Zralé jahody (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Nemáte zahrádku, nebo chcete obohatit své okenní parapety, jedlý balkón, lodžii či terasu o neobvyklé okrasné exempláře, které i výborně chutnají, když odkvetou a plody dozrají? Ano, právě jahody v květináčích a truhlících, nejlépe převisle rostoucí, budou zdobit a plodit zároveň. Chce to však vhodnou péči, a že jahody náročné jsou. Kromě slunce především na vodu a živiny.

Co je domácí, to je vždy nejlepší, alespoň tak to my Češi vnímáme

Domácí jahody jsou obvykle chuťově mnohem lepší než ty kupované, důvodem je logistika, tedy čas sklizně, skladování a přepravy, aby se jahody dostaly na váš stůl čerstvé a pěkně červené. To vás však v případě doma pěstovaných jahod trápit nemusí. Utrhnete si jen dozrálé plody a hned spotřebujete. A dokonce právě i jahody pěstované v mobilních nádobách mohou být mnohem chutnější než ty kupované. Nic proti obchodům, když nemáme jinou možnost, jahody skončí v nákupním vozíku a také poslouží. Co je však domácí, to je vždy lepší a pravé, jak se v naší české kotlině rádo říká.

Bohatě plodící jahodníky pěstované v truhlíku (Zdroj: Shutterstock)
Bohatě plodící jahodníky pěstované v truhlíku (Zdroj: Shutterstock)

Jahody v mobilních nádobách lze pěstovat kdykoli, vždy však venku, potřebují spoustu slunce

K pěstování potřebujete alespoň širší okenní parapet opatřený dostatečně stabilní zarážkou, aby truhlíky držely a nemohly spadnout dolů, případně závěsný systém na balkónové zábradlí, ale i terasu a vůbec jakékoli vhodné místo na zahradě, kam lze květináče a truhlíky s jahodami umístit. Pro pěstování jahod v menším množství vůbec nepotřebujeme budovat jahodové záhony. A třeba terasa s vhodně koncipovanou jahodovou kompozicí, kterou lze obohatit i o jiné plodící rostliny, bude určitě příjemným místem, kam si tu a tam zajdete mlsnout. Stačí pár právě dozrálých jahod a hned je lepší nálada. O dětech nemluvě, ty budou zobat tak ustavičně, že na nás už možná nic nezbude. Jedno je ale jisté, aby nám jahody prosperovaly, plodily a byly sladké, musíme je pěstovat venku, potřebují spoustu sluníčka.

Pěstování jahod na balkóně (Zdroj: Shutterstock)
Pěstování jahod na balkóně (Zdroj: Shutterstock)

Nejlepší jsou samozavlažovací truhlíky, důležitá je i výživa

Jelikož jahody pijí jak o život, nejlepší jsou pro jejich pěstování samozavlažovací květináče a truhlíky. Takové nádoby pojmou dostatečnou zásobu vody na delší dobu, nemusíme denně zalévat, navíc lze ve vodě rozpustit hnojivo v rozumné koncentraci, jahody jsou náročné i na výživu. I když zrovna jahodám nejlépe vyhovuje hnojivo organické. Substrát proto volíme vzdušný a humózní, dosti výživný. Nádoby vybíráme co největší, minimem jsou květináče o průměru 20 cm, platí přitom, že čím větší je nádoba, tím lépe. Půda vydrží déle vlhká a kořeny budou mít dostatek prostoru. Na dno dostatečně hluboké nádoby přitom můžeme uložit na vrstvičku drenáže vrstvu dobře uleželého hnoje. Zálivka musí být pravidelná a vydatná, substrát nesmí nikdy proschnout. Nejdůležitější je dostatek vody mezi květem a dozráváním plodů. Jakmile tedy jahodníky začnou kvést, s vodou (nejlépe dešťovou) nešetříme. Jako hnojivo používáme minimálně kvalitní kompost a listovku.

Pěstování jahod na balkóně (Zdroj: Shutterstock)
Pěstování jahod na balkóně (Zdroj: Shutterstock)

Substrát by měl být mírně kyselý a hlinitopísčitý, do kterého přimísíme kompost či listovku. Nejlépe již několik týdnů před výsadbou sazenic. Určitě pomůže i hnůj na dně dostatečně vysoké nádoby. Do substrátu s kompostem můžeme přidat například granulovaný kravský hnůj, ze kterého se budou živiny též uvolňovat postupně. Při přihnojování se musíme vyhnout hnojivům obsahujícím chlór, prodávají se přímo hnojiva určená pro jahodníky. Výborný je i kopřivový zákvas (jícha), do kterého lze přidat i různé jiné byliny (plevele). Kopřivová jícha (a vůbec jakákoli) je skvělým hnojivem, ale pozor, v době, kdy již jahodníky začínají plodit, nesmí přijít na plody. Navíc je na zvážení, jestli na okenním parapetu či na balkóně a terase zápach kopřivové jíchy vůbec sneseme. Může to být pro naše “nosánky“ docela nápor.

Jak získat sazenice jahodníků a jaké upřednostnit?

Určitě doporučujeme se vyhnout při pěstování jahodníků v mobilních nádobách jednouplodícím odrůdám. Ideální jsou pro tento případ odrůdy takzvaně remontantní (stáleplodící), které budou plodit poprvé v květnu či červnu a poté budou v plození pomalu pokračovat až do zámrazu. Nejlepší jsou pro mobilní nádoby také odrůdy převislé, čili volíme odrůdy stáleplodící a zároveň převislé. Ideální stav! Pokud pak nádoby s jahodníky jakkoli zavěsíme a to tak, abychom měli k rostlinám co nejsnadnější přístup, bude postupná sklizeň jednoduchá radost.

Vysazování kontejnerovaných sazenic jahodníků (Zdroj: Shutterstock)
Vysazování kontejnerovaných sazenic jahodníků (Zdroj: Shutterstock)

Nejsnadnějším způsobem získání sazenic jahodníků je si pořídit na jaře (v dubnu) dobře vyvinuté a pěkně rostlé sazenice. Prostě si je koupit. Samozřejmě to můžeme udělat již na konci léta či začátkem podzimu (srpen až září), sazenice zazimovat a v pravou dobu umístit na jaře ven. 

Skvěle roste i takzvaná frigo sadba, která je vhodná právě k jarní výsadbě. Tyto sazenice jsou vyjmuté ze země v prosinci, jejich kořínky zahradníci zabalí do fólie a rostliny uskladní až do doby výsadby v chladírnách se stálou teplotou okolo mínus jednoho až dvou stupňů. Sice tyto sazenice nevypadají při nákupu vůbec dobře, ale rychle se rozrostou a bohaté úrody se dočkáme již v prvním roce

Jahody lze též vysít (dělá se to u měsíčních jahod), výsev provedeme na začátku března a v červnu se dočkáme drobných lesních plodů. Pokud bychom k výsevu přistoupili později, zřejmě se dočkáme první úrody až v dalším roce.

Frigo sadba nevypadá sice vůbec dobře, ale sazenice se rychle rozrostou a výborně plodí již v prvním roce (Zdroj: Shutterstock)
Frigo sadba nevypadá sice vůbec dobře, ale sazenice se rychle rozrostou a výborně plodí již v prvním roce (Zdroj: Shutterstock)

Před zimou rostlinám odstřihneme šlahouny, čímž i získáme nové sazeničky. Nejlepší je své rostliny zazimovat v chladné a světlé místnosti, kde nehrozí nadměrná vzdušná vlhkost a plísně. A pozor, mírnou zálivku jahodníky potřebují i v zimě, nejde o kaktusy. Ovšem ve venkovním prostředí zaléváme jen když nemrzne. Na jaře vyměníme substrát s hnojivem a pokračujeme v pěstování jahod. Plodit budou dobře, jak je u jahodníků typické, po tři roky. Pak je lepší rostliny vyměnit, sazeničky přitom můžeme každoročně odebírat z odstřihávaných šlahounů.

Sazeničky si můžeme vypiplat i sami (Zdroj: Shutterstock)
Sazeničky si můžeme vypiplat i sami (Zdroj: Shutterstock)

Jarní péče o starší sazenice jahodníků, minimálně loňské

Zazimované rostliny zvykáme na slunce postupně, aby se nespálily listy rostlin. Hovoříme o otužování sluncem. Čím temnější bylo místo přezimování, tím opatrněji a pomaleji sazenice navykáme na sluníčko. Na jaře je třeba opatrně odstranit po zimě suché listy, nesmíme však poškodit středové srdíčko. Kontrolujeme též možný výskyt škůdců a chorob, především mašice a larvy lalokonosce. Nejlepší je už v březnu vyměnit substrát s čerstvým hnojivem a také začít s přihnojováním, aby se sazenice rozlétly.

Sazenice jahodníků před přesazením (Zdroj: Shutterstock)
Sazenice jahodníků před přesazením (Zdroj: Shutterstock)

Kromě odstranění všech suchých, schnoucích a nemocných listů očistíme celé trsy. Jahodníky brzy obrazí a rozkošatí se. Při přesazení též dbáme na to, aby středové srdíčko bylo nad povrchem půdy. Loňské sazenice sice není nutné přesazovat do čerstvého substrátu, stačí přihnojování, přesto je však přesazení lepší. Nároky rostlin na výživu jsou ve vegetačním období vysoké. Pokud nechcete přesazovat, je třeba substrát prokypřit a zapracovat do něj organo-minerální hnojivo (tabletové nebo granulované) určené pro jahody. Použít lze i zálivku krystalickým hnojivem, ředěným žížalím čajem či ředěnou kopřivovou jíchou.

Jahodníky na venkovním okenním parapetu (Zdroj: Shutterstock)
Jahodníky na venkovním okenním parapetu (Zdroj: Shutterstock)

Odrůdy jahodníku velkoplodého vhodné k pěstování v nádobách

Běžně se prodávají následující odrůdy jahodníku velkoplodého (Fragaria x ananassa) vhodné k pěstování v mobilních nádobách:

'Mara de Bois' je francouzská převisle rostoucí odrůda s malými až středně velkými kulatými či kuželovitými plody červené barvy. Mají výbornou sladkou chuť a plodí od června až do mrazíků. Aroma i chuť plodů připomínají vůni lesních jahod, vlastně jde o jednu z nejchutnějších i nejvoňavějších odrůd mezi stáleplodícími jahodníky. Plody jsou větší než lesní jahody, ale menší než u tradičních zahradních odrůd.

'Temptation' je velkoplodá převislá odrůda se středně velkými plody. Bohatě kvete vysoko nad úrovní trsu, proto se plody nikdy nedotýkají zeminy a nehnijí.

'Maranell' je převisle rostoucí odrůda se sladkými a šťavnatými plody. A pozor, šlahouny mohou dorůst i do dvoumetrové délky, pěstování v závěsných nádobách proto nezbytné. Navíc je třeba šlahouny zastřihnout za třetí odnoží, abychom dosáhli kvalitních plodů. Nesmíme prostě šlahouny nechat dorůstat do plné délky.

'Diamante' je americká odrůda s velkými, lesklými a sytě červenými plody. Chuť je sladká, typicky jahodová, plody dozrávají od přelomu května a června až do konce září. Odrůda se hodí i jako podsadba pod stromy a keře včetně dřevin v květináčích. Odrůdě vyhovuje slunné až polostinné stanoviště.

'Selva' je stáleplodící odrůda s lesklými a velkými (až extrémně velkými) plody spíše nepravidelného tvaru a oranžové až světle červené barvy. Plody se výborně skladují a rostliny je třeba na zimu zakrýt či zazimovat v chladné místnosti.

'Ostara' je nenáročná odrůda se středně velkými, pevnými a šťavnatými plody ve tvaru srdce. Plody jsou v plné zralosti světle červené a krásně voní.

'Albion' je odrůda s menšími plody rudé barvy a velmi sladké chuti. Plodí od konce května až do září, dobře odolává běžným chorobám a je mrazuvzdorná až do -20 oC.

'San Andreas' je americká odrůda s velkými plody delikátní chuti. Plody výborně snáší přepravu i silný déšť a rostliny jsou odolné vůči chorobám.

'Delician F1' je odrůda s chutnými plody a výraznou vůní.

'Florian F1' je odrůda s růžovými květy a velkými plody plné jahodové chuti.

'Grandian F1' je stáleplodící odrůda s velkými, šťavnatými plody sladké chuti. Jahody dozrávají od července až do prvních mrazíků.

Bohatě plodící sazenice jahodníku velkoplodého (Zdroj: Shutterstock)
Bohatě plodící sazenice jahodníku velkoplodého (Zdroj: Shutterstock)

Odrůdy jahodníku měsíčního vhodné k pěstování v nádobách

I v tomto případě jde o odrůdy stáleplodící, ovšem plody jsou malinké, ale o něco větší než lesní jahody. Typická je pro ně sladká chuť a výrazná vůně podobná lesním jahodám. Rostliny jsou skvělé i jako podrost dřevin pěstovaných v mobilních nádobách. Plody jsou skvělé pro zdobení dezertů, moučníků, pudinků, zmrzlin a sladkých salátů. Listy jsou vynikající v ovocných čajových směsích. Běžně se prodávají následující odrůdy jahodníku měsíčního (Fragaria vesca) vhodné k pěstování v mobilních nádobách:

'Rujana' je u nás nejznámější a nejrozšířenější odrůda stáleplodících měsíčních jahod. Původem jde o odrůdu německou, plodí pravidelně a hojně. Plody mají nepravidelný tvar a bělavou dužninu. Chuť je sladkokyselá a silně aromatická. Rostliny jsou hustější, střední výšky, polokulovitého tvaru a skvěle rostou. Množit lze tuto odrůdu výsevem i dělením.

'Tubby Red' je odrůda s červenými podlouhlými plody, které chutí silně připomínají lesní jahody. Plodí od května do září.

'Alexandria' je odrůda s červenými, chutnými a aromatickými plody.

'Yellow wonder' je odrůda měsíčních jahod s netypicky žlutými, ale velmi chutnými plody.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, plastia.eu, lifee.cz, megazahrada.cz, prirodnizahradytrejbal.com, nzip.cz, vitalweb.cz

Plodící měsíční jahody (Zdroj: Shutterstock)
Plodící měsíční jahody (Zdroj: Shutterstock)