Co s jezírkem v zimě? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

I když v zimě život v jezírku utichá a odpadá starost s jeho péčí jako je pravidelná údržba a čištění vodní hladiny a pobřežní zóny, přece jenom nějaké povinnosti zůstávají. Jezírko je třeba udržovat zejména za mrazivého počasí. Vodní hladina by neměla nikdy dlouhodobě zamrznout, zejména pokud jsou v jezírku ryby. 

Co s vodními rostlinami

Ještě před začátkem zimy je třeba přestěhovat lekníny umístěné v mělkých zónách do hlubších částí jezírka. Přežijí tak zimu bez úhony. Zimu rostliny přečkávají ve fázi vegetačního klidu, takže jejich údržba v tomto období odpadá. Plovoucí a ponořené rostliny přezimují ve spících pupenech a výhonech, na jaře se samy rozmnoží nebo obrazí.

Pokud jsou v jezírku ryby

Pokud jsou v jezírku ryby, je nutné zajistit v ledu otvor, aby zimu bez úhony přečkaly. Krátkodobé zamrznutí vodní hladiny není na škodu, dlouhodobé zamrznutí však může způsobit problémy. Otvor v ledu zajistí odchod jedovatých plynů, které vznikají tlením zbytků rostlin a dalších nečistot, které jsou na dně. Tyto plyny mohou způsobit úhyn vodních živočichů - obvykle jim ochrne dýchací soustava. Otvor v neposlední řadě zajistí rybám kyslík potřebný k životu. Mějte na paměti, že pokud řasy nemají světlo, kyslík z vody odebírají, takže je třeba z jezírka pravidelně odstraňovat sníh. Pokud řasy světlo naopak mají, kyslík produkují. 
Otvor v ledu je možné zajistit například ohřívačem s plovákem, odledovačem nebo vzduchovým kamenem. Snadným a nejlevnějším řešením je postavení horkého hrnce na led. Tento postup je však třeba opakovat. Pokud z časových důvodů nemáte možnost jezírko pravidelně kontrolovat a udržovat za mrazivého počasí, pořiďte si topné těleso, které vodní hladinu udržuje bez ledu. Není třeba se obávat vysoké spotřeby energie při nepřetržitém provozu. Topné těleso má přibližně stejnou spotřebu jako obyčejná žárovka. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Technika v jezírku

Pokud jsou v jezírku umístěny filtry a čisticí zařízení mimo vodní plochu, které v zimě plní svůj účel, je třeba obstarat přikrytí třeba bublinkovou fólií. Při stálém provozu jezírka pravidelně kontrolujeme elektrické čerpadlo.

Malé vodní plochy bez ryb

Tato jezírka mohou být na zimu vypuštěná. Vodní rostliny zasypeme vrstvou listí, lekníny navíc přikryjeme vrstvou chvojí nebo pytlovinou. Základem je nenechat rostliny zcela vyschnout. Pokud chceme předejít praskání povrchu dna, přikryjeme povrch jezírka plachtou či prkny.

Jezírko koncem zimy

Pokud to počasí dovolí, pravidelně odstraňujeme z vodní hladiny nečistoty jako jsou tlející listy či větévky. Již od března se v jezírku pomalu začíná objevovat život. Za teplejšího počasí ryby pomalu začínají stoupat ode dna k vodní hladině a hledají potravu. S jejich krmením ovšem opatrně, krmíme je zpočátku málo. Vyplatí se přezimujícím rybám v jezírku na konci zimy podat granule s antibiotiky. Zabráníme tak přezimujícím rybím nemocem.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)