Co zařídí tepelné čerpadlo ve vašem domě Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Tepelné čerpadlo obstará příjemné a zdravé prostředí ve vašem obydlí, aniž by ovzduší lokality bylo zatěžováno exhalacemi. V dobách, kdy byla tepelná čerpadla novinkou, se mnozí zalekli vysokých pořizovacích nákladů. Při dnešních cenách energií se však návratnost této investice počítá už i v rocích (samozřejmě záleží na typu a výkonu tepelného čerpadla). Je to dáno i tím, že se už používají menší tepelná čerpadla. Nové domy z moderních materiálů mají totiž menší tepelné ztráty. Životnost tepelných čerpadel je však poměrně dlouhá - cca 20 let.

Pořízení tepelného čerpadla je skutečně dlouhodobou investicí. Je proto nutné zvolit firmu s kvalitním servisem, který bude trvat i po uplynutí záruční doby. Pamatujte také na to, že tam, kde bylo zařízení vyrobeno, bylo patrně i otestováno a jeho použití je vhodné právě v daných konkrétních podmínkách. tepelné čerpadlo umožňuje vytápění interiéru, ohřev užitkové vody, větrání a případně i chlazení (klimatizaci).  Existují dva způsoby ohřevu užitkové vody pro vaši domácnost. První je celoroční ohřev teplé vody přímo tepelným čerpadlem. Druhá možnost je vodu takto pouze předehřát. K dohřátí pak dochází v elektrickém bojleru.

Topný systém s tepelným čerpadlem bude skutečně úsporný, respektive efektivní, bude-li vybaven mikroprocesorovými regulátory, které jeho provoz řídí. Regulační systém lze ovládat i přes počítač. Nevybírejte z nabídek tepelných čerpadel jen podle ceny. Zajímejte se kromě jiného i o hlučnost, která s cenou přímo souvisí.

Raději kupujte na klíč (i s projektem, montáží a otestováním v provozu) a bez zbytečných prostředníků. Oceníte to hlavně při případných pozdějších potížích, které budete potřebovat profesionálně vyřešit.
Tepelné čerpadlo vzduch - voda IVAR.HP AW
Tepelné čerpadlo vzduch - voda IVAR.HP AW

Tepelná čerpadla systému vzduch - voda

Vodní výměník je u těchto čerpadel zabudován v jejich vnitřní jednotce a náplň neprochází venkovním prostředím. Ani při případném výpadku elektřiny se tedy nemusíte obávat poškození vodního výměníku. Tato čerpadla se používají spíše v mírném klimatu, u nás tedy mimo horské oblasti.

Tepelná čerpadla systému země - voda

Tato čerpadla jsou více rozšířena než čerpadla systému vzduch - voda. Lze je s úspěchem použít dokonce i u domů postavených na skalnatém podloží. Neplatí totiž mylná informace, že do skály lze těžko vyhloubit dostatečný vrt. Právě naopak.

Tepelná čerpadla systému voda - voda

Tato čerpadla čerpají energii z vrtů. Stejně jako v případě systému země - voda rozlišujeme horizontální (například dna rybníků) a vertikální (vrty) řešení. Tepelná čerpadla voda - voda jsou rozšířena nejméně, jelikož jsou náročná právě na dostatečné zdroje vody.

Co ještě tepelná čerpadla nabízí v porovnání s ostatními typy topení?

Nemáme žádné starosti s přípravou paliva na zimu a byt je čistý, bez prachu a kouře. Navíc získáme dobrý pocit z toho, že topíme ekologicky. Určitě se nezapojíme do vytváření smogové clony při inverzi.

Zdroj: www.birnerprogres.cz

Zdroje použitých fotografií: www.ivarcs.cz, www.cerpadla-ivt.cz
Tepelné čerpadlo země - voda IVAR.HP BW
Tepelné čerpadlo země - voda IVAR.HP BW
Tepelné čerpadlo voda - voda IVAR.HP WW
Tepelné čerpadlo voda - voda IVAR.HP WW