Jaké dřeviny žádají zimní střih? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Zimní střih rostlin provádíme -  pokud to počasí dovolí -  v období od února nejpozději do března. Kromě ovocných dřevin (jabloní a hrušní) žádají zimní střih také okrasné dřeviny kvetoucí v létě a některé druhy popínavých rostlin. Zejména u okrasných dřevin provádíme skutečně radikální řez těsně nad zemí. Rostliny mají dostatek času vytvořit nové výhony. U ovocných dřevin se zaměříme na vytvoření vzdušné korunky. Nebojte se nůžek, řez zvládne i začátečník. Na jaře a v létě poznáte, kde jste případně chybovali a příští rok už budete zase o něco chytřejší. 

Zimní řez ovocných dřevin

V únoru je ideální provádět zimní střih zejména jabloní a hrušní. Cílem je vytvořit dřevinám vzdušnou korunku, která unese v době vegetace bohatou úrodu plodů. Je třeba mít na mysli, že z každého pupenu vyroste na jaře výhon. Proto se vyřezávají všechny křížící se větve nebo výhony, které směřují do koruny. Zimní řez se neprovádí u peckovin, u nichž se začíná s řezem nejdříve od března do srpna.

Zimní řez okrasných dřevin 

V únoru nebo nejpozději v březnu ještě před rašením se provádí řez okrasných dřevin kvetoucích v létě. Keře kvetoucí na jaře se seřezávají po odkvětu. Dřeviny seřezáváme na 1 – 2 pupeny. Nebojte se silného seříznutí. Tyto dřeviny radikální zásah nůžkami vyžadují. Mají dostatek času vytvořit nové a silné výhony, na kterých se budou po celé léto objevovat květy. Zimní střih provádíme zejména u: ibišku syrského (Hibiscus syriacus), komule Davidovy (Buddleia davidii), třezalky (Hypericum), mochny (Potentilla), zpoděru (Ceanothus), tavolníku (Spiraea), ořechoplodce (Caryopteris) atd.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Řez popínavých rostlin v zimě

Popínavé rostliny jsou oblíbené pro své všestranné využití, bez ohledu na jejich velikost. Dokážou zvelebit každý nevábný kout zahrady nebo vytvoří pozadí pro květinový záhon. Obvykle vytváří mnoho rychle rostoucích výhonů, které vyžadují pro svůj růst oporu. Je nutné je pravidelně vyvazovat. 
Kromě toho bujný růst žádá pravidelný a odborný řez, který se liší podle druhu popínavé rostliny. Obvykle však řežeme těsně nad zdravým očkem nebo výhonem, který roste v žádoucím směru. Řez opadavých rostlin je ideální provést v době vegetačního klidu. Po každém řezu rostlinu přihnojíme. Zimní střih provádíme koncem zimy, např. u plaménků a přísavníků. Ostatní popínavé rostliny seřezáváme na jaře.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)