Klimatizace Panasonic (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Klimatizace, to znamená chlazení. A klimatizační jednotky stojí na základním fyzikálním principu, kdy odpařující se kapalina se nejen mění na plyn, ale zároveň absorbuje teplo. V klimatizačních jednotkách se proto kapalina (chladivo) stále odpařuje a zase kondenzuje. Teplo se tak přesouvá z jednoho místa na místo jiné, respektive je uvolňováno ven z interiéru. Klimatizační jednotky tedy musí mít zajištěn odvod vzduchu ven, vlastně jsou celé rovnou instalovány venku, tedy jejich venkovní jednotky. Bez odvádění teplého vzduchu ven by k ochlazení interiéru nemohlo dojít. Zapomeňte proto na chladničky a mrazáky, vůbec nepomohou a spotřeba elektřiny by byla enormní. A než strkat do mrazáku alespoň hlavu, to je již lepší si ji pořádně zchladit studenou vodou.

Výparník, kondenzátor a kompresor

Kapalné chladivo protéká v klimatizační jednotce řadou cívek, které jsou vystavené vzduchu vaší domácnosti. Tomuto okruhu se říká výparník. Jelikož chladivo má nízký bod varu, teplo z vnitřního vzduchu v přehřívané místnosti je dostačující k tomu, aby se proměnilo na plyn, čímž dochází k ochlazení chladiva. To pak kondenzuje v kondenzátoru, přičemž naopak vzniká teplo. Ještě předtím je ale třeba zvýšit tlak plynu (chladiva v plynném stavu) pomocí kompresoru natolik, aby ke kondenzaci mohlo dojít. Navíc je třeba ochlazovat potrubí kondenzátoru, aby se plyn uvnitř zchladil a přeměnil na kapalinu. Ventilátor proto profukuje kondenzátor a odvádí tak teplý vzduch ven. 

Klimatizační jednotky tedy nechladí samy o sobě, nýbrž tvoří z teplého až horkého vzduchu v interiéru (domu, bytu, kanceláře i automobilu atd.) požadovaný chlad. V principu jsou vlastně podobné ledničkám a mrazákům, ty když však otevřeme, k ochlazení interiéru nemůže z principu dojít. Z lednice a mrazáku jde sice chlad, ale na zadní straně těchto zařízení je kondenzátor, který by o to více topil.

Klimatizace Panasonic (Zdroj: Shutterstock)
Klimatizace Panasonic (Zdroj: Shutterstock)

Proč je nám po sprše zima a proč se za vedra potíme

Jelikož voda (kapalina) musí absorbovat teplo, aby se odpařila, odvádí teplo pryč od nás. Proto je nám například po opuštění sprchy zima a ze stejného důvodu se potíme, abychom se ochladili. Molekuly totiž drží v kapalině pohromadě, mezimolekulové interakce jsou slabé. Některé molekuly však dovedou absorbovat dostatek energie, díky čemuž se začnou pohybovat dostatečně rychle, aby překonaly mezimolekulární přitažlivost a díky tomu přejdou v plynnou formu.

Vyšší spotřeba elektřiny je zatím nutností

Proč je provoz klimatizace drahý? Protože v termodynamice není nic zadarmo. Kompresor potřebuje ke kompresi chladiva energii a to odpovídá permanentnímu chodu hnacího motoru. Provoz klimatizace se prostě musí projevit na účtech za elektřinu. A je již jedno, jaké zařízení využijeme, zda si necháme instalovat samostatnou klimatizaci, zda využijeme obráceného chodu tepelného čerpadla anebo využijeme zařízení, které je v zimě určeno k rekuperaci vzduchu. Za chlazení si vždy zaplatíme na vyšší spotřebě elektřiny. Jedinou známou cestou je zatím snižování spotřeby elektřiny, tedy vývoj co nejúčinnějších klimatizačních jednotek.

Od freonů až po Peltierův článek

Stinnou stránkou fungování klimatizačních jednotek je chladivo, které má negativní vliv na ozónovou vrstvu zemské atmosféry a skleníkový efekt. Nejprve se používaly výhradně freony (halogenderiváty uhlovodíků), jejich negativní vliv na ozónovou vrstvu planety však byl značný. Proto se přešlo na fluoruhlovodíky (HFC), které sice nepoškozují ozónovou vrstvu, ale jde o skleníkové plyny. Následovaly jednoduché uhlovodíky, hydrofluoroolefiny (HFO), které jsou vůči klimatu planety méně drsné než fluoruhlovodíky, jsou však dražší. Jako alternativa se paradoxně ukázal vhodný i CO2, byť jde o mýtický symbol skleníkových plynů. A nakonec se ukázalo, že to teoreticky může jít i bez chladiva. Takzvaný Peltierův článek, který byl vynalezen již v roce 1834, využívá termoelektrického principu. Pokud totiž elektrický proud protéká Peltierovým článkem, jedna z jeho stran (elektrod) se ochlazuje a druhá otepluje. Bohužel však tento článek není příliš účinný, snadno se přehřívá a má vysokou spotřebu energie. Neustále se ale pracuje na efektivnějším využití termoelektrického jevu.

Klimatizační jednotky Panasonic

Značka Panasonic je v klimatizacích dlouhodobou stálicí. Funkce chlazení je u klimatizačních jednotek Panasonic standardně doplněna teplovzdušným vytápěním, které lze využít v přechodném období, kdy je třeba interiéry jen přitápět. Hlavními přednostmi těchto klimatizací jsou nízké provozní náklady díky maximální účinnost (energetická třída A+++), tichý chod vnitřních i venkovních jednotek, čistý vzduch zbavený virů, bakterií, plísní i alergenů (technologie nanoe™ X), volitelné ovládání pomocí chytrého telefonu a nakonec i velký výběr vnitřních jednotek (nástěnné, kazetové, parapetní a kanálové). Možné je zvolit i výkonnější jednotky z komerční řad.

Technologie nanoe™ X čistí po celý den aktivně vzduch a zneškodňuje určité typy škodlivin, technologie Panasonic Comfort Cloud zajišťuje kvalitu vzduchu uvnitř budovy, i když zrovna nejste doma a systém Heatcharge zajišťuje akumulaci energie.

Venkovní klimatizační jednotky Panasonic (Zdroj: Shutterstock)
Venkovní klimatizační jednotky Panasonic (Zdroj: Shutterstock)

Volba a instalace vhodné klimatizace

Nejprve je třeba zjistit, o jaký prostor se jedná. Zda chcete chladit jednu místnost či větší prostor, jaké jsou rozměry a další parametry chlazeného prostoru, jaký je účel jeho využívání.

Nejrychlejším a finančně nejvýhodnější řešením jsou nástěnné jednotky typu SPLIT. Čili jedna venkovní a jedna vnitřní jednotka, které jsou propojené potrubím s chladivem vedeným většinou v lištách. Nejčastější volbou vnitřních jednotek jsou jednotky nástěnné, které jsou cenově nejvýhodnější, jejich instalace je jednoduchá a nevyžaduje žádné stavební úpravy.

Vnitřní klimatizační jednotka Panasonic (Zdroj: CIUR)
Vnitřní klimatizační jednotka Panasonic (Zdroj: CIUR)

Instalace klimatizace je pro zkušené odborníky velmi jednoduchá a rychlá. Náročnost je závislá na vzdálenosti mezi jednotkami, přístupu a konstrukci stěn. Potrubí propojující vnitřní a venkovní jednotku může být skryté či vedené v lištách na povrchu. Vždy je také důležité myslet na řešení odvodu kondenzátu, který při chlazení z jednotky vytéká. Veškeré potřebné informace jsou zákazníkovi sdělené před vlastní instalací. Na kompresory Panasonic je poskytována záruka 5 let, na zařízení 2 roky. Prodloužená záruka je poskytována za příplatek.

Vnitřní klimatizační jednotky nepůsobí v interiérech rušivým dojmem (Zdroj: CIUR)
Vnitřní klimatizační jednotky nepůsobí v interiérech rušivým dojmem (Zdroj: CIUR)

Klimatizace od společnosti CIUR

Klimatizaci lze instalovat na klíč i v sestavách pro jednu nebo více místností (multisplit). Společnost CIUR a.s. zajišťuje dodávky i montáž značkových klimatizací Panasonic včetně záručního i pozáručního servisu. Dovedou najít řešení pro každého, tedy pro jednu místnost, ale i byt či dům, prodejnu, firmu, serverovnu, případně celou průmyslovou halu. S klimatizacemi má firma více jak 20 let zkušeností. Společnost CIUR a.s. je dokonce jedním z největších dodavatelů klimatizační techniky v České republice a na Slovensku. Divize TZB zastupuje řadu renomovaných značek se širokou škálou kvalitního a moderního sortimentu určeného pro větrání, topení či klimatizaci domácností i komerčních prostor. Společnost působí také v oblasti speciálních provedení ovládání a regulace zařízení. S výběrem vhodné klimatizace či tepelného čerpadla vám rádi poradí, navrhnou optimální výkon a typ zařízení. Po obhlídce zdarma zajistí stavební připravenost a zařízení instalují. Využít lze též dotaci z programu Nová Zelená Úsporám.