Každý dům má jiné nároky na energii Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Jak by mělo vypadat moderní bydlení? Dům by měl být dostatečně prostorný, komfortní, s tepelnou pohodou v zimních i letních měsících. Bez průvanu by měl být uvnitř stále čerstvý vzduch a obsluha veškerých využitých technologií by měla být snadná. A jako hlavní kritérium by se dal označit požadavek na úspory za vytápění a celkový provoz domu. Který dům tyto požadavky splňuje, jaká označení se pro moderní stavby používají a jaké je porovnání domů podle energetické náročnosti?

Pro všechny, kdo se chtějí zorientovat v pojmech nízkoenergetický dům, pasivní dům a nulový dům –přinášíme přehled parametrů, které musí tyto stavby splňovat. Samozřejmě moderní varianty bydlení porovnáme nejen mezi sebou, ale i s tradiční starší zástavbou. Hlavním kritériem bude energetická náročnost, konkrétně se budeme zabývat potřebou tepla na vytápění.

Tradiční starší zástavba

V těchto původních budovách zajišťuje vytápění často zastaralá otopná soustava. Teplo je pak spojeno s velkým množstvím emisí. Možnost větrání je pouze jediná - prostřednictvím otevřením okna. Často se setkáme s přetápěním domu. Zateplení chybí a celkové izolační schopnosti stavby jsou špatné. Potřeba tepla na vytápění je v takovém domě pochopitelně vysoká a pohybuje se většinou nad 200 kWh/m2a (a = za rok).

Současné novostavby

V těchto stavbách probíhá vytápění prostřednictvím kotle s vysokým výkonem. Větrání umožňují opět pouze okna. Izolační schopnosti konstrukce jsou na úrovni požadavků normy. Potřeba tepla na vytápění se pohybuje mezi 80-140 kWh/m2a.
Foto: Capro
Foto: Capro

Nízkoenergetický dům

Charakteristickým rysem nízkoenergetického domu je otopná soustava o nižším výkonu v kombinaci s využíváním obnovitelných zdrojů energie. Dobré zateplení efektivně izoluje a větrání je tudíž řešeno řízeněv. Potřeba tepla na vytápění je menší než 50 kWh/m2a.

Pasivní dům

Otopnou soustavu v tomto domě zastupuje nízkoenergetický zdroj tepla a teplem se šetří i dál - díky řízenému větrání s rekuperací (výměnou) tepla. Teplo z domu navíc neuniká díky tepelné izolaci s vynikajícími parametry. Konstrukce jsou celkově velice dobře izolované a nabízí potřebu tepla dokonce menší než 15 kWh/m2a.

Nulový dům

Někdy se setkáme také s pojmem nulový dům, což je dům, který má potřebu tepla na vytápění nižší než 5 kWh/m2a. Jeho výchozí parametry jsou srovnatelné s pasivním domem. Zásadní rozdíl je ve velké ploše fotovoltaických panelů a solárních kolektorů, díky kterým je schopen vytvořit veškeré potřebné energie na svůj provoz. 

Aktivní dům

Zásadní rozdíl v porovnání s pasivním nebo nulovým domem je ve velké ploše fotovoltaických panelů, díky kterým je schopen nejen pokrýt veškeré potřeby domu, ale přinášet dokonce zisky energie, které odvádí do sítě, takže dokonce "vydělává."
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
Foto: Capro
CAPRO - průmyslové podlahy Poslat poptávku