Jak vykouzlit zahradu ve svahu? Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Máte pozemek ve svahu? I na příkré stráni můžete vybudovat nádhernou zahradu, která bude sklízet obdiv okolí. Stojí více úsilí, avšak věřte, že stojí za to. Originalitu a jedinečnost jí vtisknete snadněji než zahradě na rovné placce. Rovina poskytuje při tvorbě zahrady sice více volnosti, kopcovitý terén však nabízí inspiraci.

Co zvážit před realizací zahrady ve svahu

Vše má své výhody i nevýhody a jinak tomu není ani u zahrad ve svahu. Zajímavější vzhled a originalita jsou vykoupeny finanční náročností i složitějším technickým a fyzickým řešením. Před samotnou úpravou je nutno brát v úvahu míru výškových rozdílů. Mírnější svahy se sklonem do 20° je možno osít travním semenem. Je-li však zahrada umístěna ve svahu nad 30°, neobejde se osev bez položení travních rohoží zabraňujících vyplavování osiva. Svahy se sklonem 30 až 40° jsou náročnější na osev a je nutno si uvědomit, že se jedná o maximální možný sklon pro údržbu zahrady zahradní sekačkou. V tomto případě je vhodnější zakomponovat konifery a skalničky. Ve všech případech platí stejné pravidlo – zabránit erozi.

Zcela zásadní je také umístění domu na pozemku. Je-li nad svahem, obecně se nedoporučuje, aby spád začínal v jeho těsné blízkosti. Dům by pak působil velice nestabilně a čas by ukázal, že to není praktické řešení. Zdánlivé stability dosáhnete velkou terasou s bohatou výsadbou v jejím okolí. Terasa nejenže připoutá pozornost a celkový pohled na dům bude působit vyváženým dojmem, ale naplní i praktickou stránku tohoto rozhodnutí. V opačném případě by svah za domem mohl navozovat pocit stísněného prostoru, což také není ideální. Svah by měl být zajištěn vyšší zdí s dobrými základy, aby se zabránilo jeho sesuvu či případnému pozvolnému vyplavování zeminy. I zde je řešením terasa. Nejvíce možností jednoznačně poskytuje svah, který je před i za domem.
Do svažité zahrady patří skalka, ale třeba i vodní kaskáda
Do svažité zahrady patří skalka, ale třeba i vodní kaskáda
Svah působí na lidské oko jinak než vodorovná placka
Svah působí na lidské oko jinak než vodorovná placka

Materiál pro opěrné zídky

Nejpřirozeněji působí od nepaměti přírodní materiál. Každý kámen je originál a jednoznačně je předurčen pro zahradní architekturu a to nejen na výstavbu opěrných zdí a zídek. Zídky z přírodního kamene v sobě mají neodolatelné kouzlo a také široké uplatnění. Kameny lze skládat na sucho. Taková zídka by měla mít základ minimálně 50 cm na šířku, na výšku však pouze 1 m. V případě vyšší zídky je již nutno použít ke spojení kamenů maltu. Zídku stavíme mírně šikmo, aby nejvyšší vrstva byla oproti základu posunuta zhruba o 10 cm proti svahu. Nevýhodou je, že se jedná o poměrně drahý stavební materiál.

O něco levnější obstojnou náhražkou je beton. Není však beton jako beton. Mýtus šedivých betonových paneláků vzbuzuje u mnohých jednoznačnou, ne zrovna lákavou představu. Opak je však pravdou. Beton se přibarvuje do nejrůznějších barevných odstínů a mnohé mile překvapí zjištění, že existují i nejrůznější strukturální povrchové úpravy, které beton katapultují na špičku materiálů určených pro zahradní architekturu. Svou variabilitou, dlouhou životností a cenovou dostupností je stále oblíbenějším materiálem. Vyrábí se z něj dlažba, svahovky, vegetační tvárnice, palisády, případně plotové dílce.

Zídku či palisádu můžete vybudovat i dřevěnou, počítejte však s její nižší životností.
Kámen - důležitý materiál ve svažité zahradě
Kámen - důležitý materiál ve svažité zahradě
Betonová zatravňovací dlažba zpevní i silně svažité plochy, vhodnější je však zatravňovačka plastová, jelikož nenasákne vodu a nebere ji tak rostlinám
Betonová zatravňovací dlažba zpevní i silně svažité plochy, vhodnější je však zatravňovačka plastová, jelikož nenasákne vodu a nebere ji tak rostlinám
Opěrná zídka
Opěrná zídka
Opěrná zídka
Opěrná zídka
Opěrná zídka
Opěrná zídka

Gabiony jsou sázkou na jistotu

Disponuje-li vaše zahrada příkrým svahem, zvolte gabionovou zeď. Jedná se o samonosnou konstrukci ve tvaru krychle nebo kvádru ze svařovaných ocelových sítí, které jsou odolné vůči korozi. Drátěné koše se vyplňují přírodním nebo lomovým kamenem a mají vysokou odhlučňovací schopnost. Vadí-li někomu jejich vzhled a nelichotivá ocelová konstrukce, problém vyřeší popínavé rostliny vysazené k patě kvádru.

Bez schodů to mnohdy nepůjde

K pohodlnému překonávání větších výškových rozdílů se neobejdete bez venkovního schodiště. Materiálová škála je stejná jako u opěrných zídek. Celkovému vzhledu zahrady prospěje, pokud bude použitý materiál sladěný jak s ostatními zahradními prvky, tak i s domem. Pro pohodlnou chůzi by měl být každý stupeň alespoň 50 cm široký a nejvýše 20 cm vysoký. Chůze po schodech by měla být zážitkem, nikoli frustrující a stresující činností. Při jejich realizaci je důležité nezapomínat na jejich bezpečnost. Fantazii se meze nekladou, schody nemusí být pouze přímé. Zahradu elegantně rozčlení schody do oblouku či v serpentinách. Doporučuje se začlenit i širší podestu, což je praktické při chůzi a působí to dynamičtěji. Okolí schodů zcela jistě osaďte nízkými trvalkami, hodí se i kvetoucí letničky.
Gabiony působí příjemně
Gabiony působí příjemně
Kamenné schodiště
Kamenné schodiště
Betonové schodiště doplněné betonovými monolity, které nahrazují velké balvany
Betonové schodiště doplněné betonovými monolity, které nahrazují velké balvany
S betonem se na zahradě setkáme v mnoha podobách
S betonem se na zahradě setkáme v mnoha podobách

Zpevnění svahu zabrání erozi

Zatravňovací plastová dlažba je snadným řešením venkovních ploch se spoustou výhod. Materiál je protiskluzový, nerozbitný a odolává i těm nejextrémnějším klimatickým vlivům. Patentovaný bezpečnostní spojovací systém zvládne každý amatér, takže i montáž je velice jednoduchá. Umožňuje snadný růst vegetace, hodí se nejen ke zpevnění svahu, ale také na vybudování příjezdových cest.

Dalším řešením je použití geomřížoviny, která se používá zejména u strmých svahů. Její hlavní výhodou je bezproblémová realizace bez nutnosti použití těžké techniky. Řešení je hospodárné, realizace není časově náročná a výsledný efekt bývá po osazení často ohromující.

Řešení nabízejí i moderní materiály v podobě kokosové rohože. Spojením dvou materiálů (Plantex a kokosové vlákno) vznikl revoluční produkt, jehož nevýhodou je však poměrně malá životnost 2 až 3 roky. Textilie zabraňuje prorůstání plevelů, drží vlhkost v půdě, dostatečně zpevňuje strmé svahy a vypadá velice přirozeně. Vzhledem připomíná mulčovací kůru.

Pravidla pro svažitou zahradu v kostce

  • terasovité řešení je velice efektivní
  • svažitý terén je ideální pro vybudování skalky
  • nebojte se vodních ploch s potůčky a vodopády
  • palisádové prvky jsou vhodným řešením pro menší převýšení

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com

Náročná výsadba na prudším svahu
Náročná výsadba na prudším svahu
Opak zatravňovací dlažby - kamenné dlažební kostky jsou položené tak, že obrůstají trávou
Opak zatravňovací dlažby - kamenné dlažební kostky jsou položené tak, že obrůstají trávou