Moderní bydlení v loftu s bohatým prosklením šikmé střechy i štítu (Foto: Shutterstock.com) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Jako loftové jsou označovány byty, které mají horní podlaží nebo podkroví. Často jsou v tomto stylu přestavovány průmyslové budovy, které mají dostatečně vysoké stropy. Vzniká tak interiér s větším množství užité plochy. Loftové byty byly dříve vyhledávány umělci, zejména kvůli velkém množství světla. Anglický původ výrazu „loft“, znamená vzduch, oblohu nebo horní místnost a přesně to charakterizuje tyto byty. 

Pro loft je typická prostorná galerie (Foto: Shutterstock)
Pro loft je typická prostorná galerie (Foto: Shutterstock)

Horní část loftových bytů bývá otevřena do prostoru, protože většinou nezakrývá celé spodní podlaží. Proto nenabízí také úplné soukromí obyvatelům takového bytu. Ideální je jako bydlení pro mladé lidi nebo páry bez dětí. Typickým znakem je jednoznačně přítomnost patra a absence veškerých příček. 

 

Loftu nikdy nechybí prostor a vzdušnost  (Foto: Shutterstock)
Loftu nikdy nechybí prostor a vzdušnost (Foto: Shutterstock)
Loft v rustikálním stylu popírá pravidlo moderny  (Foto: Shutterstock)
Loft v rustikálním stylu popírá pravidlo moderny (Foto: Shutterstock)

Otevřené prostory dávají bytu vzdušnost a specifickou atmosféru. Přesto že jim asi nejvíce sluší industriální styl, který se pojí s atmosférou starých továren, velmi dobře vypadají i ve dřevě, zvláště pokud jsou přiznané dřevěné trámy. Loftové byty bývají často i vystavěny uměle přestavbou půdních prostor starých domů. 

I toto je loft  (Foto: Shutterstock)
I toto je loft (Foto: Shutterstock)

Členění loftových bytů nabízí mnoho variant. Nejčastěji bývá v patře v otevřené části umístěné spaní nebo místo pro relaxaci, popřípadě pracovna. Ve spodní části se většinou nachází kuchyně s obývacím pokojem a další místnosti. 

 

Schodiště do patra a opět galerie, prvek typický pro lofty (Foto: Shutterstock)
Schodiště do patra a opět galerie, prvek typický pro lofty (Foto: Shutterstock)
Loft  (Foto: Shutterstock)
Loft (Foto: Shutterstock)

Nevýhodou loftových bytů jsou vysoké teploty během letních měsíců v horní části bytu, kde bývá také umístěno spaní. Řešit se to dá částečně dobrým stíněním nebo klimatizací. Opačný problém nastává v zimě, kdy se byty s takto vysokými stropy a otevřeným prostorem hůře vytápějí. Mají potom značné nároky na energie. 

I přes tyto nevýhody, poskytují loftové byty nadstandardní bydlení ve městech.

 

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com