Infrazářič (Zdroj: gavri.cz) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Způsob, jakým přistupujete k vytápění svého objektu, je do značné míry ovlivněn tím, co máte v dané lokalitě k dispozici. Je to samozřejmě také otázka finančních možností, kdy vytápění pevnými palivy je stále bezkonkurenčně nejlevnější. Je ale zároveň nejpracnější. Na druhou stranu vytápění elektřinou bylo ještě nedávno vnímáno jako velmi drahé, což se ale značně změnilo s novými technologiemi, jako jsou třeba tepelná čerpadla nebo právě infrazářiče.

Vytápějte elektřinou efektivně

Zatímco pořízení tepelného čerpadla je finančně náročná jednorázová investice, u infrazářičů to platit nemusí. Infrazářič je nepoměrně levnější komponenta. Zároveň je mnohem úspornější, než vytápění elektrickým přímotopem. Pracuje totiž na naprosto jiném principu, než jako jste zvyklí u klasického vytápění topnou spirálou. Zatímco topná spirála ohřívá vzduch, u infrazářičů dochází k využití sálavého tepla, které ohřívá přímo objekty okolo. Díky tomu vzniká okamžitých pocit tepla a tepelná pohoda.

Využití infrazářiče v dílně (Zdroj: gavri.cz)
Využití infrazářiče v dílně (Zdroj: gavri.cz)

Proč zvolit infrazářiče?

Již jsme zmínili, že je to okamžité teplo, které pocítíte zkrátka ihned. Nemusíte čekat, až se ohřeje vzduch. Pokud chcete infrazářiče zabudovat na stěnu, existují speciální topné panely, které jsou určeny k instalaci přímo na stěnu. Na výběr ale samozřejmě máte rovněž přenosné modely.

Právě díky unikátnímu principu vytápění má tento způsob celou řadu výhod. Klasické vytápění elektřinou topnou spirálou je velmi energeticky náročné, to však neplatí pro infratopení. To vyniká svou energetickou úsporností, přičemž na něm oceníte zejména:

  • Efektivitu sálavého vytápění
  • Rychlost ohřevu
  • Snadnou obsluhu a údržbu

Určitě nelze zapomenout ani právě na jednoduchost obsluhy a údržby. Pokud si pořídíte topidlo, které funguje na tomto principu, nemusíte mít žádný centrální systém vytápění. Každý panel totiž dokáže fungovat samostatně. Z toho také vyplývá, že pokud se někde něco pokazí, není vyřazeno kompletně celé vytápění v domě.