Jak probíhá montáž hromosvodu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Instalace hromosvodu se provádí na novostavby i na stávající nechráněné budovy. Zřízení ochrany před bleskem je na zodpovědnosti každého majitele domu. Pokud stavíte, nebo pokud dosud hromosvod na svém domě nemáte, je jeho montáž užitečným krokem. Dokud hromosvod nemáme, je celková ochrana před přepětím způsobeným bleskem problematická a v případě přímého úderu blesku hrozí nejen riziko mnoha škod na různých zařízeních, ale také riziko požáru.

Ochrana před bleskem se řeší na mnoha specifických místech, ale samozřejmě se řeší také ve všech stavbách pro bydlení. Zde může dojít nejen ke škodám na majetku, ale především k ohrožení života nebo zdraví osob.

Hromosvod, bleskosvod a svody

Hlavním principem tohoto zařízení je vytvořit umělou vodivou cestu k přijetí a svedení bleskového výboje. Zařízení má celkem tři hlavní části – jímací vedení – většinou v podobě tyčového, hřebenového nebo mřížového zařízení. Jímací vedení musí být řešeno tak, aby skutečně krylo budovu, čili žádný bod chráněné budovy nesmí být dále než 10 m od jímací soustavy. Další část tvoří svody, kterých musí být předepsaný počet. Třetí součástí je uzemnění čili vodivé spojení zařízení s podložím. Zemniče mohou mít různou podobu – používají se např. tyčové, paprskové, okružní, základové zemniče.

Cena zařízení se odvíjí od použitých materiálů (např. pozink, měď), ale investice do tohoto ochranného zařízení se v porovnání s možnými způsobenými škodami rozhodně vyplatí.
Hromosvod
Hromosvod

Novostavba

Montáž hromosvodu se provádí až po dokončení stavby, ale uzemnění se řeší mnohem dříve. Základový zemnič se umísťuje již do základů po obvodu budoucí budovy. Zemní pásek nebo drát se pokládá po výkopu základů.

Údržba zařízení

U hromosvodů se kontroluje stav jímačů, všechny spoje a zemniče. Kontroly jsou pravidelné po dvou až pěti letech (podle typu objektu) v podobě revize, výjimečná revize zařízení by měla proběhnout po každém úderu blesku. Podle potřeby mohou být snímače vyměněny, svody přitaženy apod. Pouze pravidelná revize nám ověří plnohodnotnou funkčnost zařízení.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Hromosvod
Hromosvod