Jak vyrovnat terén zahrady kolem novostavby Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Nejen na pozemcích s právě dokončenými novostavbami, ale i v případě „starších parcel a zahrad“ je třeba upravit terén. Potom až můžeme ralizovat novou zahradu, respektive začít s výsadbou a osevem. Může však jít i o pouhou realizaci příjezdové cesty či pěšin a chodníků po pozemku, nebo vybudování přírodního jezírka a jiné terénní úpravy.

Nejjednodušší je úprava pozemku s novostavbou realizovanou poblíž hranice pozemku, kde je zahrada již založena. Potom je zásadní co nejcitlivější zásah do terénu při zakládání stavby a úpravě terénu kolem stavby po jejím dokončení. Nezbytně musíme vymezit manipulační prostor pro stavební techniku, aby do stávající zahrady příliš nezasahovala a nepoškodila vrstvy zeminy.

Terénní úpravy na pozemcích

Terénní úpravy se jinak mohou týkat celého pozemku, jeho části, ale třeba i příjezdové cesty k pozemku. Mnohdy je nejsnazším způsobem jak pozemek „vyčistit“ právě zásah do jeho terénu a posléze navezení zeminy. Mnohdy jsou třeba terénní modelace – ne každý má v oblibě zrovna rovinaté pozemky, obzvláště milovníci členitých zahrad si zakládají na alespoň mírném zvlnění, skalce, jezírku či kaskádě. Terénní úpravy členíme na hrubé a na jemnou modelaci terénu. Vždy je přitom třeba promyslet terénní úpravy včas.

Zásadní je představa o účelu pozemku a rozmístění jednotlivých prvků na pozemku včetně okrasných rostlin, dřevin a užitkových záhonů. Úpravy na pozemku je třeba nejprve důsledně naplánovat, jelikož terénní úpravy pozemku jsou trvalého charakteru. Když už na svůj pozemek jednou pustíte bagr, určitě to nebudete chtít v nejbližších letech a desetiletích opakovat.
Úprava terénu pozemku
Úprava terénu pozemku

O terénních úpravách uvažujte již při plánování stavby domu

O tom, jak bude budoucí zahrada vypadat, je třeba uvažovat už ve fázi plánování a hrubé stavby domu. Členitost terénu je určující pro celkový dojem z budovy na pozemku. Například zcela rovná plocha pozemku se nám může jevit jako nežádoucí a naopak, pozemek svažitý bude vyžadovat takové terénní úpravy, aby sem nový dům skutečně zapadl. Nějaká ta rovná místa prostě budou třeba. Svažitosti pozemku pak bude odpovídat i osazení domu na pozemku a nejčastěji vybudování terasy před domem ve směru pohledu z dolní části svahu vzhůru. Terasa pak budovu ve svahu dokonce zpevní. Zapomenout nesmíme ani na případné odvodnění stavby, resp. pozemku kolem stavby a odklonění svahu od domu.

Vymezte manipulační prostor pro techniku

Ještě než se na pozemku začne stavět, bude třeba vymezit manipulační prostor pro těžkou techniku. Kde nebudeme v budoucnu požadovat terénní úpravy a těžká technika tam kvůli stavbě ani nemusí, je třeba zachovat původní povrch pozemku a zamezit zhutnění půdního profilu.
Úprava terénu pozemku
Úprava terénu pozemku

Hrubé terénní úpravy pozemku

Hrubá modelace vychází vždy z jasné představy o budoucím vzhledu zahrady. Vždy začneme stržením a uskladněním ornice někde na okraji pozemku. Ornice nesmí být smíchána s hlušinou, je to příliš cenný materiál. Při hrubém modelování pozemku je také třeba zacházet rozumně s hlušinou, ale i případnou stavební sutí. Nechat zbrkle odvézt, co bagr vykope či vyhrne, je krátkozraké, jelikož modelování zahrady, to není jen hloubení a vyhrnování, ale také zahrnování, zarovnávání a vytváření umělých terénních vln. Především pro násypy je vhodná směs hlušiny se stavební sutí. Přebytečnou hlušinu proto vyvážíme až nakonec a také se hned nezbavujeme ani veškeré stavební suti. Nahrnutou hlušinu je vždy třeba zhutnit lehčí technikou, jinak bude později docházet k sedání půdních vrstev. Součástí hrubých terénních prací jsou po vyrovnání terénu do potřebné podoby také výkopové práce pro vedení zavlažovacího systému, vody od studny a elektřiny po zahradě.
Modelování svahu nad rybníčkem
Modelování svahu nad rybníčkem

Štěrkové lože

Při modelování pozemku kolem novostavby nesmíme zapomenout na štěrkové lože kolem domu, které zde bude působit jako drenáž a na štěrkové lože pod příjezdovými a přístupovými cestami, případně i pěšinami.

Lesní stavby s.r.o. zajišťuje následující terénní a výkopové práce

  • Při výstavbě a rekonstrukci komunikací a chodníků
  • Při výstavbě a rekonstrukci lesních a polních cest
  • Při realizacích zahrad a parcel s novostavbami
  • Při výstavbě a rekonstrukci mostů a propustků
  • Při výstavbě a rekonstrukci rybníků a jiných vodních děl
  • Při stavbách nových budov a rekonstrukcích
  • a další služby viz. www.lesnistavby.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com

Vymodelovaný pozemek
Vymodelovaný pozemek