Jak často a proč provádíme revize hromosvodů Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Význam hromosvodu spočívá především v tom, že při bouřce zabrání možnému požáru a poškození budovy i zdraví osob. Zároveň zamezuje poničení elektrických a datových rozvodů v objektu. Správně fungující hromosvod (respektive bleskosvod) při zásahu bleskem uměle svede jeho výboj do země.

Jak a kdy se revize hromosvodu provádí

Poté, co kontaktujete odbornou firmu zabývající se revizemi elektroinstalací, přijede k vám domů revizní technik. Nejprve vizuálně zkontroluje soustavu hromosvodu a následně pomocí speciálního přístroje vyzkouší funkčnost spojů a úplnost soustavy. Součástí revize je také zjištění stavu uzemnění.

Revizi hromosvodu je vhodné nebo přímo nutné provést v těchto třech situacích:
  • Výchozí revize – Musíte ji nechat provést u každého nově namontovaného hromosvodu při prvotním uvedení do provozu.
  • Pravidelné preventivní revize – Jejich frekvence závisí na typu a zaměření objektu a řídí se normou ČSN 33 1500.
  • Mimořádné revize – Mimořádnou revizi je vhodné provést například po úderu blesku do objektu, respektive do hromosvodu.
Hromosvod
Hromosvod

Kdy provádět pravidelné revize

U komerčních objektů je revize hromosvodu většinou součástí povinné celkové elektro revize. Většina budov sloužících k veřejným účelům by tak měla být kontrolována každé 3 roky. Častější revize jsou vyžadovány pro objekty, u kterých je zvýšené nebezpečí vzniku požáru či výbuchu. Kontrolu hromosvodu u obytných staveb je doporučováno provést alespoň každých 5 let.

Pravidelné revize vám poskytnou jistotu, že je váš hromosvod v pořádku a spolehlivě ochrání vás i váš majetek. Kromě toho se vám vyplatí mít jej zkontrolovaný ještě z jednoho důležitého důvodu – kvůli pojišťovně. V situaci, kdy dojde zásahem blesku k pojistné události a vy nemáte v pořádku revizní zprávu, neuvidíte od pojišťovny ani korunu. Revizní zpráva je také vyžadována kontrolními orgány v případě, kdy se stane nějaký úraz.

V porovnání s možnou škodou vzniklou například vypuknutím požáru je zaplacení revize hromosvodu jen nepatrnou investicí.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Svod hromosvodu
Svod hromosvodu
AGROS CZ spol.s. r. o. Poslat poptávku