Monstra z hlubin moří zaberou vždy... (Zdroj: Pixabay, autor: SarahRichterArt) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Okurková sezóna“, tedy letní období, kdy se tradičně nic moc neděje. S okurkami však pojem okurková sezóna vlastně vůbec nesouvisí, byť právě přesně v létě dozrávají a my je sklízíme, konzumujeme a zavařujeme. Slovo okurka (okurky) se totiž do pojmu okurková sezóna dostalo z němčiny, kde říkají “Saure Gurken Zeit“ (v doslovném překladu “čas kyselých okurek“). Ani v němčině však nejde o okurky, jde totiž o zkomoleninu fráze “córes jókres cajt“ z jidiš. A v berlínském dialektu tato fráze zní právě “sauregurkenzeit“. Vlastně tedy vznikla fráze okurková sezóna někdy v 18. století zcela náhodou a nějakými prapodivnými spletitými cestičkami se dostala až do češtiny. Ve skutečnosti však “córes jókres cajt“ znamená “čas žalu a pokání“ a to v létě opravdu nechcete a nejen v létě a dokonce na dovolené. Zlaté okurky!

Hloupé období v letní díře

Však také v angličtině již není po okurkách ani památky, prostě dobu letní nudy nazývají “silly season“ čili “hloupé období“. A Němci také nesouhlasí s žalem a pokáním a říkají “Sommerloch“ čili “letní díra“, i když ani “Sauregurkenzeit“ se nevzdali. Nevím, jak vám, ale i vzhledem k tomu, že bydlím kdesi v díře kousek od rakouských hranic, mi nejvíce sedí výraz “letní díra“. S tím rozdílem, že místo mého bydliště je dírou celoroční, akorát ne u Hanušovic, nýbrž Českého Krumlova. Ale ta příroda a klid! A hloupá období? Ta má každý a všude.

Doba zrání a sklizní okurek (Zdroj: Shutterstock)
Doba zrání a sklizní okurek (Zdroj: Shutterstock)

Minimu událostí vládnou žraloci a turisté

Prostě a jednoduše se v období “letní díry“ děje dle médií minimum událostí. Jednoduše proto, že novináři, ale i jiné profese, mají v našich končinách letní dovolené. Probíhají nejnutnější udržovací práce, které provádí tu ten a tu zas onen, občas se objeví nějaký zajímavý článeček, ale jinak to vypadá, jakoby se svět úplně zastavil. Tedy pro nás ten český. Jinak ale třeba na Ukrajině se dál válčí a umírají lidé, někde zuří záplavy a jinde nevídané bouře, někde lidé hladoví a jinde se tak poperou, až musí zasahovat policie anebo musí být dokonce vyhlášeno stanné právo a podobně.

V médiích se okurková sezóna tradičně projevuje například útoky žraloků na plážích destinací, do kterých často míří čeští turisté. Také se dozvíte, že v některých italských městech nesmíte na veřejnosti nosit ani žabky na nohách, natož se promenádovat v plavkách. Hrozí prý pokuta až 500 Euro. Až do současnosti se dokonce traduje, že český tisk kdysi každoročně uváděl zprávu o tom, že v Jaderském moři napadl žralok českou učitelku. Zřejmě každý rok ten samý žralok tu samou úču. A asi si to i zasloužila. Ne, ve skutečnosti šlo o zabití místní učitelky žralokem u ostrova Lesinu v roce 1907. Tuto zprávu tehdy přinesl tisk celosvětový. Prostě díra jako hrom. Ale jestli chcete v létě trochu zvednout internetovou návštěvnost, vraždící žralok se vždycky hodí. Díky za každého!

Povídání s žralokem... (Zdroj: Pixabay, autor: SarahRichterArt)
Povídání s žralokem... (Zdroj: Pixabay, autor: SarahRichterArt)

Chudáci redaktoři v hobby médiích

Co ale mají dělat chudáci redaktoři v hobby magazínech, tištěných i internetových, hobby podcastech a vůbec hobby médiích? Tam je totiž strašení žraloky zapovězeno. Můžeme zkusit zahartusit novou obrovskou sršní asijskou, útokem mšic velkých jako jahody, nenadálou plísňovou katastrofou na zahrádce paní Voráčkové, na kterou jako jedinou v širokém okolí bez ustání pršelo z jediného mraku 36 dní, zatímco všude okolo řádí sucho. Můžeme udělat telefonický rozhovor s panem Hruškou (jinak než telefonicky to nejde, je na dovolené) o skvělé novince na opracování dřeva, která mu ovšem v zimě vzala rovnou tři prsty. Ta předchozí 2, v době učňovské přišel pouze o jeden a tak mu na obou rukou zbývají nádherné 4 prsty. No řekněte, který postarší a zkušený truhlář to má!

Témata okurek v pekle doby okurkové

Opravdu vám řeknu, je to peklo. O to víc, že jste líní, nechce se vám sledovat zahraniční média, která jsou nyní vlastně taktéž okurková, a jejichž hodnotnější obsah byl připravován ještě na jaře. A nakonec vám dojde, že bude nejlepší, když vlastně zůstanete u okurek. Ostatně na témata okurek, jejich pěstování a ochrany před škůdci, chorobami a plísněmi, správném zavlažovánípřesazování, výběru odrůd a zavařování vychází ročně mnoho článků. A nejen v době “okurkové“.

Zdroj: Wikipedia.org, pickey.cz, mujrozhlas.cz

A že těch okurek obvykle je, když se urodí (Zdroj: Shutterstock)
A že těch okurek obvykle je, když se urodí (Zdroj: Shutterstock)