Dobrý den, chtěl bych se zeptat novelizaci stavebního zákona. V lednu tohoto roku dokončím stavbu RD, kterou jsem započal stavět v roce 2017 na základě ohlášení. Jaké povinnosti mi s touto novelizací vznikají, či zanikají, resp. zda se na mě vztahuje varianta, že po dokončení mohu užívat RD bez žádného aktu ze strany stavebního úřadu. Pokud ano, jak postupovat k získání čp., podkladů pro zápis do katastru atd. Dále mi není jasný § 190/3 SZ. Na jaké případy se tento § vztahuje, tedy zda se vztahuje na všechna povolením, ohlášení vydaných před do konce roku 2017.
S žádosti o uvedené informace jsem se obrátil na příslušný stavební úřad, také krajský, ale nikdo z nich mi nebyl relevantně odpovědět, sami nevěděli nebo uváděli protichůdné názory. Na příslušném ministerstvu mě odkazovali zpět na uvedené úřady. Typická konfrontace MMR ČR, KÚ, SÚ versus občan/stavebník, bez jasného výsledku. Děkuji za informace

Odpověď Jasně, nevíme to nikdo, jak teď se zákonem naložit. Ale udělal bych následující: oznámil bych užívání stavby, k tomu ofotil revizi plynu, elektřiny, komínu, tlakové zkoušky potrubí … + prohlášení odborného stavebního dozoru. Nechal bych si na kopii žádosti stavebním úřadem potvrdit přijetí…



Pak bych vyrazil na katastrální úřad a vyzvedl bych si žádost (jsou i na internetu) s prohlášením vlastníka. K tomu bych pak dal geometrický plán a žádost tam podal. A něco se bude dít – nějak zareaguje stavební úřad, nějak zareaguje katastrální úřad. Když jim bude chybět doklad nebo něco jiného, tak vám to musí písemně sdělit. Důležité je taky číslo popisné, to přiděluje na základě výzvy stavebního úřadu obec – pro jistotu bych i tam písemně zažádal o přidělení čísla popisného.



Mám obavy, že do konce jara vám nikdo přesně neřekne, jak novelu zákona uchopit. Bohužel již nežijeme v době Marie Terezie.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování