Jak správně skladovat dýně Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Podařilo se vám letos vypěstovat mnoho dýní a nedovedete si představit, co s takovým množstvím plodů? Jak dýně správně skladovat, aby vydržely až do jara? 

Vše je závislé na správném uložení dýní. Pokud to uděláme, můžeme si na čerstvých bez předchozí konzervace tepelnou úpravou a nebo zamrazením pochutnat ještě na jaře. Jak ale vůbec poznat zralou dýni, kdy ji sklidit a jak a kam uložit?

Dýně musíme sklidit a zbytky rostlin zlikvidovat do konce října, respektive ještě před příchodem prvních mrazíků. Dýně jsou zralé, pokud jsou jejich stonky již suché a dřevnaté. Stejně tak poznáme zralost dýní podle zabarvení plodů (tykví). To je výrazné, pastelové a plod též vydává při poklepání dutý zvuk.

K uskladnění jsou vhodné dýně určené ke kuchyňskému zpracování. Okrasné dýně mají nahořklou dužinu, proto se většinou nekonzumují. Cesta ke správnému uskladnění dýní vlastně začíná již výběrem odrůdy. Vybereme takovou, která má stopku dlouhou alespoň 5 cm, díky čemuž tykve vydrží déle. Jednoduchý trik a opravdu naprosto funkční!
Úroda dýní
Úroda dýní
Při uskladnění vyžadují tykve dýní dobře větraný, čili vzdušný a suchý prostor. Právě zvýšená vlhkost vzduchu způsobí jejich začínající plesnivění. A jakmile tykve začnou plesnivět, už to s nimi jde jen rychle z kopce. Co též dýně při uskladnění nesnesou, jsou mrazy, ale toto pravidlo platí snad pro všechny plody ovoce a zeleniny. A tykve dýní nesnesou dokonce ani mrazy mírné. Před prvními mrazíky je proto v žádném případě nesmíme nechat venku!

V místě uskladnění je dobré tykve uložit na podložku, která je rezistentní vůči plísním. Použít lze třeba plastový obal na vajíčka, sáčky se vzduchovými kuličkami, ale i kuličky proti vlhkosti běžně známé z obchodů s obuví. Dokonce najdete takové kuličky mnohdy v balení semínek, která jsou náchylná na vlhkost. Kuličky vlhkost absorbují, čímž dýně ochrání, stejně jako semínka ve vakuovaném pytlíku. 
Úroda dýní
Úroda dýní
A pokud máte dýní opravdu tolik, že byste je nesnědli ani přes zimu a nechce se vám například zavařovat kompot, prostě si z nich vyrobte vkusnou podzimní dekoraci, stejně jako dekoraci dušičkovou či halloweenovou.

Z výše uvedeného vyplývá, že se určitě vyhneme skladování tykví ve vlhkém sklepě, až mrazivě chladném průjezdu, či na nezateplené půdě. Ideální se jeví například dobře větraná, suchá a chladná spíž. Denní světlo nehraje při uskladnění dýní prakticky žádnou roli, zásadní je prostě absence vlhkosti a vzduch, čili větrání. Dýně též rychle degradují v teple, tak pozor! V kuchyni či obýváku si je tak dlouho neužijete.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Různé odrůdy dýní jedlých i okrasných
Různé odrůdy dýní jedlých i okrasných