Co dokáže natropit zima Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Zima je zima a umí své. O tom se jistě přesvědčil každý majitel nemovitosti. Přesto, že ta letošní se chovala poměrně slušně, chvílemi připomínala i začínající jaro, není všem zimním dnům konec. Ale stejně, ať je zima jaká chce, toto delší období nicnedělání se projeví na škodách domů a chat po svém.

Až začnete dělat důkladnou revizi škod, neváhejte a začněte pokud možno řešit nápravu co nejdříve, protože včasným odstraněním si ušetříte spoustu peněz. Poškození stavby lze s nadsázkou klidně přirovnat k ohni. Tak například izolace nasáklá vodou, rozpadlý komín, trhlina ve fasádě, opadaná omítka dokážou dostatečně rozladit a zároveň nastartovat poměrně čilou jarní aktivitu.

Viditelné poškození je patrné u střechy. Hned si všimneme, že chybí některé střešní tašky. Ale zkontrolovat bychom měli i to, zda všechny tašky leží tak, jak mají. Pokud na poškozená místa dosáhnete bez problémů ze stabilního žebříku, poškozené tašky vyměňte. Dbejte na to, aby nové tašky zapadly do struktury střešní krytiny, protože jinak by střechu mohly poškodit první silné poryvy větru.
Nešvarem na střeše je mech. Střešním taškám nijak neškodí, ale větší nánosy mechu mohou na střeše zadržovat vodu. Odstranění tohoto nežádoucího porostu není nic složitého, například se ho můžete zbavit pomocí dlouhé latě.
Na plochých střechách je zase kritickým bodem odtékání vody. Ze všeho nejdříve se musí vyčistit odtok okapu.

Voda v komíně ukazuje na špatné napojení komína ke střeše nebo na sanaci topení bez současně provedené sanace komína. Jeho stav můžeme zkontrolovat buď osobní vizitou nebo dalekohledem. Neuralgickým bodem bývá často plechové napojení střechy ke komínu.
Poškozené oplechování se musí odborně obnovit, protože by hrozilo, že by se dešťová voda mohla dostat až do tepelné izolace střechy, což by následně vedlo k provlhnutí a zetlení celé nosné konstrukce střechy. Častou chybou totiž bývá, že se při sanaci topení nemyslí zároveň na sanaci komína. Na vnitřních stěnách komína tak začne kondenzovat voda a na vrchní části komína se objevují hnědé skvrny. Ty jsou nejen značně ošklivé, ale ohrožují dlouhodobě i stabilitu celého komína. Míšením vody s kouřovými zplodinami vzniká totiž kyselina, která způsobuje časem rozdrolení spár i cihel.

Jistému poškození se nemusí vyhnout ani balkon. Zima může poškodit dlaždice, které buď popraskaly nebo se uvolnily. Trhliny a popraskané spáry jsou jednoznačným pokynem k opravné akci. Pokud zkonstatujete, že se již nevyplatí opravovat starou dlažbu a rozhodnete se pro novou, měla by se pod ní položit plošná drenáž. Ta dokáže odvádět vodu mnohem lépe než přírodní stavební materiály.
Položení nové podlahy na balkoně probíhá v několika krocích. Nejdříve se vyrovnají poškozená místa v podkladu, který se pak naimpregnuje a položí se na něj plošná drenáž (cena plošné drenáže se pohybuje kolem 7 000 Kč/m2). Nová dlažba má chránit konstrukci balkonu před vlhkostí. Důležité je, aby byla mrazuvzdorná a voda po ní mohla stékat pryč. Při kontrole fungování balkonu neopomeňte ověřit bezpečnou funkci zábradlí. Pozor, dřevěné zábradlí může trouchnivět i pod barevným nátěrem. Vyzkoušejte, zda není zábradlí na některých místech měkké.
Foto STAPIMA - CB - rekonstrukce objektů a půdních vestaveb
Foto STAPIMA - CB - rekonstrukce objektů a půdních vestaveb
Nezanedbatelné škody mohou způsobit i okapy. Proto ze všech odstraňte listí. Výhodné je pořídit na ně síťový kryt, díky kterému se do okapů listí nedostane vůbec. Na podélném okapovém krytu mohou listy uschnout a pak je jednoduše odfoukne vítr. Listí totiž může v okapu znamenat malé zlo s velkými následky.
Dále také zkontrolujte okapové žlaby a roury. Zatímco na pozinkovaných okapech se rezavějící místa dají snadno odhalit, korodující měděné okapy se v napadených místech pouze ztenčují. To se však stává jen zřídka. Životnost měděných okapů by totiž měla být alespoň padesát let. Poškozené žlaby a roury okamžitě vyměňte, protože by dešťová voda stékala po fasádě domu a zdivo by vlhlo.

Když v omítce najdete trhliny, musí se poškozené místo nejdříve zvětšit kladivem a sekáčem. Vzniklý otvor se ze tří čtvrtin vyplní akrylovým tmelem a nakonec se uzavře univerzálním tmelem. Do vrstvy čerstvého tmelu vtlačte kousek tkaniny ze skelných vláken, která spáru vyztuží. Pokud se ale trhliny ve zdivu objevily již před začátkem zimy, mohla do nich vniknout voda, a protože se v mrazu rozpíná, mohly se tyto trhliny přes zimu výrazně zvětšit a cihly mohou být v přední části rozdrolené. Pak nezbývá, než cihlu otlouci a na toto místo se epoxidovým lepidlem přilepí úzký pruh ze stejného materiálu. Popraskané spáry se musí vyškrábat, vyčistit a opětovně vyspárovat. Výsledek je dokonalý.

V závěru se ještě zmíníme o sklepu. Pokud máte problémy z provlhnutým zdivem, měl by stupeň a způsob sanace rozhodnout odborník. Voda může do zdiva pronikat z boku, protože je vnější izolace poškozená nebo se může jednat o kapilárně vzlínající vlhkost ze základů domu. Teprve když se zjistí příčina vlhkosti, může se začít účinně odstraňovat. Co však můžete provést v každém případě sami je vyčistit osvětlovací sklepní šachtu a odstranit z ní spadané listí. Jinak by se v okolním zdivu a na sklepním okně začala hromadit vlhkost.
Zvažte zároveň, zda by se šachta neměla zajistit mříží proti vloupání.
Foto STAPIMA - CB - rekonstrukce objektů a půdních vestaveb
Foto STAPIMA - CB - rekonstrukce objektů a půdních vestaveb
STAPIMA - CB
Poslat poptávku