Vlastní posilovna se může zdát pro někoho snem. Avšak zařídit takové sportoviště sportovním nářadím nemusí být nedostupné. Ve vlastní posilovně si milovníci sportu přijdou na své. Nejenže nebudou odkázáni na otevírací dobu fitness centra, budou si navíc moci dopřát soukromí. Určitě všem nepřirostla k srdci velká přeplněná fitness centra, která - byť naplněná nejmodernějším vybavením - postrádají jediné – intimitu.

Vše s rozumem

Řada z nás, i když cvičí třeba pravidelně, neví, jak správně cvičit. V tomto směru poslouchejte vlastní tělo, které si samo řekne, kdy má dost. Obrovskou chybou je se v prvních několika dnech naprosto zničit, kdy pak není možné přes bolest ve cvičení v dalších dnech pokračovat. Nejlépe je začít s mírnou zátěží a až si na ni tělo zvykne postupně přidávat. Dobré je cvičební program rozdělit. Hodina by měla obsahovat 20 min na zahřátí těla (jízda na kole), 20 minut posilování a 20 minut na protažení svalů.

Jaký prostor je nejvhodnější?
Ať už uvažujete při budování stavby či ve stávajícím domě se zřízením fitness, vybírejte především takový prostor, kde je okno, které zajistí stálý přísun čerstvého vzduchu. Místnost by měla být nejenom dobře větraná, ale obzvlášť v zimě teplá. Optimum je 20 ° C. Základem je svaly na cvičení prohřát, proto je řada fitness vybavena například infrasaunou. Místnost by měla být dostatečně veliká – minimálně 3 x 4 m, přičemž výška stropu by měla být 2,6 – 2,8 m. Mezi jednotlivými stroji by měl být alespoň půlmetrový prostor.

Pokud chcete posilovnu vybavit dostatečným počtem strojů, vybírejte nepodsklepenou místnost v přízemí; stroje jsou přece jenom těžké. Pokud byste chtěli místnost v patře, bylo by dobré vyztužit stropy. Při stavbě novostavby už v počátku myslete na to, jaké stroje budete chtít případně pořídit. Ulehčí vám to pak řadu starostí s kotvením či upevňováním kladek či jiných fixačních prvků.
Rotoped
Rotoped
Důležitá je také podlaha. Zapomeňte na dlažbu či laminátovou podlahu, která pro tento účel je zcela nevhodná. Myslete na to, že se zkrátka stane, že někomu z vás upadne činka nebo jiné náčiní, takže tvrdá podlaha by to hned odnesla. Nejlepší jsou speciální gumové krytiny vhodné pro tělocvičny, které takový pád zmírní. I když jsou koberce měkké, nejsou rovněž ideálním řešením. Drží se v nich prach, který cvičením víříme a následně pak vdechujeme. Kompromisem je linoleum.

Na stěny umístěte zrcadla. Nejenže budete mít přehled, jak vaše tělo zvládá cvičební úsilí, budete také moci kontrolovat správnost provedených cviků. Nezapomeňte zde také umístit váhu pro sledování změn hmotnosti. Je dobré si takové změny vždy zapisovat. Pokud je to možné, na stěnu zavěste televizi či posilovnu vybavte rádiem. Televizní program vás při cvičení zabaví a cvičební čas vám rychleji uteče. Hudba z rádia vám zase dodá elán. Pro sledování času stanoveném na jednotlivé cviky by zde neměly určitě chybět hodiny.
Výhody domácí posilovny:
• ušetříte za vstupné
• nejste vázáni otvírací dobou
• soukromí

Nevýhody domácí posilovny:
• poměrně vysoká finanční náročnost na zařízení
• ztráta dohledu zkušeného trenéra
• profesionální fitness centra disponují maximální vybaveností
• nesetkáte se zde s přáteli či novými lidmi


Příště se můžete se můžete těšit, jakými stroji by vaše domácí posilovna měla být vybavena.