Zrající jablka (Zdroj: Shutterstock)

Pěstování jabloní ve vlastní zahradě může být nejen radostí, ale také skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvé ovoce přímo z vlastních stromů. Při výběru jabloně je však důležité zvážit několik faktorů, aby se konkrétní druh co nejlépe přizpůsobil vašim potřebám a podmínkám. A nakonec i chuti a možnostem skladování.

Vybrané odrůdy jabloní vhodných pro pěstování v našich podmínkách

Vzhledem k neustálému šlechtění je možné v dnešní době v našich podmínkách vypěstovat již opravdu mnoho variant, a jejich výčet by byl opravdu dlouhý. Pojďme se podívat ale na ty nejtradičnější, které byste měli sehnat zpravidla v každém specializovaném obchodě:

  • Idared: Zimní odrůda sklízená zpravidla v říjnu. Co se týče výsadby, zpravidla nasazujeme na podzim, ale je možné zasadit i na jaře. Při jarní sadbě je třeba ale jabloni dopřát více vody. Plody Idared mají zelenožlutou barvu překrytou jasnou červenou. Dužina je příjemně šťavnatá.
  • Rubín: Tato jabloň je vhodná i pro menší zahrady, je odolná a plodí poměrně brzy. Její plody můžete sklízet již v září. Opět doporučujeme nasazovat na podzim, ale stejně jako u předchozí varianty platí, že je možné sázet i na jaře. Plody jsou spíše načervenalé a jejich dužina se vyznačuje sladkou chutí.
  • Topaz: Další ze zimních odrůd s dobrou odolností proti nákaze. Na plodech této jabloně si pochutnáte v říjnu. Je pro ně typická sladkost a křehká konzistence. Pěstování opět na podzim ale i na jaře. Barva zelenožlutá překrytá červeným žíháním.
  • Melrose: Plody této jabloně jsou oblíbené pro svoje aroma, jemnou konzistenci a sladší chuť. Sklízení plodů probíhá v říjnu a jsou určené k přímé konzumaci anebo zpracování v kuchyni.
  • Bohemia Gold: Vynikající odrůda původem přímo z České republiky. Její plody mají výraznou zelenožlutou barvu a aroma. Výsadba probíhá na podzim nebo na jaře a sklízet lze již koncem září. Jedná se o barevnou mutaci známé odrůdy Bohemia, která je ale typická naopak svou výraznou červenou barvou.

Kritéria pro výběr vhodné jabloně:

1. Odolnost vůči mrazu:

Vyberte odrůdy, které jsou odolné vůči mrazu, zejména pokud žijete v oblasti s chladnějším klimatem.

2. Velikost stromu:

Uvažujte o volném prostoru pro výsadbu ve vaší zahradě. Existují odrůdy vhodné pro omezenější prostory, jako jsou trpasličí nebo sloupovité stromy.

3. Úroda a chuť plodů:

Zohledněte, zda je odrůda vhodná pro přímočarou konzumaci, nebo spíše pro zpracování na mošty, kompoty či pečení.

4. Odolnost proti chorobám:

Zvolte odrůdy s dobrou odolností vůči nejčastějším chorobám, jako jsou padlí nebo strupovitost.

Myslete také na to, aby půda v oblasti sadby byla dobře propustná. Aby dokázala zadržet vlhkost, ale zároveň neohrožovala kořeny přebytečnou vodou. Dále je třeba dodržovat dostatečnou vzdálenost mezi stromy, aby se kořeny mohly rozrůstat a plody měly dostatek prostoru k růstu.

Tipy na zpracování jablek

1. Sušené plody:

Jablka můžete sušit na slunci nebo v sušičce. Sušená jablka jsou lahodnou a zároveň zdravou pochoutku.

2. Jablečné šťávy:

Vlastní jablečná šťáva má nejen skvělou chuť, ale je také plná vitamínů.

3. Domácí jablečný koláč:

Plody jabloní můžete využít i při přípravě domácího jablečného koláče či štrúdlu.

4. Džem a kompoty:

Čerstvé jablka se stejně tak hodí k přípravě výborných domácích džemů a kompotů.