznámí, že dokončení stavby bere na vědomí. Takže bych tento první krok udělal a uvidíte, když si úřad přijde (ale nemusí) stavbu zkontrolovat, tak uvidíte jak budou reagovat. Možná jen vezmou stavební deník a tam tuto změnu napíšou….
Jinak smyslem vsaků je, aby se dešťová voda neodtékala nesmyslně do potoka, ale aby se vsákla a doplňovala ubývající spodní vody. Retenční nádrž toto plní taky – vy tu vodu čerpáte a zaléváte záhony, trávník. To vše je v souladu se smyslem předpisů… v zimě pak u retenční nádrže bývá osazen přepad s malým vsakovacím boxem. Vhodnost systému u novostaveb posuzuje místní životní prostředí.
Takže závěr? Asi i zde platí staré české přísloví: „Kdo se moc ptá, moc se dozví…“

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování