Bazalka (v popředí) a levandule (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Kdo si pěstuje byliny v květináčích na terase či balkóně, má to snadnější. Stačí nádoby na podzim přenést do interiéru, ovšem ne všechny bylinky budou po uplynulém vegetačním období v bytě dále prosperovat. Některé se na zimu zatahují do země jako vytrvalé květiny. Jiné prostě v nádobách postupně ztrácí chuť a vůni. Je proto třeba vysít nová semínka do čerstvého substrátu. Problémy lze vlastně vždy napravit novým výsevem do nové nádoby, přičemž oddenky a hlízy zatažených rostlin necháme odpočinout a na jaře přesadíme do čerstvého substrátu, případně raději rovnou do záhonu.

Pěstování bylin v květináčích se vyplatí

Určitě je pěstování bylin v květináčích mnohem levnější než pravidelné pořizování takových výpěstků v obchodech. Nedávno jsem viděl v nabídce například trochu čerstvé řeřichy (pěstební ploška cca 5x10 cm) za 45 korun, přitom právě vysetá řeřicha doroste do konzumovatelného stavu po výsevu doslova za pár dní a klíčivost mají její semínka ohromnou. Obzvláště v zimě jsou bylinky pro naše zdraví důležité. Pěstování bylin v květináčích přitom není nijak složité, jen vyžadují více péče než rostliny v záhonech či bylinkové spirále.

Někdo pěstuje bylinky v květináčích i v zahradě, pozor však, po přenesení do bytu na podzim už nemusí prosperovat (Zdroj: Shutterstock)
Někdo pěstuje bylinky v květináčích i v zahradě, pozor však, po přenesení do bytu na podzim už nemusí prosperovat (Zdroj: Shutterstock)

Hodně či málo vláhy

Zásadní je pro bylinky pěstované doma v květináči častější zálivka. V květináči mají dost málo substrátu, který rychleji vysychá. Důležité je proto častější zalévání menším množstvím vody. Pokud bychom rostliny přelévali, uhnijí, pokud nebudeme naopak zalévat dostatečně, uschnou. Minimálně pak nebudou vypadat příliš lákavě.

Bazalka vyžaduje dostatečnou zálivku (Zdroj: Shutterstock)
Bazalka vyžaduje dostatečnou zálivku (Zdroj: Shutterstock)

Obzvláště hodně vláhy vyžaduje třeba bazalka, máta, listová petržel a pažitka. Dostatek vláhy kontrolujeme tak, že sledujeme substrát. Když do něj zasuneme kousek prstu, měli bychom cítit vlhkost. Nízké nároky na vláhu mají například tymián, mateřídouška, rozmarýn a levandule. Případné sucho snesou poměrně dobře a my zalijeme jen jak si vzpomeneme. Každodenní povinnost to nebude.

I máta je náročná na zálivku (Zdroj: Shutterstock)
I máta je náročná na zálivku (Zdroj: Shutterstock)

Do každého květináče jeden bylinný druh

Důležitá je také volba a množství květináčů (mobilních nádob). Určitě pěstujte v jedné nádobě jeden druh bylinky, nikdy je nekombinujte. Například listová petržel a tymián mají zcela odlišné nároky na zálivku, proto nám vedle sebe uhynou rostliny jednoho či druhého druhu. Anebo rovnou všechny. Důležité je též bylinky v nádobách nepřihnojovat, pouze přesazujeme a měníme substrát. Navíc je lepší po čase vysít nové rostlinky do nového substrátu, abychom si udrželi jejich chuť a vůni. Do širších a nižších květináčů vyséváme například řeřichu, třeba levandule si pak vystačí s květináčem úzkým a vyšším.

Substrát a drenáž

Klíčová je též volba substrátu. Pokud sáhneme po kombinaci rašeliny s kamínky či pískem, bude substrát dostatečně propustný. Přebytek vody navíc odvádí i drenáž na dně nádoby. Nádoby s bylinami nesmí nikdy stát v misce s vodou a pokud chceme rostlinám zvýšit vzdušnou vlhkost, musí být v podmisce kamínky, aby mohla voda z květináče při zálivce odtékat. Dobrá drenáž přitom zabrání uhnívání kořínků rostlin, jejich oddenků a hlízek. Na druhou stranu ale třeba řeřichu můžeme pěstovat i v nádobě s buničinou a vodou. Sklizeň je rychlá a snadno později provedeme nový výsev.

Řeřichu lze pěstovat i ve vodě (Zdroj: Shutterstock)
Řeřichu lze pěstovat i ve vodě (Zdroj: Shutterstock)

Poměrně chladno a nikdy ne rychlé změny teplot

Důležité je také stanoviště, určitě se v zimě vyhneme vnitřním okenním parapetům oken orientovaných na sever. Ideální jsou též parapety i jiná místa, pod kterými nejsou radiátory. Teplota vzduchu by se při pěstování bylin měla pohybovat v rozmezí 15 až 20 stupňů Celsia. Byliny nás tedy vlastně nabádají k úsporám energií, v přetápěných bytech se jim nedaří. A třeba v kuchyni jsou teploty dosti proměnlivé, proto nejsou paradoxně právě kuchyně pro pěstování bylinek příliš vhodné. Nejhorší je pro byliny rychlá změna teplot. A to se týká i ledového průvanu při zimním větrání okny.

Zdroj: Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Bylinky na vnitřním okenním parapetu (Zdroj: Shutterstock)
Bylinky na vnitřním okenním parapetu (Zdroj: Shutterstock)