Výsledek první poloviny letošního roku je přesně podle očekávání, které jsme měli na jeho začátku. Zpočátku vlažný rozjezd hypoték v prvním čtvrtletí vystřídalo velmi slušné čtvrtletí druhé. Výsledkem je poskytnutých hypoték za 38 mld. Kč, což je sice o 6% méně než loni, ale je to v mezích očekávání. Důležité jsou předpoklady pro 2. pololetí roku, kdy budou přetrvávat nízké úrokové sazby a rovněž velmi příznivé podmínky pro nákup nemovitosti. To je důvod proč, by klienti neměli váhat s investicí do vlastního bydlení.

Je zde předpoklad, že pomalu začne oživovat realitní trh, ten v prvním pololetí i nadále stagnoval a hypotéky byly z pohledu účelu taženy jarní vlnou výstaveb a rovněž refinancováním, jehož podíl letos narostl až k 20%. Úvěry ze stavebního spoření začaly rok velmi slibně meziročním nárůstem, ten však v zápětí vystřídal pokles. Nicméně bylo poskytnuto téměř 31 mld. Kč úvěrů ze stavebního spoření, meziroční pokles byl pouze necelých 5%.

Pro druhé pololetí bude pozitivně působit několik faktorů – především nízké úrokové sazby, nízké ceny nemovitostí, náznaky oživení trhu práce a rovněž větší rozpočtová stabilita země než před volbami. Na druhou stranu jsou zde opatření ze strany vlády, která by mohla ovlivnit poptávku po vlastnickém bydlení. Ve fázi diskuse je přímý faktor odpočtu úroků ze základu daně a rovněž redukce státní podpory stavebního spoření, která by mohla mít sekundární vliv, především v delším horizontu. Nicméně, přímé dopady na letošní rok nevidíme natolik velké, abychom museli korigovat náš odhad roku výrazně dolů. Odhadujeme, že bude letos poskytnuto 76 mld. Kč hypoték, náš odhad v hypotékách zůstává neměnný.

V úvěrech ze stavebního spoření odhadujeme mírný pokles oproti loňskému roku, a to o 5%, náš odhad je 63,1 mld. Kč. Celkem by mělo být letos na financování bydlení poskytnuto téměř 140 mld. Kč. V níže uvedeném grafu je patrný náš odhad oproti vývoji trhu minulých let. Situace může být ve finále více ovlivněna vládními zásahy. Už z tohoto důvodu bychom uvítali koncepční a odpovědný přístup k věci ze strany vlády, tak, jak si to politika podpory bydlení zaslouží, neboť bydlení se dotýká většího počtu lidí, než se dostaví k volebním urnám, bydlení si na rozdíl od možnosti jít volit nemůžu odpustit. „Výkřiky“ a osobní prohlášení politiků jsou kontraproduktivní a nic běžnému občanovi nepřinesou. Věříme, že výsledek druhého pololetí bude ve znamení oživení.
Zdroj: Banky, MMR, Hypoindex.cz, GOLEM FINANCE s.r.o.
Zdroj: Banky, MMR, Hypoindex.cz, GOLEM FINANCE s.r.o.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)