Jaké služby vám nabídne geodet Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Spektrum služeb geodeta je pestré. Protože tyto služby většinou využijeme jen několikrát v životě, je dobré ujasnit si rozsah činností geodetické kanceláře. Geodet zajišťuje nejčastěji podklady a měření potřebné pro oblast výstavby domů, ale nejen to. Výsledky jeho práce pomáhají řešit třeba sousedské spory a zasahují i do dalších oblastí.

Různorodou práci geodeta bychom mohli obecně zahrnout do několika kategorií. Část práce spočívá ve vypracování či získávání podkladů a dokumentů. Pro účely katastru nemovitostí se nejčastěji vypracovává tzv. geometrický plán. Druhá část práce geodeta probíhá již v terénu.

Stavby a nemovitosti

Před zahájením stavby jsou hlavními kroky zaměření pozemku a vytvoření projektových podkladů v elektronické formě. Dále každé stavbě ze zákona předchází zaměření stavby na základě projektové dokumentace. Obrys budovy se vytyčuje před zahájením stavebních prací. Hlavní roli hraje geometrický plán, který je důležitý pro účely katastru nemovitostí. Výsledky měření budeme potřebovat mimo jiné také ke kolaudaci.

Využívá se také zaměření po dokončení stavby pro zjištění jejího skutečného provedení. Samozřejmě se zaměřují také silniční stavby a místní komunikace a to jak pro doplnění údajů do katastru nemovitostí, tak pro správnost umístění stavby na příslušném pozemku.
Geodetický měřící přístroj
Geodetický měřící přístroj

Odchylky staveb

Kontrola odchylek a posunů staveb je otázkou přesnosti a zároveň bezpečnosti. Odchylky se často měří až po několika letech existence stavby a měření sleduje posun zaměřených značek.

Hranice v terénu

Další skupinou je rozdělování nebo oddělování pozemku a vytyčení hranic. Tyto služby budeme potřebovat při koupi nebo prodeji pozemku, nebo při jeho darování. Opět se zpracovává geometrický plán, který jasně zobrazuje dané parcely a jejich přesné hranice. Hranice lze zaměřit také pro jejich obnovení, nebo při nejasném průběhu hranice. Samozřejmě se zaměřují také zemědělské a lesní pozemky.
Sporné otázky hranic řešené u soudu, vyžadují vypracování znaleckého posudku z oboru geodézie pro potřeby soudu.
Geodetické měření
Geodetické měření

Geometrický plán rozestavěné stavby

Pro získání hypotéky či úvěru banka žádá geometrický plán čili zaměření rozestavěné budovy. Tento plán se vytváří až tehdy, je-li vytvořen zřetelný půdorys prvního nadzemního podlaží budovy.

Věcné Břemeno

Pro grafické vyznačení věcného břemene se opět využívá geometrický plán. Díky jasnému vyznačení předejdeme sporům.

Zaměření sítí

Další z oblastí práce geodeta je mapování a dokumentace inženýrských sítí. Např. pro kolaudaci budeme potřebovat podklady o vedení vody, plynu, elektřiny i kanalizace. Správci sítí vyžadují provedení v digitální podobě. Zdokumentování sítí je navíc praktické pro jakékoli budoucí zásahy na daném pozemku. U starších objektů se vychází z původní dokumentace a tyto informace se kombinují s moderní technikou v podobě detektorů sítí.

Zdroj: Pavel Korec
Geodetické měřící přístroje
Geodetické měřící přístroje