Otázka inženýrských sítí je otázkou číslo jedna! Pokud máme před sebou koupi pozemku pro stavbu, pak první otázkou by mělo být: je pozemek zasíťovaný? Druhá otázka ovšem může znít: pokud pozemek nemá připojení k síti, je to nepřekonatelná nevýhoda nebo v dnešní době poměrně snadno řešitelný problém? Jaké jsou orientační ceny zasíťovaných pozemků? A jaká je vůbec cesta od zavedení elektrické energie k prvnímu zapnutí spotřebiče?

V oblasti inženýrských sítí můžeme narazit na několik pojmů, kterým možná nebudeme rozumět. O přiblížení nejen některých pojmů, ale i některých praktických rad, typů a informací se pokusíme v následujícím článku.
Foto Spojstav spol. s r.o.
Foto Spojstav spol. s r.o.

Inženýrské sítě

Tento pojem zahrnuje hned několik přípojek: elektropřípojka, přípojka vody, přípojka plynu, kanalizační přípojka a přípojka pro telefon. Jako první při zahájení stavby budeme potřebovat elektrickou energii a tudíž i elektrickou přípojku. Její zavedení je sériová banální záležitost.

Trocha pojmů a slangu

Antoníček znamená mobilní přenosný elektrorozvaděč pro dočasný odběr z elektrické sítě. Po dohodě s provozovatelem se připojí provizorní přenosná skříňka.
Bleskojistka je aktuální pojem pro pojistku, která odděluje vnější síť od vnitřní sítě pro případ, když dojde ke svodu blesku do vnější sítě.
Omezovače přepětí se dnes moc nepoužívají (nejsou třeba), protože stabilitu napěťového proudu garantuje distributor elektrické energie. Stále se ale používají zařízení pro ochranu proti provoznímu přepětí.
Při dodávce tzv. kapličky vyžadujeme výchozí zprávu, která obsahuje elektroparametrické požadavky v souvislosti s aktuální vyhláškou. Ta určí nutnost revizí jednotlivých výrobků.

Kontroverzní otázka?

V dnešní době máme nabídku takových technologií, díky kterým bychom mohli zasíťování pozemku teoreticky postrádat. Jedinou výjimkou je elektrická energie, kterou ničím nenahradíme, ale přivádění elektřiny je poměrně snadnou a levnou záležitostí – zejména v porovnání s budování přípojek k ostatním sítím. Komplikovanou přípojku k vodovodnímu řádu může nahradit studna (samozřejmě pokud má náš pozemek takové dispozice). Mnohdy finančně náročné připojení ke kanalizaci vyřeší kvalitní septik, nebo máme možnost zařídit si domácí čističku odpadních vod. Přípojku plynu nebudeme potřebovat, např. pokud využijeme tepelné čerpadlo, jiné zdroje tepla nebo nádrž na plyn.
Samozřejmě záleží na výhodnosti těchto alternativních řešení včetně porovnání jejich pořizovacích a provozních nákladů. Na druhou stranu alternativy často nabízí zajímavé proekologické faktory. Existují ale i takové pozemky, kde se setkáme s neřešitelnou situací ohledně zasíťování nebo alternativních řešení. Koupit takový lákavě levný nezasíťovaný pozemek se může stát i riskantní záležitostí. Slibovaná možnost připojení se totiž může nacházet daleko, takže částka, kterou zaplatíme za vedení, se může vyšplhat do statisíců! Pozemky bez možnosti zasíťování mají být označeny za neprodejné pro účely bydlení.

Ceny přípojek a pozemků

Ceny se pochopitelně liší v závislosti na umístění pozemku. Zasíťovaný pozemek je pochopitelně vždy dražší – orientačně se jedná o 400 – 500 Kč za m². Ceny přípojek nejsou paušální a také závisí na situaci. Uváděná čísla je třeba vzít jen pro hrubou orientaci: přípojka elektrická energie – cca 50 000 Kč; u telefonu závisí na zvoleném dodavateli; voda, kanalizace a plyn: 150 – 200 000 Kč.
Spojstav, spol. s r.o. Poslat poptávku