Běžný vrták do dřeva většího průměru (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Dřevo je materiál kovy snadno opracovatelný a vrtání dřeva je zcela běžné stejně jako řezání a frézování. Dokonce existuje mnohem více druhů vrtáků do dřeva na rozdíl od vrtáků určených pro jiné materiály. Jednotlivé typy vrtáků se přitom liší podle účelu. S jiným druhem vrtáku děláme otvory pro šrouby a nebo vruty, s jiným hluboké otvory, s jiným zcela přesné otvory a s jiným zakončení otvorů určené pro hlavy šroubů. 

Různé typy vrtáků do dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Různé typy vrtáků do dřeva (Zdroj: Shutterstock)

Vrtáky pro běžné vrtání

Naprosto běžné otvory pro šrouby a nebo snadnější zašroubování vrutů do dřeva, ale i dřevotřísky, pilinotřísky, překližky a případně plastových a nebo dřevoplastových desek a prken vrtáme běžnými vrtáky do dřeva. Ty bývají často součástí univerzálního příslušenství k vrtačkám, nejčastěji jsou černé a se zabroušenými (takzvaně předřezávacími) břity, přičemž na konci jsou opatřené špičkou (středicím hrotem). Špička usnadňuje přesnost nasměrování vrtáku. Běžně jsou tyto vrtáky dostupné do průměru 22 mm, lze však koupit i vrtáky daleko větších průměrů a délek.

Běžné vrtání do dřeva (Zdroj: Shutterstock)
Běžné vrtání do dřeva (Zdroj: Shutterstock)

Vrtáky pro hluboké otvory

Hluboké otvory se vrtají spirálovitými a nebo hadovitými vrtáky. Tyto otvory se nejčastěji provádí do konstrukčních hranolů, trámů a kulatiny, přičemž slouží k vkládání šroubů a nebo zatloukání čepů. Při konstrukcích krovů, pergol, pilířů a sloupů, celých dřevostaveb, ale i masivního nábytku jsou takové vrtáky nezbytné. Spirálovitě vinuté břity olépe a rychleji ubírají materiál, který vytlačují z vrtaného otvoru. Průměr těchto vrtáků je i větší jak 30 mm.

Vrták pro hluboké otvory (Zdroj: Shutterstock)
Vrták pro hluboké otvory (Zdroj: Shutterstock)

Vrtáky pro čisté a přesné otvory

Čisté a zcela přesné otvory jsou potřebné při výrobě dvířek a nebo zásuvek nábytku. Obvykle jde o otvory širšího průměru určené pro vkládání různých mechanismů. Ideální je takzvaný sukovník čili Forstnerův vrták s křížovým ostřím. Toto ostří může být i zubaté. Vyhloubíme jím otvory přesné a dosti mělké a dokonale hladké. Pro usazení třeba nábytkového zámečku zcela ideální. Přesnost vrtání sukovníkem vždy ještě zvýšíme vrtáním ze stojanu. Ostatně to platí pro jakékoli vrtání do dřeva, přece jen, lidská ruka snadno neudrží rovinu. Plochým vrtákem navíc vrtáme skrz materiál pouze do okamžiku, než hrot pronikne na druhou stranu, v tu chvíli je třeba výrobek otočit a pokračovat z druhé strany.

Takzvaný sukovník pro přesné a čisté otvory (Zdroj: Shutterstock)
Takzvaný sukovník pro přesné a čisté otvory (Zdroj: Shutterstock)

Vrtáky pro větší průměry otvorů

Dokonale přesné otvory nejsou vždy důležité, proto existují i nástroje určené k rychlému a efektivnímu vrtání otvorů širších průměrů a větších hloubek. Místo záhlubníku se v tomto případě používá jednoduchý plochý vrták. Jde vůbec o jedny z levnějších vrtáků a při vrtání musíme vyvinout potřebný tlak. Velkou předností těchto vrtáků je snadný odhad velikosti otvoru podle rozměru plošky.

Vrtáky pro zahloubení šroubů a vrutů

Zapuštění hlavic šroubů a vrutů do dřeva se provádí plochým vrták a nebo ještě lépe záhlubníkem. Prodávají se též kuželovité záhlubníky a vrtáky kombinované. Ty vrtají samotný otvor a na závěr otvor zakončíme širším kónickým otvorem pomocí kuželovité hlavy na konci vrtáku. Zapuštěnou hlavu šroubu nakonec můžeme zakrýt plastovou či dřevěnou zátkou.

Kuželovitý záhlubník (Zdroj: Shutterstock)
Kuželovitý záhlubník (Zdroj: Shutterstock)

Dobré rady na závěr

Pokud se vám při vrtání z otvoru kouří, nemá smysl do něj lít vodu a nbeoi třeba olej, znamená to, že vrták je již tupý a nebo vrtáte nástrojem určeným na kov či zdivo. Otvor vytvoříte, ale místo vůně to „zasmrdí“. Pokud vrták nehloubí, máte opačně zapnuté otáčky vrtačky, máte nastaven zpětný chod.

Specialita pro kruhové výřezy, podobné nářadí (na podobném principu) se prodává i pro jiné materiály, například keramické dlaždice (Zdroj: Shutterstock)
Specialita pro kruhové výřezy, podobné nářadí (na podobném principu) se prodává i pro jiné materiály, například keramické dlaždice (Zdroj: Shutterstock)