Kompletní rozpočet stavby je základ Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Ekonomické poradenství se vyplatí každému klientovi. Zpracovaný rozpočet a podrobná příprava harmonogramu prací jsou základem úspěšné realizace stavby. V praxi jde o podrobné vypracování kompletních rozpočtů včetně podrobné analýzy, která bude základním vodítkem pro stavbu. Kompletně vypracovaný položkový rozpočet a cenový rozpočet nám dává jasný přehled o finančních nákladech stavby. Stejně důležité je také stanovení a rozpis harmonogramu prací. Od firmy vyžadujte obojí!

Rozpočet a harmonogram prací jsou základními údaji pro začátek spolupráce se stavební firmou. Pokud se výsledná cena liší od naší představy, stále máme možnost jejího snížení např. volbou jiných materiálů nebo jiného způsobu provedení prací. Finální zpracování by ovšem nemělo mít vliv na kvalitu stavby. V této přípravné fázi se proto maximálně snažíme komunikovat s realizační firmou.

Přesný rozpočet

Vždy se vyplatí požadovat co nejpřesnější rozpočet, abychom měli podrobný přehled o svých vynaložených financích při stavbě. Informace bychom měli získat nejen před začátkem stavby, ale také v jejím průběhu. Kromě informací o rozpočtu a o harmonogramu prací se ptáme také na možná rizika, která s realizací stavby souvisí.

Jedním z otazníků rozpočtu bývá počet odpracovaných hodin, který většinou nelze předem přesně stanovit. Přesto je vhodné dohodnout se na výši hodinové sazby – a to platí zejména u drobnějších zakázek. Po domluvě s firmou můžeme také stanovit limit rozpočtu, který nebude překročen.
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu

RizikaBez zpracovaného rozpočtu jsme odkázáni na informace od zhotovitele, které nemusí být vždy přesné a pro nás jako pro zákazníka výhodné. Naopak, čím propracovanější projekt nebo zpracovaný návrh, tím méně rizika pro případné navyšování rozpočtu. Vypracovaný projekt a nabídka má ideálně obsahovat přesné sestavení bezchybného položkového rozpočtu, podrobné výpisy prvků a použitých konstrukcí, seznamy a ceny použitých strojů či technologií. Nežádoucí je také podcenění nebo výrazné nadhodnocení projektu. Nedokonalý rozpočet je prvním krokem pro navyšování původně domluvené ceny a tudíž i pro budoucí ztráty zákazníka.

Pro porovnání

Podrobné zpracování rozpočtu má nenahraditelné místo nejen při plánování stavby, ale společně s harmonogramem prací nám poslouží jako srovnávací prvek pro hodnocení více nabídek. Důležitá je nejen nabídnutá cena realizace zakázky, ale také její časová náročnost i celkový obsah. Díky zpracovaným rozpočtům si můžeme vytvořit soukromou obdobu výběrového řízení. Ačkoliv si za zpracování rozpočtu může firma naúčtovat podle sazebníku nebo stanovené ceny určitou částku – stále se nám porovnání při výběru firmy může mnohonásobně vyplatit.

Zdroj: www.sipberoun.cz
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu
Stavba rodinného domu
Realizovaný rodinný dům
Realizovaný rodinný dům
Realizovaný rodinný dům
Realizovaný rodinný dům
Realizovaný rodinný dům
Realizovaný rodinný dům
S.I.P. Invest, s.r.o. Poslat poptávku