Důležité je i zabezpečení bazénu, k neštěstí může dojít v zlomku vteřiny (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Bazény jsou dnes v módě a v době, kdy nám bylo zakázáno kdeco, lze předpokládat, že zájem o tento způsob relaxace na svém pozemku notně vzrostl (statistiky na toto téma neznám, jde jen o názor). Bazén je však v zahradě jaksi cizorodý prvek, solitér, který sem na první pohled nepatří. Jak bazén v zahradě umístit?

Volba místa pro bazén je vlastně tím nejsložitějším

Rozhodnutí pořídit si bazén a kalkulace finančních možností jsou tím nejjednodušším. Ovšem právě volba umístění bazénu je naopak nejsložitější. Navíc nejde jen o bazén jako takový, ale i o zpevnění plochy okolo něj, vytvoření jakési terasy kolem bazénu, umístění (zabudování) technologií, zajištění přívodu vody a elektřiny, případné řešení ohřevu bazénové vody např. tepelným čerpadlem a nebo solárně termickými kolektory apod. 

Do mnohých zahrad bazén nakonec prostě neumístíme, není jej kam dát. Pod stromy to nejde, úzké pozemky obvykle umožňují prakticky jen malé nadzemní bazény či vířivky, navíc je třeba bazén umístit tak, aby na něj po většinu dne svítilo slunce (ve stínu se voda ohřívá pomaleji a za chladnějšího léta se pak mnohokrát nevykoupeme). Problémů s umístěním bazénu je prostě spousta. A umístění bazénu podle místních podmínek je samozřejmě vždy základem. Nejlepší je, když je bazén již zakomponován do projektu zahrady.

Bazén může být i centrem zahrady, ne v každé zahradě je však takové řešení vhodné (Foto: Shutterstock)
Bazén může být i centrem zahrady, ne v každé zahradě je však takové řešení vhodné (Foto: Shutterstock)

Jak bude bazén v zahradě vypadat

Jedním z nich je také samotný vzhled bazénu v zahradě. Existuje dokonce řešení zakrývání bazénu terasou posuvnou po kolejnicích. Bazén je tak dokonale zabezpečen před utonutím, ukryt očím, aby v zahradě nerušil, pokud se zrovna nechceme koupat a terasa je plně využitelná, aniž bychom museli manipulaci s ní spojovat s uklízením stolku, křesel, lehátek či grilu. Ovšem ohřev bazénové vody je v tomto případě nezbytný.

Důležitý je i tvar bazénu (Foto: Shutterstock)
Důležitý je i tvar bazénu (Foto: Shutterstock)

Bazén ve svahu

Velmi složité je pak umístění bazénu ve svahu. Ono samozřejmě platí, že je málokterý terén ideálně rovný, ale právě svah je opravdovou výzvou. Svah navíc dovede i dosti stínit, což je stinná stránka tohoto řešení. Záleží ale samozřejmě na orientaci pozemku.

Bazén zakousnutý do svahu (Foto: Shutterstock)
Bazén zakousnutý do svahu (Foto: Shutterstock)

Před zahájením stavebních prací je třeba provést průzkum vybraného místa, hlavně svažitosti. Menší plochu snadno srovnáme i ručně, ale větší plochy jsou pro takovou práci příliš velkým soustem, o výkopu nemluvě. I když bude bazén nadzemní, větší plochu je třeba upravit pomocí techniky. Zároveň je třeba pro myslet zpevnění svahu nad bazénem a odvádění vody, která bude za deště stékat po svahu. 

Svah lze vyřešit zídkou (použít lze různé materiály), svahovými tvárnicemi, gabionem, ale i palisádami apod. Pokud však není zídka vybetonována (zdivo spojené betonem), bude třeba zajistit odvádění srážkové vody mimo bazén. To samé platí pro palisády a svahové tvárnice apod. Nejhorší situace nastává, pokud je svah silně kamenitý. Vybudovat podzemní bazén v takovém terénu, to je nadlidský úkol i pro otrlé.

Zastřešený bazén nemusí vypadat zrovna nejlépe, podobnost
Zastřešený bazén nemusí vypadat zrovna nejlépe, podobnost "skleníku" není náhodná, akorát bývá o dost větší než ten klasický zahradní, určený k pěstování teplomilných rostlin (Foto: Shutterstock)

Umístění co nejblíže domu je výhodné z mnoha důvodů

Určitě platí, že čím blíže domu bude bazén, tím lépe, ovšem orientace bazénu musí být směrem na jih. Dům dovede dosti stínit. Umístění poblíž domu je výhodné i z hlediska vedení sítí, kontroly dětí, pokud se koupou, řešení ohřevu bazénové vody, napojení na stávající terasu apod. Zapomenout též nesmíme, že když chceme bazén postavit na hranici pozemku (mělo by to být alespoň 2 metry od ní), nevyhneme se běhání po sousedech a úřadech.

Bazén u domu, orientace musí být jižní (Foto: Shutterstock)
Bazén u domu, orientace musí být jižní (Foto: Shutterstock)

Co s vybagrovaným materiálem

Velkým otazníkem vždy zůstává, co s vybagrovanou zeminou. Svrchní vrstvu úrodnější ornice (obvykle do hloubky cca 20 cm) je dobré prokátrovat a rozvézt po zahradě. Hodí se nám k vyrovnání především terénních nerovností, pokud je však půda opravdu kvalitní, můžeme ji využít k založení záhonů. Travní drny lze položit tam, kde je trávník ve špatném stavu a nebo prostě uložit na kompost. 

Co ale s hlušinou, tedy s kamenitým či jílovitým podložím? Prostě na zavážku. Když budeme mít štěstí, dovolí nám někdo tento materiál uložit zdarma. Například pokud chce někde srovnávat terén či vytvořit val, v opačném případě si za uložení hlušiny zaplatíme.

Nejjednodušší je umístění nadzemního bazénu (Foto: Shutterstock)
Nejjednodušší je umístění nadzemního bazénu (Foto: Shutterstock)

Jak vyřešit prostor okolo bazénu

Nakonec je stejně důležitý jako samotný bazén i prostor okolo bazénu. A trávník to být opravdu nemůže, jelikož by se do bazénu dostalo při jeho sekání mnoho nečistot. A například i se zastřešením musíme počítat již od samotného začátku. Slunné stanoviště a zastřešení jsou dva faktory, které nám umožní koupání až do podzimu.

Možností vydláždění plochy okolo bazénu je pak neskutečně mnoho, vlastně je to téma na knihu a nikoli jen článek.

Kameny vydlážděná plocha okolo bazénu, v tomto případě je ideální usazení dlažby do betonu (Foto: Shutterstock)
Kameny vydlážděná plocha okolo bazénu, v tomto případě je ideální usazení dlažby do betonu (Foto: Shutterstock)

Nezapomeňte na soukromí

Při plánování bazénu bychom také určitě neměli zapomenout na soukromí. Vypomoci si v případě potřeby můžeme se živým plotem, zídkou, stromy. Ale ideální je již samotná volba umístění bazénu tak, aby na nás pokud možno nikdo neviděl z ulice. A jestliže si s umístěním bazénu nevíte rady, obraťte se raději na odborníky, i když za to možná zaplatíte.

Soukromí je důležité (Foto: Shutterstock)
Soukromí je důležité (Foto: Shutterstock)

Důležité "drobnosti" na závěr

Nakonec nezapomeňte, že v blízkosti bazénu je vhodné vysazovat pouze nízké kultivary rostlin, aby nemohlo docházet ke znečišťování vody biologickým materiálem.

A pokud jste v zahradě již bazén měli či máte a chcete nový, určitě se vyplatí neměnit stanoviště. Ušetří nám to mnoho práce a peněz. A nakonec právě i rozhodování o volbě místa.

Bazén nemusí být velký, dokonce vypadají v zahradách menší bazény mnohem lépe (Foto: Shutterstock)
Bazén nemusí být velký, dokonce vypadají v zahradách menší bazény mnohem lépe (Foto: Shutterstock)