E.ON Energy Globe Award ČR ovládl otáčivý dům Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, jejíž iniciátorem v České republice je energetická společnost E.ON, a která je také často nazývána jako udílení „ekologických Oskarů“, zná již svého vítěze. Ceny vítězům jednotlivých soutěžních kategorií předali během finálového večera v pražském klubu SaSaZu patroni z řad známých osobností. I letos se projekty šetřící energii ucházely o prvenství v sedmi kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a Kutil. O absolutním vítězi rozhodla veřejnost hlasováním na internetu a také diváci v sále během finálového večera.  Absolutní prvenství v letošním ročníku patří Bohumilu Lhotovi s jeho unikátním otáčivým domem.

Projekt ekologického domu do extrémních podmínek, který zvítězil také v kategorii Kutil, je raritou na celém světě. Jedná se o otáčivý dům stojící uprostřed ohromného kruhového bazénu zapuštěného do betonových základů domu. Díky důmyslnému mechanismu lze místnosti domu natáčet do jednotlivých světových stran. Dům Bohumila Lhoty se tak doslova otáčí za sluncem. Navíc je možné dům ukrýt až dva metry pod zem, takže se v zimě nemusí jeho obyvatelé obávat mrazů. Do zmiňovaného bazénu se napouští voda prohřívaná střešními solárními panely.

Celkový vítěz letošního finále „ekologických Oskarů“ získal jako hlavní cenu od generálního partnera ŠKODA AUTO Česká republika, automobil ŠKODA Citigo CNG Green tec a také malou plničku CNG Compact MJ05 od společnosti MOTOR JIKOV Group. Unikátem mezi cenami byla jediná pračka, která si na sebe vydělá. Pračka, která umí rozpoznat přechod na nízký tarif elektřiny a tím vám šetří peníze. Tato pračka s názvem gorenje, powered by E.ON W01 EON/LT vznikla partnerstvím energetické společnosti E.ON a společnosti GORENJE spol. s.r.o. a spatřila světlo světa právě v rámci slavnostního vyhlášení.
Fotografie z předávání hlavní ceny
Fotografie z předávání hlavní ceny
Vítězové ostatních jednotlivých kategorií získali od generálního partnera, společnosti ŠKODA AUTO Česká republika roční zápůjčku vozu ŠKODA Citigo na stlačený zemní plyn (CNG) a další velmi zajímavé ceny od ostatních partnerů soutěže E.ON Energy Globe Award ČR. Nejlepší projekt letošního ročníku se také zúčastní světového finále soutěže zaměřené na úspory energie a ochrany životního prostředí.

V letošním roce se do soutěže zapojilo celkem 165 soutěžících, kteří zaslali své projekty do sedmi kategorií. Díky soutěži se do povědomí veřejnosti stále více dostává fakt, že pro kvalitu životního prostředí může mnoho udělat každý z nás. Hlavním posláním této soutěže je totiž národní i mezinárodní zviditelnění energeticky úsporných projektů.
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty
Během večera byla udělena také Cena eko energie, která je součástí soutěže nejlepších energeticky úsporných projektů E.ON Energy Globe Award. Smyslem vzniku této ceny je přirozeně podpořit aktivní přístup k ochraně životního prostředí.

V souladu se svou dlouhodobou strategií prosazování ekologie a energetické efektivity se tak společnost E.ON rozhodla ocenit jeden z projektů  v kategorii Mládež, konkrétně projekt Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě na Využití papírového odpadu, který se dostal do užší nominace letošního kola E.ON Energy Globe Award ČR. Projekt, který obdržel v hlasování široké veřejnosti nejvíce hlasů, získá finanční částku ve výši 298.041,- Kč. Částka vychází z objemu ekologicky šetrné elektřiny prodaného zákazníkům E.ON Energie, a.s. z řad domácností (produktová řada EkoElektřina) a podnikatelů (produktová řada EkoStandardPower).

Záznam z celé akce proběhne 13. října 2012 od 21:45 na ČT1.
Fotografie ze slavnostního večera
Fotografie ze slavnostního večera

Finálové projekty jednotlivých kategorií:

KATEGORIE ZEMĚ

1. místo: Ostrovní dům / Ing. Arch. Pavel Fojt (Praha)
2. místo: Pasivní administrativní budova OTAZNÍK / INTOZA s.r.o. (Ostrava)
3. místo: Cihelný blok Heluz Family 2in1 / HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. (Dolní Bukovsko)

KATEGORIE OHEŇ

1. místo: Nemocnice Nové Město na Moravě – energetické úspory se zárukou / AB Facility a.s. (Praha)
2. místo: Využití odpadního tepla objektů IDSC Mladá Vožice / IDSC, spol. s.r.o. (Mladá Vožice)
3. místo: Ekologická parní mikrokogenerační jednotka / Luboš Harník (Napajedla)

KATEGORIE VODA

1. místo: Projekt vodního hospodářství – Horská chata Kleť / JUDr. Ladislav Faktor (České Budějovice)
2. místo: Systém výdeje kapalin do ostřikovačů FlowControl / FlowControl s.r.o. (Třebíč)
3. místo: Byty Ostrava / WATERSAVERS, s.r.o. (Brno)

Vítězný projekt E.ON Energy Globe Award ČR 2012

Název projektu: Ekologický dům do extrémních podmínek
Předkladatel: Bohumil Lhota

Otáčivý dům je možné schovat pod zem

Otáčivý dům pana Bohumila Lhoty patří k opravdovým raritám nejen v našich krajích, ale vůbec na celém světě. Majitel jej s pomocí svých přátel stavěl dvacet let. Dům je situován jako samostatný, v podstatě izolovaný objekt v prostředí řídké zástavby rodinnými domy v severní části katastru Velkých Hamrů na jižním svahu Černostudničního hřebene. Celkové řešení domu je přizpůsobeno svažitému terénu, kde podél nejnižší části pozemku vede státní silnice, jinak je obklopen pastvinami a poli s rozptýlenou zelení navazující na blízký les.

Uprostřed ohromného kruhového bazénu, zapuštěného do betonových základů domu, stojí válec, který celým domem hýbe. Pohyb domu je možný kolem své osy a vertikálně. Lze tak libovolně natáčet jednotlivé místnosti do světových stran, třeba podle pohybu slunce. Je ale možné dům i schovat až dva metry pod zem, takže v zimě není potřeba obávat se mrazů. Půda totiž domu poskytuje skvělou tepelnou izolaci. Něco takového se ale hodí nejen kvůli mrazu a jiným silným teplotním výkyvům, ale i kvůli mnoha dalším vyloženě extrémním situacím a podmínkám. Lze se tak bránit třeba silnému znečištění ovzduší, nebo dokonce stavu válečného ohrožení. Vertikální posun obytné části skýtá teoretickou možnost ji kompletně přesunout, například pomocí helikoptéry, a usadit ji na jiném místě.
Kruhový bazén s ukotvením otočného mechanismu
Kruhový bazén s ukotvením otočného mechanismu
Výhled z kruhového domu
Výhled z kruhového domu
Do zmiňovaného bazénu je napouštěna voda prohřívaná střešními solárními panely, takže má neustále teplotu příjemnou na koupání. V jeho blízkosti se také daří rostlinám, které kolem něj vyrůstají přímo ze země. V tomto prostoru je totiž udržováno stálé příjemné klima, pohybující se mezi osmnácti a dvaceti stupni. Tato plocha je z tohoto důvodu, ale i díky své rozloze vhodná i pro sport a hry. Jsou zde umístěny i prostorné voliéry, ve kterých lze chovat ptactvo a přenést si tak přímo do domácího prostředí kus skutečné přírody. Do tohoto přízemního prostoru vede vstup z horní pohyblivé části, dále letní vstup přímo zvenčí a zimní přes hospodářskou část, která těsně přiléhá k objektu a je též kryta vrstvou zeminy. Tato je k domu přistavěna a je zde samozřejmě možnost po celém jeho obvodu přistavět další, třeba pro chovatelské, botanické či skladové účely.

Patro nad bazénem je obytné. Všechny stěny díky plastovému materiálu zvanému makrolon propouštějí světlo, okna v nich jsou navíc velká, v kovových rámech, takže je tímto způsobem zajištěn zdroj tepla ze slunečního záření. Půdorys této části je kruhový, o průměru devíti metrů. Podlaha je z bytelných dřevěných fošen, což dodává obyvatelům i návštěvníkům pocit bezpečí. Všechny části prostoru jsou plně funkční a jedna přechází plynule do druhé. Veškeré úložné prostory jsou ukryty do dřevěných přepážek mezi jednotlivými částmi prostoru. Vše tedy působí vzdušně a prostorně, zároveň ale mile a útulně.

Po točitých schodech je možné vystoupat do nejvyššího patra, kde každého musí uchvátit výhled do krajiny. Tu lze pohodlně pozorovat i vleže, neboť kolem dokola je jen průhledná kopule. Toto místo je pravým opakem nejspodnější části domu, tedy té s bazénem. Zde je totiž právě díky kopuli neuvěřitelné horko. Pan Lhota s úsměvem říká, že nejideálnější je ochladit se dole ve vodě a poté se jít příjemně vyhřát sem. Se svým domem je opravdu bytostně spjatý. Jeho stavbě a postupnému zdokonalování věnoval velkou část svého života a prý toho rozhodně nelituje. Navíc dokázal těm, kteří jej od stavby odrazovali, že dosáhnout takového výsledku je při troše snahy a vytrvalosti možné.
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty
Unikátní otáčivý dům Bohumila Lhoty