Zdravé spaní Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Čas na výměnu matrace přichází nejen při stěhování a pořízení nové postele, ale pravidelně bychom měli měnit matraci po několika letech. I když výrobce garantuje životnost delší, je zde několik důvodů k častější výměně. S věkem se mění naše potřeby a stejně důležitá je hygiena matrace.

Jak vybrat správnou matraci

Dnes je na trhu takový výběr matrací, že se v něm lehce můžete ztratit. Pro lepší orientaci v pestré nabídce si nejdřív odpovězte na několik důležitých otázek:

Pro koho novou matraci pořizujete? 

Pro dítě, pro sebe, pro starší rodiče, osobu se zdravotními problémy, pro hosty…?

Do matrace do své vlastní postele rozhodně investujte více peněz, ale i času při jejím výběru. Strávíte na ní přece třetinu času. Zvláštní pozornost věnujte výběru matrace pro osoby se zdravotními problémy, hledejte je pod označením zdravotní (s certifikátem) a ortopedické matrace.

Jakou máte postel, a hlavně rošt v ní?

Věděli jste, že nesprávnou kombinací matrace a roštu může dojít ke ztrátě pohodlí a poškození matrace? V podstatě platí dvě základní kombinace. Pěnovou matraci kombinujeme s lamelovým roštem, pružinovou matraci pak s roštem masivním (laťovým).

Preferujete měkký pelíšek, nebo tvrdé spartánské lůžko?

Matrace jsou označeny stupněm tvrdosti. Tvrdost vybírejte podle své hmotnosti, preferované polohy při spánku a věku. Dokonce i u partnerské matrace může mít každý svou část na míru díky různým zónám, jedna strana může být měkčí či tvrdší než ta druhá.

Jakému materiálu dáváte přednost? 

Máte rádi přírodní materiály, nebo využijete výhody moderních technologií? Matrace z různých materiálů jsou určené nejen pro různé potřeby spáčů, ale také pro různé typy postelí a roštů. Doporučujeme proto si nejdříve ujasnit, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, potom se snáze rozhodnete pro správnou matraci.

Výběr správné matrace je důležitý (Zdroj: Materasso.cz)
Výběr správné matrace je důležitý (Zdroj: Materasso.cz)

Jak vybírat vhodné matrace pro děti, dospělé, seniory či nemocné

Častější výměna matrace je důležitá obzvlášť u dětí, které rychle rostou, jsou křehké, protože jejich organismus se vyvíjí. Jinou matraci pořídíte malému miminku do postýlky, větší pro předškoláka a ideálně s nástupem do školy další.

Pro zdravý růst a vývoj potřebuje dítě pevnější matraci se střední tvrdostí. Zároveň by měla vytvořit přiměřeně suché mikroklima a zajistit antibakteriální a antialergickou ochranu dítěte. Nezbytnou součástí je pratelný potah, který zajistí hygienickou čistotu. Miminka musí mít matrace, při jejichž výrobě se nepoužívá lepidlo ani žádné jiné chemikálie.

Mládež a dospělí potřebují pohodlnou matraci, která jim umožní kvalitní nerušený spánek. Měla by být dostatečně velká (nejméně o 15 – 20 cm delší, než je výška dotyčného, a nejméně 70 cm, ale raději o něco víc, široká), výška matrace by měla být nejméně 15 cm, aby poskytovala správnou oporu pro celé tělo. Výška se odvíjí především od složení matrace, tedy od kvality jádra matrace, které pak určuje kvalitu samotné matrace.

Nejlepší je otestovat si matraci naživo (Zdroj: Vyspise.cz)
Nejlepší je otestovat si matraci naživo (Zdroj: Vyspise.cz)

Starší lidé, kteří už mají často také nějaké zdravotní komplikace, většinou upřednostňují měkčí matrace, zvláště když mají problémy s krevním oběhem. Vhodné jsou matrace se zónami různé tvrdosti, které vedou k lepšímu přizpůsobení hmotnosti a tvaru těla konkrétního uživatele. Svým rodičům vyberte matrace, které jim spánek díky svým vlastnostem vylepší. Vyberte matraci s dostatečnou výškou kvůli snazšímu vstávání. Problémy s klouby a páteří je nutí zaujímat polohy, při kterých nepociťují tolik bolesti, ideálním řešením jsou termoelastické matrace, které mění svou tvrdost pod vlivem tělesné teploty a přizpůsobují se poloze těla.

Ještě pozornější buďte při výběru matrace pro nemocné a ležící pacienty. U nich je výběr matrace ještě důležitější kvůli riziku vzniku proleženin. Vhodné matrace pro dlouhodobě nemocné seniory jsou označeny jako matrace ortopedické a zdravotní.

Se značkou Materasso neuděláte chybu

Mezi významné výrobce kvalitních a luxusních matrací, roštů, přikrývek a polštářů pro zdravý spánek, certifikovaných a testovaných z nejrůznějších hledisek, patří firma Materasso.

Zaměřuje se na výrobu zdravotních a ortopedických matrací, antialergických přikrývek, polštářů a dekoračních přikrývek. V její nabídce jsou kvalitní zdravé peřiny, které v zimě příjemně zahřejí, i letní přikrývky, které naopak ochladí. Pro alergiky nabízí hypoalergenní deky a pro bolavá záda zdravotní polštáře. Všechny potahy a chrániče na matrace je možné prát na 60 °C, takže je snadné je udržet hygienicky čisté. V případě doplňků pro alergiky, je možné praní až na 95 °C, kdy dojde ke zničení všech bakterií a roztočů.

Pokud si ještě nejste výběrem té nejlepší matrace jisti, můžete si vhodnost vzhledem ke svým potřebám nechat změřit pomocí deky X-SENSOR. V této speciální dece se nachází 2 440 senzorů, ze kterých plynou informace o přenosu tlaku uživatele, který na dece leží, přímo do počítače.

Na obrazovce se pak objeví přehledná mapa, ze které lze přesně vyčíst ideální matraci pro daného jedince. Měření provádí pracovníci společnosti Materasso v prodejnách po celé České republice a rádi vám zodpoví vaše otázky ohledně zdravého spánku.

Jak vybrat matraci podle věku? (Zdroj: Materasso.cz)
Jak vybrat matraci podle věku? (Zdroj: Materasso.cz)