Hypotéka a kapitálové životní pojištění Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Co to vlastně hypotéka je?

Hypotéka, nebo-li hypoteční úvěr, je dlouhodobý účelový úvěr, který je určen k financování investic do nemovitostí. O hypotéku může zažádat fyzická i právnická osoba a peníze lze použít na koupi nebo výstavbu jakékoli nemovitosti. To znamená k bydlení ale i ke komerčním účelům, modernizaci nebo vypořádání majetkových vztahů (jako je dědictví či spoluvlastnictví). Hypoteční úvěr je možné použít i pro tzv. doplněk k nemovitosti (např. garáž) nebo na vybavení bytu či domu (kuchyňská linka atd.). Podmínkou hypotéky je, že musí být zajištěna zástavním právem k nemovitosti, která se nachází na území České republiky. Obvykle se ručí financovanou nemovitostí, ale může se jednat i o jiný objekt.

Hypotéku si můžete sjednat u hypoteční banky s dobou platnosti od 5ti do 30ti let. Pokud používá banka k financování hypotečních úvěrů emisi hypotečních zástavních listů, může poskytnout maximálně 70% z ceny financované nemovitosti.

Existují ale další doplňkové úvěry, díky nimž můžete už dnes získat plných 100%. Jestliže banka k financování úvěru hypoteční zástavní listy nepoužívá, může klientovi půjčit i vyšší procento z obvyklé ceny nemovitosti. Hypotéky jsou atraktivní především díky státnímu příspěvku. Ten totiž výrazně snižuje úrokovou míru z úvěru.

A nyní k hypotékám s kapitálovým životním pojištěním:

Jak už bylo na začátku řečeno, tato varianta má své odpůrce i zastánce. Kombinace hypotéky a kapitálové životní pojistky má přinést úspory, v tomto případě klient zaplatí celkově méně něž při běžném anuitním způsobu splácení úvěru.

V případě založení kapitálové životní pojistky si klient ukládá pravidelně určitou finanční částku. Z nastřádané rezervy je potom možné hypoteční úvěr splácet. V průběhu splácení tak člověk platí bance jen úroky z úvěru a nesplácí jistinu. V životním pojištění se jeho peníze zhodnocují.

Hypotéka s kapitálovým životním pojištěním má především tyto výhody:
  • Za prvé je klient po celou dobu splácení úvěru pojištěn.
    To znamená, že v případě jeho smrti uhradí pojišťovna hypoteční bance celou výši dluhu.
    Uznejte sami, že by nebylo fér nechat rodinu, aby na ní tento závazek celou vahou spadl.
  • Další výhodou je fakt, že se dá více odečítat z daní.

Od základu z daně se dá odečíst úrok z hypotečního úvěru ale i zaplacené pojistné.

Pokud pojišťovna dobře hospodaří a vykazuje zisk 6 až 10%  je o naše peníze opravdu dobře postaráno a na těchto výnosech se můžeme i podílet. Po skončení hypotéky vyplatí pojišťovna peníze navíc. Pokud má klient životní pojistku, je hypoteční úvěr úročen nižší sazbou.
Nevýhody:
  • Pojištění: kapitálové životní pojištění není jedinou možností. Existuje například rizikové životní pojištění, které je daleko levnější. Z hlediska kvality jsou ale oba produkty (kapitálové i rizikové životní pojištění) srovnatelné. I v případě smrti vyplatí pojišťovna částku, která stačí na zaplacení dluhu u banky.
  • Odečítání z daní zaplaceného pojistného: ano, zaplacené pojistné se dá odečítat ze základu daně, podmínkou ale je, aby pojištění trvalo do 60ti let věku klienta.

Dalším omezením je to, že existuje limit odpočtů. Daňový základ je možné za rok snížit maximálně o 12 000 korun.
Dalším proti je fakt, že z vyplaceného pojistného po 20ti letech se platí daň. Ve skutečnosti tak klient dostane méně, než kolik očekává. Částka se totiž uvádí bez této daně.