Posunutá silnice (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

K dnešnímu dni přesáhl počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii 16000. Na záběrech kamer a na fotografiích se nejčastěji objevují ruiny domů a vyprošťování přeživších, záchranáři a emoce. Méně jsou však již vidět anomálie jako kolejnice kroutící se jako had, o metr uskočená silnice, kdy se prostě velká masa hmoty posunula o kus vedle. Co to znamená pro geodety?

Nutnost přeurčení bodového pole

„Optikou českého katastru nemovitostí je předmětem vlastnického práva pozemek, nikoliv parcela. To znamená, že vlastník bude mít stále pozemek od plotu k plotu, avšak polohové určení pozemku, tj. evidované souřadnice hranic, nebudou správné. Můžeme se na souřadnicový systém koukat např. jako na místní systém, případně souřadnicím administrativně snížit přesnost. V místě lomu (jako je na obrázku), bude problém, který se bude muset nějakým způsobem vyřešit individuálně“, říká Milan Tomášek, ředitel Zeměměřického a katastrálního inspektorátu v Českých Budějovicích.

„Bodové pole, tj. geometrický základ, se bude muset přeurčit tak, aby body fungovaly nejen mezi sebou, ale zároveň vůči měřením technologií GNSS (např. GPS-Navstar využívá systém WGS-84). U nás se podobná tématika řeší u tzv. poddolovaných území, kde se v souvislosti s hlubinou těžbou pohybuje povrch. Jinak řečeno, bude potřeba provést rozsáhlé měření včetně nivelace, avšak záleží také na tom, jak je koncipován katastr a zeměměřická služba v Turecku a jaký vliv zemětřesení na povrch mělo,“ dodává Milan Tomášek.

Na kostele Narození Panny Marie v poddolované Orlové lze vidět posun skutečnosti vůči mapě - všimněte si západní ohradní zdi kostela, která není souběžná s hranicí parcely (Zdroj: ČÚZK, Katastr nemovitostí)
Na kostele Narození Panny Marie v poddolované Orlové lze vidět posun skutečnosti vůči mapě - všimněte si západní ohradní zdi kostela, která není souběžná s hranicí parcely (Zdroj: ČÚZK, Katastr nemovitostí)

Zemětřesení v Turecku se stěhovalo

Zemětřesení v Turecku se stěhovalo a nikdo neví, co bude dál,“ říká seismolog Lukáš Marek. Dvojice podobně silných zemětřesení, která v pondělí postihla na Turecko a Sýrii, byla podle dalšího seismologa Jana Zedníka zcela neobvyklým jevem. „Co bude dál, se nedá odhadnout, můžeme jen doufat, že se to uklidní,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Nyní v Turecku pokračují dotřesy po dvou silných zemětřeseních, první mělo sílu 7,8 magnituda a došlo k němu časně ráno, druhé o síle 7,5 následovalo dopoledne. Podle seismologů jde o vzácný jev, jelikož druhé zemětřesení nebylo běžným dotřesem, nýbrž aktivací sousední oblasti. Poslední dotřesy z úterního dopoledne pak byly o dost slabší. Poslední byl zaznamenán přibližně v půl desáté středoevropského času a dosahoval síly 4,6 magnituda. Nelze však odhadnout, zda jde o uklidňování seismické aktivity v oblasti. Na druhou stranu je ale nepravděpodobné přestěhování seismicity do vzdálenějších oblastí.

Následky zemětřesení (Zdroj: Shutterstock)
Následky zemětřesení (Zdroj: Shutterstock)

Ještě dnes ráno byly zaznamenány otřesy o síle 5,4 magnituda, což sice ještě lze zahrnout do kategorie dotřes, ale ke zřícení narušených budov stačí i zemětřesení velmi slabé síly. Na postižených místech nikdo neví, co má čekat, všichni musí být včetně záchranářů v obrovském stresu.

Jak často se po sobě jdoucí zemětřesení vyskytují?

„K aktivacím sousedních oblastí při silném zemětřesení občas dochází, například právě v Turecku se to stalo v roce 1939, kdy se silné zemětřesení na východě země postupně stěhovalo na západ směrem k Istanbulu. A například po zemětřesení na Sumatře v roce 2004 následovalo další silné zemětřesení síly okolo 8 magnituda nad východním okrajem zlomového pásma,“ řekl Jan Zedník.

Hledání a vyprošťování přeživších (Zdroj: Shutterstock)
Hledání a vyprošťování přeživších (Zdroj: Shutterstock)

Co je zemětřesení

Zemětřesení je podle Wikipedie náhlý pohyb zemské kůry, který je indukován uvolněním napětí podél zlomů (např. z neustálých pohybů zemských desek). Větší zemětřesení se obvykle vyskytují v těch oblastech světa, kterými prochází významné zlomy (západní pobřeží Ameriky, východní Asie a ostrovy mezi ní a Austrálií, Kavkaz, Turecko a Írán, Středomoří). Studiu zemětřesení se věnuje geofyzika konkrétně její součást jménem seismologie. Místo vzniku zemětřesení se nazývá ohnisko neboli hypocentrum, jeho kolmý průmět na zemském povrchu se nazývá epicentrum.

Zdroje: seznam.zpravy.cz, wikipedia.org, irozhlas.cz, cuzk.cz, twitter.com, časopis Geodetický a kartografický obzor, č. 6/22 (text věnovaný poddolovanému území v ČR).

 

Seismograf (Zdroj: Shutterstock)
Seismograf (Zdroj: Shutterstock)