Dálkový ovladač ke světlu? Hodí se. Vyzkoušeli jsme chytré LED stropní svítidlo ZULU Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

LED stropní svítidlo Zulu je dobrým příkladem světla, které můžete zapojit do chytré domácnosti. Změna teploty světla a intenzity na povel je dobrá funkce i pro lidi, které smart bydlení nezajímá. A jeho design je velmi přívětivý, i když jedna drobná chybička se taky našla.

Když mi v redakci nabídli k testování stropní svítidlo Zulu, byl jsem skeptický. Světla mám totiž doma dávno zařízená a vlastně jsem necítil potřebu něco vyměňovat a dokonce upgradovat na chytré řešení. Protože o to tady totiž jde především - Zulu není obyčejné světlo, ale chytré stropní svítidlo, které lze zapojit do ekosystému Tuya nebo Smart Life

Ale je to k něčemu? Přece stačí cvaknout vypínačem a světlo rozsvítit nebo zhasnout, víc netřeba…  Ne tak docela. Po hodině užívání totiž člověk docela rychle změní názor.

Zulu v bílé variantě (Foto: se svolením T-LED)
Zulu v bílé variantě (Foto: se svolením T-LED)
Zulu v černé variantě (Foto: se svolením T-LED)
Zulu v černé variantě (Foto: se svolením T-LED)

První dojem

Když mi svítidlo dorazilo domů, byl jsem v mírném šoku. Z popisu jsem si totiž nedokázal úplně představit, jak velké světlo to je. Zaslaný model má totiž průměr 60 cm! To je rozměr, který skutečně pochopíte až v okamžiku, kdy takový "talíř" držíte v ruce. 

Co je v krabici? A jak se to instaluje?

V krabici najdete samotné svítidlo, vruty a hmoždinky pro uchycení, dálkové ovládání a stručný návod na instalaci a provoz. Nutno dodat, že dálkové ovládání se stalo hitem mezi mými dětmi ještě dříve než jsem svítidlo nainstaloval na strop v obýváku.

Co se týče instalace, měl bych mluvit v množném čísle, protože jeden člověk tohle "monstrum" sám na strop nepřipevní. Ne, že by bylo tak těžké, ale je velké a jeho nasazení si vyžádá práci dvou lidí. Je také samozřejmě nutné vyvrtat čtyři otvory pro uchycení. Žádné speciální dovednosti ani elektrikářské znalosti potřeba není, napájecí zdroj je obsažen v těle svítidla, takže ho stačí jen připojit na kabely osvětlení 220V jako obyčejné stropní svítidlo.
 

Jak to funguje?

Zulu je LED svítidlo s integrovaným světelným zdrojem. Nemontují se do něj tedy žádné žárovky, vše tvoří jeden celek. Testovaný model je v kruhové variantě, vyrábí se také ve čtvercovém tvaru. V obou případech je světelný zdroj po celém obvodu svítidla. Díky tomu působí rozsvícené světlo velmi efektně. 

Nevýhodou může být nemožnost snadno vyměnit nefunkční světelný zdroj, výrobce ovšem garantuje životnost 40 000 hodin. 

Reálné foto - svítidlo je opravdu velké (Foto: Jiří Březina)
Reálné foto - svítidlo je opravdu velké (Foto: Jiří Březina)

Výkon testovaného modelu je 60 W, další varianty vykazují hodnoty 48 nebo 32 W. 60 W je tedy v nabídce nejsilnější světelný zdroj a je to znát. Při plném výkonu je světlo skutečně silné (výrobce udává 4800 lumenů). V našem ani velkém, ovšem ani malém obývacím pokoj, kde světlo na stropě dosud obsluhovaly 4 LED žárovky o výkonu 9 W, je taková hodnota snad až příliš. To ale vůbec nemusí vadit, protože světlo má plynule nastavitelnou intenzitu. 

Zdroj obsahuje CCT LED čip, jehož vlastností je schopnost změnit barvu, respektive teplotu světla. Na výběr jsou přednastavené tři varianty (přesné hodnoty uvádíme na konci článku): teplé měkké, téměř žluté světlo, vhodné třeba na večer, které ze všeho nejvíc připomíná klasickou žárovku; dále teplá bílá, jakou mají většinou běžné domácí LED žárovky; a nakonec studená bílá, kterou hodnotím jako ledově modrou až chirurgickou. Mezi barvami můžete organicky prolínat, a navolit si tak přesně takovou, jaká vám vyhovuje. 

Podívejte se na video, které ukazuje rozsah barvy u CCT svítidla ZULU:

Chytré, ovladatelné

Všechno můžete ovládat přiloženým dálkovým ovladačem. Je až k nevíře jak rychle si na tuto možnost člověk zvykne, a to vůbec nemluvím o dětech, které teď doma nedělají nic jiného, než se starají o osvětlení  místnosti. Svítidlo je možné ovládat velmi jednoduše i z mobilního telefonu s aplikací Tuya Smart a zapojit do ekosystému chytré domácnosti. Kromě zapnutí vypnutí, stmívání nebo změny barvy je možné v aplikaci nastavit i čas vypnutí nebo nastavovat různé scénáře a scény (relaxace, čtení, sledování filmu apod). Světlo můžete přes Alexu nebo Google Assistant ovládat i hlasem.

I pokud ale vymoženostem chytré domácnosti neholdujete, není plně ovladatelné světlo vůbec k zahození. Dálkový ovladač funguje bez problémů, používá rádiový přenos, nikoliv infračervený, takže při jeho používání nemusíte na světlo nijak mířit. 

Samozřejmě není problém světlo zapínat a vypínat klasickým vypínačem na stěně. A když mluvíme o vypínačích, světlo by mělo spolupracovat se stmívacími (TRIAK) a inteligentními nástěnnými vypínači.

Design a používání

Svítidlo vypadá opravdu dobře když svítí (kruh světla) i když je vypnuté. Není vyrobené z žádných luxusních materiálů a při bližším ohledání to je i poznat, ale ze vzdálenosti dvou metrů už působí velice esteticky. 

Světelný tok se rovnoměrně rozlévá po celé místnosti (úhel svitu je 140°). Žádné světlo ale nemíří na strop a ten je pak oproti zbytku místnosti tmavý. Toto může u stropního svítidla znamenat pro některé uživatele nevýhodu a je třeba si to uvědomit.

Závěsná varianta v černé barvě (Foto: se svolením T-LED)
Závěsná varianta v černé barvě (Foto: se svolením T-LED)
Závěsná varianta v bílé barvě (Foto: se svolením T-LED)
Závěsná varianta v bílé barvě (Foto: se svolením T-LED)

Co říci na závěr? Nikdy bych nevěřil, že jsi tak rychle zvyknu na možnost upravit si osvětlení místnosti dálkovým ovladačem nebo z displeje mobilu.

Možné úskalí vidím v tom, že při dalším pořizování žárovek nebo osvětlení budu zvažovat ta, která jsou takzvaně chytrá: něco takového jsem dosud nepotřeboval a ani o tom neuvažoval. Teď už vím, že to vůbec není špatné. 

Svítidlo k testování poskytl výrobce T-LED.

Technická specifikace

Příkon60W
Barva světlaCCT (3 varianty bílé barvy)
Teplota světla3000-6000K
Světelný tok4800lm
CRI>80
Úhel svitu140°
KrytíIP20
Životnost40000h
StmívatelnostAno
Způsob stmíváníTRIAK (TRIAC)
Rozměry600x90mm (průměr x výška)