Jak se zbavit holých a nevzhledných míst v trávníku a jak o trávník pečovat? Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Důvodů, proč se v trávníku objevují holá místa, může být mnoho. V létě sucho, po zimě plíseň sněžná, která páchala škody pod vrstvou sněhu, ale i špatná výživa, nedostatečné či žádné provzdušňování a růst mechů. Jak tato holá místa odstranit?

Pokud jsou holá místa větší, je vhodnější použít přímo záplatu, čili travní drn. Vysetím semen by se trávník obnovoval zdlouhavě a pokud se vám po zahradě pohybují děti a domácí zvířata, spíše by postupně dorůstal směrem do středu holého místa ze stran, než aby mělo vysetí travního osiva nějaký větší efekt.

Travní záplata
Travní záplata

Před umístěním travního drnu je třeba místo připravit, aby si drn sedl, jak má a z povrchu nevyčníval, ani se do něj nenořil. Nejlepší je vyrýpnout pravidelný tvar (obdélník či čtverec) až do zdravého trávníku, změřit rozměry a přesně říznout i drnovou záplatu. Po usazení je třeba nový drn pořádně zalít, případně pod drn ještě před jeho usazením přisypeme kvalitní kompost. Drn je nejlepší vyrýpnout někde, kde například prorůstá do záhonů, na okrajích travních ploch apod. Prostě na místě, kde nám to bude nejméně vadit.

Příprava podkladu, u větších ploch je třeba použít drnů více a nebo si koupit kus travního koberce
Příprava podkladu, u větších ploch je třeba použít drnů více a nebo si koupit kus travního koberce

Nejlepší je však samozřejmě holým místům co nejlépe předcházet. A jde o celou řadu opatření. Na travní plochy dlouhodobě nic neukládáme, stačí například zapomenutý kbelík a po týdnu je již trávník poškozen, stejně tak zapomenutá hromada listí, vytrhaného plevele apod. Na trávník nestavíme automobil či přívěsný vozík, pro tento účel je ideální alespoň vydláždit pruhy.

V místech, kde stojí lavičky a stolek, je trávník nenávratně poškozen, u subtilní konstrukce vzadu to není problém, u lavičky ze špalků již ano
V místech, kde stojí lavičky a stolek, je trávník nenávratně poškozen, u subtilní konstrukce vzadu to není problém, u lavičky ze špalků již ano

Stejně důležitý je i způsob sekání trávníku, jelikož za sucha a horka je vůbec tím nejhorším, co můžeme udělat, jeho doslovné „skalpování sekačkou“. Za extrémnějších podmínek je prostě třeba nechat travní porost alespoň trochu vyšší. Udrží si lépe vláhu a rostliny nejsou tak poškozené. Za zvážení stojí i volba typu sekačky, jako nejšetrnější se vůči travním plochám jeví sekačky vřetenové, které porost pouze podříznou. Naopak například sekačky rotační trávník nejen zkracují, ale rostliny doslova ničí, o hmyzu a jiném životě v trávníku nemluvě.

K trávníku šetrná vřetenová sekačka
K trávníku šetrná vřetenová sekačka

Trávník je samozřejmě také třeba pravidelně provzdušňovat (vertikutace), hnojit a pokud je to třeba, pak i zavlažovat. S rozumem je také vhodné trávník mulčovat ovšem ne příliš velkým množstvím travní hmoty, jelikož by pod ní živý trávník uhníval.

Vertikutace
Vertikutace

Ale vraťme se od prevence k řešení případného problému. Ideální dobou na opravu holých míst v trávníku je období vlhka. Za suchých a horkých dní to nemá valný smysl, ovšem za chladnějšího počasí a častých dešťů nadchází ta pravá doba. Půda je měkká, dobře se zpracovává, rostliny jsou v dobré kondici, v zahradě život jen kypí. A to samé platí jak pro dosévání, tak pro nahrazení holého místa drnem.

Plocha připravená na dosev
Plocha připravená na dosev

Pokud jsme se přeci jen rozhodli pro dosetí, je třeba vybrat vhodnou travní směs. Nejlepší je, pokud víme, jaká byla právě v případě našeho trávníku dříve vyseta. To však právě často nevíme. Proto volíme směsi univerzální. Pokud samozřejmě máme na dané ploše luční porost, volíme též směs luční. Travní směsí je celá řada, určitě zvolí jinou správce fotbalového stadionu, parku a majitel zahrádky.

Travní směs
Travní směs

Přímo se i prodávají směsi, které se jmenují „trávníkové záplaty“ a jsou určené pro rychlý růst trávníku, čemuž odpovídá volba rostlinných druhů a ošetření osiva. Tyto směsi se prodávají například pod názvy „ trávníková náplast, trávníkový zásyp na opravu, travní směs regenerace, směs pro dosev a regeneraci trávníku, set pro opravdu trávníku, …“

Větší plochy již nesejeme ručně, v tomto případě jde o vysévání nového trávníku
Větší plochy již nesejeme ručně, v tomto případě jde o vysévání nového trávníku

Tyto směsi obsahují obvykle namixovanou směs travního semene, kokosové rašeliny (ta udržuje vláhu) a startovacího hnojiva. Prodávají se též směsi, které lze použít po vertikutaci, kdy travní plochy nevypadají po nějakou dobu příliš hezky, přece jen je „rozřežeme“, čímž umožníme rostlinám, aby se nadechly a také zlepšíme příjem vody i hnojiva. Tyto směsi obsahují vysoké procento jílku vytrvalého, který rychle klíčí a je vysoce odolný. Lépe odolává utužení i suchu, ale i přemokření.

Položený travní koberec, kterému se však evidentně příliš nedaří
Položený travní koberec, kterému se však evidentně příliš nedaří

Místa, kde se trávě právě nedaří, či byla poškozena, důkladně nakypříme motykou, často je též třeba dosypat kvalitní kompost. Plošky uhrabeme a můžeme vysévat. Po výsevu plošky utužíme třeba lopatou. Na závěr plochu důkladně zalijeme kropáčem či nastavením jemného rozprašování na koncovce zahradní hadice. Drobná travní semínka se ráda vyplavují, tak pozor. Pravděpodobně nás bude po kratší době, kdy již uvidíme, jak se co zazelenalo, čekat ještě jeden dosev. Porost naklíčí během dvou až tří týdnů, po tuto dobu zavlažujeme každý den, pokud zrovna neprší.

Poškozený trávník
Poškozený trávník

Jako výživa novým rostlinkám bude stačit kvalitní kompost. Chemii si necháme až na později. Kompost vyživuje klíčící a vzcházející rostlinky a zároveň se podílí na vláhové rovnováze.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Mulčujeme travní hmotou jen v rozumné míře
Mulčujeme travní hmotou jen v rozumné míře