Rychlá stavba domu z ekopanelů Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Ekopanely jsou určené pro všechny zájemce o ekologickou, rychlou, levnou a energeticky úspornou výstavbu. Ekopanel je stavební prvek, který nahrazuje klasické stavební materiály, zejména se stal alternativou sádrokartonu a OSB desek. Je vyráběn  slisováním pšeničné slámy pod vysokým tlakem. Slaměné jádro neobsahuje pojidla a je obaleno třívrstvým recyklovaným papírovým kartonem tuzemské výroby. Lisovat lze i další druhy slámy včetně rýžové. Panely se vyrábí v jediné tloušťce 60 mm a v šířkách 800 a 1.200 mm, krácení lze provést v rozměrech od 1.200 do 3.200 mm.

Nejvýraznější přednosti ekopanelů:

  • 100% ekologický materiál
  • atraktivní cena
  • široké spektrum použití
  • snadná a rychlá montáž na dřevěné nosné konstrukce
  • možnost různých povrchových úprav
  • zajišťuje pevnost a tuhost stavební konstrukce
  • výborně akumuluje teplo
  • je požárně odolný
  • velmi dobře tepelně a zvukově izoluje
  • plošná hmotnost ekopanelu je cca 23 kg/m2

Historie ekopanelů

Ekopanel je slaměný stavební prvek s více jak desetiletou historií v ČR. Jeho světová historie je ovšem mnohem delší. Používal se hlavně ve Švédsku a  Anglii v období po II. světové válce. Tehdy myšlenka slisovat slámu umožnila zrekonstruovat až 400.000 různých stavebních objektů, které válkou utrpěly. V letech 1945 až 1962 se stavěly "rychlé" domy většinou pro zaměstnance velkých firem, ve Švédsku například Volvo. Tyto domy se však stavěly i v Austrálii, Skandinávii, Anglii, Holandsku a jinde. Zanedlouho jim bude 100 let, což slouží jako kvalitní a pádná světová reference životnosti ekopanelů.
Foto: EKOPANELY CZ, zátěžová zkouška
Foto: EKOPANELY CZ, zátěžová zkouška
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ

Ekopanely = uznávaný stavební materiál

Ekopanely jsou dnes nejen kvalitním stavebním produktem. Stále jsou vyvíjené nové technologie jejich lisování. Velký zájem je zejména z Ukrajiny, Ruska, Vietnamu a Jihoafrické republiky. Ekopanely jsou navíc již nyní úspěšně vyvážené do ciziny, jako je například Francie, Holandsko a Německo.

Ekopanely se na stavbách úspěšně využívají při výstavbě příček, půdních vestaveb, podhledů, mobilních příček u rodinných domů, zahradních domků, chatek, garáží, průmyslových hal a podobně. Samozřejmě jsou touto technologií stavěné celé domy. Při zahájení stavební výroby v roce 1998 byly domy na bázi dřevěné nosné konstrukce a ekopanelů ve srovnání s domy z klasických materiálů, jako je keramika a plynosylikát, až o 30% nižší. V současné době tento rozdíl již není tak markantní, protože se jedná o plnohodnotné domy, které jsou rychle a kvalitně postavené z přírodního materiálu, jsou nízkoenergetické a vykazují nízké náklady na provoz.

Například dům typu bungalov se zastavěnou plochou 160 m2, využívající infračervený topný systém, s veškerými spotřebiči na primární elektrickou energii, měl v roce 2009 náklady na spotřebu elektřiny do 1.000 korun měsíčně. 
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ

Konstrukce, požární odolnost a úprava povrchu

Ekopanely byly na základě provedené evropské zkoušky „Reakce na oheň“ zařazeny do kategorie E. Lze jimi tedy oplášťovat stavby až do výšky 22,5 metru. Šíře nosné dřevěné konstrukce odpovídá požadavkům na její tepelný odpor. Skladba stěny v je v tomto pojetí při dodržení kritéria na požární odolnost (ta je daná vyhláškou č. 23 z roku 2008) ze strany exteriéru následující: ekopanel, tepelná izolace (nosná dřevěná konstrukce), 2x ekopanel.

Po osazení panelů v konstrukci je musíme napenetrovat. Vnější panely (+ vlhké provozy – koupelna, kuchyň) je třeba penetrovat 3x (vnitřní 2x). Spáry takto ošetřeného panelu je nutné ošetřit flexibilním tmelem s perlinkou. Finální povrchová úprava může být jakákoli – silikátová či silikonová omítka, štuk (jen je nutné zajistit difúzní otevřenost konstrukce). Pouze z ekopanelů staví řada stavebních firem v ČR.
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ

Zkušenosti z výroby, výstavby a užívání

Výrobce a stavební firmy si mezi sebou neustále předávají praktické a teoretické zkušenosti. Zákazníkovi tak lze zajistit realizaci hrubé stavby, která se skládá z nosné dřevěné konstrukce opláštěné ekopanely + osazení tepelné izolace. Dále to jsou příčky, podhledy a začištěné stavební otvory pro okna a dveře. Střecha je převážně z vazníků, jednostranné difúzní podstřešní fólie a kontralatě. Základovou desku si provádí zákazník pod dohledem dodavatele sám.

Uživatelé domů a různých stavebních aplikací z ekopanelů jsou velice spokojeni. V ČR jsou jich postavené již stovky. Oceňují především nízké náklady na provoz, téměř suchý proces výstavby, prodyšnost domu za neexistence různých systémů nuceného větrání a celkovou pohodu a komfort bydlení v příjemném přírodním materiálu. V domech se nepoužívá parotěsná folie, ekopanely totiž fungují jako parobrzda.
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
EKOPANELY SERVIS s.r.o. Poslat poptávku