Benzínová sekačka (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Zahrada bez alespoň kousku trávníku a trávník pak bez sekačky, to je většinou naprosto nemyslitelné. Však je také sortiment sekaček na trávu (ale i jiné techniky a zařízení s trávníky souvisejícího) ohromným tržním segmentem po celém západním světě. Při práci se sekačkou a péči o ni však nesmíme dělat chyby, které potom zbytečně zhoršují její funkčnost a zkracují životnost. Jaké jsou ty nejčastější, kterých se dopouštíme? A proč je třeba dávat pozor i na své zdraví?

Na 1. místě je pravidelná údržba sekačky

Bez údržby to prostě nejde ani se sekačkou. Opravdu neplatí, že olej stačí vyměnit jednou za sezónu, je také třeba kontrolovat a čistit filtr, při pořízení sekačky je navíc opravdu nutné otevřít manuál a nespoléhat se jen na to, co řekl prodejce (určitě nám chtěl co nejdříve prodat sekačku novou). Z manuálu se dozvíme, jakou údržbu doporučuje výrobce. A ostatně bez ní budeme mít později problém s případnou reklamací. Skutečně jsou lidé, kterým sekačka nepřežije ani jednu sezónu. Zapnou, vypnou a tím to končí…

Čili v zásadě a obecně je třeba kontrolovat stav (množství a kvalitu) oleje. Dále je třeba kontrolovat a čistit filtr, promazávat důležité mechanické části, sekačku pravidelně čistit. Hrubší čištění provádíme po každém sekání a často nás o to sama sekačka požádá již při něm a důkladné čištění jednou za určitou vymezenou dobu. To nejdůkladnější je pak potřebné před zazimováním sekačky a po zimě opět vše zkontrolujeme, dokápnem, domázneme… 

Prašné prostředí sekačka přímo vytváří a ji samu to pak omezuje (Zdroj: Shutterstock)
Prašné prostředí sekačka přímo vytváří a ji samu to pak omezuje (Zdroj: Shutterstock)

Olej měníme nejlépe podle návodu, nejméně pak alespoň jednou za sezónu, ovšem záleží na frekvenci používání sekačky a velikosti ošetřované (pravidelně sekané) plochy. Životnost oleje prostě není neomezená, ten navíc kromě jiného váže vlhkost, čímž se postupně snižuje jeho viskozita. Navíc je samozřejmě třeba používat správný olej a i to se dozvíme z manuálu. Snížená viskozita a nevhodná volba oleje zvyšují tření a tedy i opotřebení některých mechanických částí sekačky.

Údržba a servis sekačky jsou důležité (Zdroj: Shutterstock)
Údržba a servis sekačky jsou důležité (Zdroj: Shutterstock)

Sekačka navíc pracuje ve vysoce prašném prostředí, respektive tuto prašnost sama vytváří. A je již jedno, o jaký typ sekačky jde. Po skončení každého sečení je prostě třeba sekačku pořádně očistit, především pak její spodní část a nože. Pokud dojde k usazeninám vespod sekačky, snižuje se podtlak a práce se strojem je namáhavější. Ostatně často je třeba při větších plochách sekačku zdola očistit i při práci. Čerstvá travní hmota je mokrá a lepí se. A když pak zaschne a nabalí se další, vznikne skutečně mohutný „bal“ materiálu. S čištěním pak souvisí také čištění filtru a nebo po čase jeho výměna za nový. A opět to souvisí s vysokou prašností prostředí.

Čištění elektrické sekačky (Zdroj: Shutterstock)
Čištění elektrické sekačky (Zdroj: Shutterstock)

Sekačky nenaklánějte na bok

Spousta lidí to vůbec netuší, ale benzínové sekačky nesmíme naklánět na bok. A to platí i pro sečení ve svahu. Provádíme je proto kolmo do svahu a ze svahu dolů. Nikdy nesekáme s benzínovou sekačkou svah po vrstevnici. Ovšem některé sekačky se mohou na jednu stranu naklánět a také tuto informaci najdeme v manuálu, ideální je se samozřejmě zeptat již před koupí sekačky. Koupit si sekačku, se kterou lze po vrstevnici pracovat, je samozřejmě výhodné. Obzvláště práce do svahu je docela dřina. Navíc se vám informace o případné možnosti naklánění sekačky na bok bude hodit i při výměně oleje.

Problém s kabely

Elektrické sekačky jsou dobré, snáze se udržují, péče o ně je jednodušší a levnější. Ovšem mají jednu stinnou stránku – kabel! Ten musí být předně dostatečně dlouhý, případně si musíme dokoupit prodlužovák a dále musíme při sekání dávat na elektrický kabel stále pozor. Jednoduše proto, abychom si jej nepřesekli. Když se nám to povede, vypadne jistič (což samozřejmě nic neznamená, nic se neděje) a obsluze by se nemělo nic stát, vyloženě spolehnout se na to však nedá, obzvláště za mokra. A navíc nás pak bude oprava samozřejmě něco stát. Určitě nedoporučujeme kabely „oholit“, svázat a přelepit izolačkou.

Mohlo by vás také zajímat: Nejčastější chyby při péči o trávník.

Věčný problém s kabely (Zdroj: Shutterstock)
Věčný problém s kabely (Zdroj: Shutterstock)

Ideální je proto mít k ruce člověka, který bude dávat pozor na kabel, zatímco vy se budete plně věnovat sekání. Věřte, prosím, také jsem již kabel přesekl. Stane se to ráz na ráz. Další možností je pak sekačka s akumulátorovým pohonem, ovšem v jejím případě se vyplatí mít akumulátory 2 a ošetřovanou plochu menší. A nebo nakonec je právě kvůli kabelům opravdu vhodnější sekačka benzínová, která je o dosti těžší a dražší a vyplatí se vyloženě již pro větší plochy.

Určitě raději pracujte se sběrným košem (Zdroj: Shutterstock)
Určitě raději pracujte se sběrným košem (Zdroj: Shutterstock)

Bezpečnost práce se sekačkou

Že si máme dát při práci se sekačkou pozor na své končetiny, je tak nějak samozřejmé, ovšem jde také o oči (ledaco může s dosti vysokou kinetickou energií odlétnout směrem k nim) a co se týká končetin (obzvláště nohou), je opravdu nesmysl sekat na boso a v kraťasech, i když se nestane zrovna to nejhorší možné, čili kontakt končetiny s noži, bolet to bude i tak. Nebezpečné je též sekání trávy se zvednutým víkem sekačky a čištění výletového prostoru za provozu sekačky. Prostě je třeba sekačku vypnout ještě předtím, než chcete sejmout sběrný koš. A pokud sekáte bez sběrného koše doporučujeme pevné plátěné kalhoty a holínky, respektive dostatečnou ochranu celého těla. Stává se dokonce, že někdo čistí rukou ucpaný výletový prostor za chodu motoru sekačky. A následky pak bývají opravdu vážné. Pokud pak chcete sekat trávu bez košte, volte sekačku s bočním výhozem posekaného materiálu.

Komu není rady... (Zdroj: Shutterstock)
Komu není rady... (Zdroj: Shutterstock)

Skladování sekaček a jejich úměrné rozměry

Důležité je i vhodné skladování sekačky. Třeba zavěsit tu benzinovou na hák v garáži, protože nemáte dost místa (nesmí se obvykle ani naklánět), je vyloženě hloupost. Benzínovou sekačku prostě vzhledem k provozním kapalinám skladujeme výhradně ve vodorovné pozici. U akumulátorové a elektrické sekačky tento problém odpadá. Takovou si klidně zavěste. Při nedostatku prostoru ke skladování pak lze dokonce pořídit i sekačku s možností složení rukojetí do skladovací polohy. A samozřejmě nekupujte sekačku zbytečně velkou a výkonnou. Ohled musíme brát na velikost ošetřované plochy. Zahradní traktůrek na 200 metrů čtverečních, to jsou opravdu vyhozené peníze. Ale kdo si chce zajezdit? Ostatně nadupané motocykly si také nekupují jen závodníci.

Pokud se benzinová sekačka nesmí naklápět, sekáme svah kolmo a skladujeme ji vodorovně (Zdroj: Shutterstock)
Pokud se benzinová sekačka nesmí naklápět, sekáme svah kolmo a skladujeme ji vodorovně (Zdroj: Shutterstock)