Moderní linoleum nemá nic společného s PVC Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Pokud právě vybíráte podlahovou krytinu a stále nejste rozhodnuti, která je ta pravá, možná právě neznáte všechny možnosti, které by vaší podlaze slušely. Na trhu je k dostání kromě laminátových a dřevěných podlah, koberců a dlažeb také přírodní varianta, která se do našich interiérů stále častěji s oblibou vrací. Řeč je o linoleu, které však stále spojujeme s PVC, od kterého se tolik liší. Pojďme se přesvědčit o všech kvalitách těchto materiálů.

Linoleum

Bohužel se často stává, že mnoho lidí považuje linoleum a PVC za tentýž materiál. Možná byste se na první pohled nechali zmást, však co do materiálových vlastností a složení jde o naprosto odlišný produkt. Především je na prvním místě třeba zmínit fakt, že linoleum je čistě přírodní materiál, zatímco PVC je materiál syntetický, tedy umělý. Vyrábí se z lněného oleje, od kterého si linoleum propůjčilo jméno – oleum linii, korkovité nebo dřevité moučky, mletého vápence a přírodních pryskyřic, zatímco nášlapná vrstva je lisovaná na jutovou textilii. Díky přírodním surovinám je to tedy ekologický materiál.

Kromě toho, že je linoleum zdravotně nezávadné, výborně se hodí i pro alergiky. Omezuje totiž šíření bakterií a mikroorganismů. Je tvrdé, avšak pružné a je příjemné na dotek, protože nepůsobí chladně. Příjemně se po něm chodí a pohyb po  něm je nehlučný. Další výhodou je snadná údržba, protože nepřitahuje prach. Výhodou linolea je oproti PVC i delší životnost. Obvykle linoleum bývá už od výrobce napuštěno voskem, který jej chrání proti poškození. Je také odolné vůči opotřebení a vysokým teplotám.
Foto: ARTIK INTERIER
Foto: ARTIK INTERIER
V současné době tento materiál zažívá obrovský boom. Na trhu existuje celá škála barev a vzorů, vyrábí se jak v pásech, tak i v dílcích pro plovoucí podlahy. Jednotlivé části se mohou spojovat svařovacími šňůrami, což umožňuje zajímavou kombinaci barev, vzorů a vznik zajímavých obrazců. Nejlépe se hodí do dětských pokojů, ale uplatnění najde i v pracovnách či kuchyních. Kromě využití v bytových prostorách se hodí i pro veřejné a komerční prostory. Mezi nejznámější linolea patří například Marmoleum®, Artoleum® nebo Marmorette.

PVC podlahoviny

Jak už jsme zmínili, PVC je umělý materiál, který může být jednovrstvý nebo vícevrstvý. Výhodou jednovrstvých vinylových podlah je jejich cena. Vícevrstvé podlahy mají obvykle tloušťku 1,35 – 4,0 mm, přičemž nášlapná vrstva by neměla být nižší, než 0,2 mm, aby se rychle neprošlapala. Měkčený vinyl složený z několika vrstev zajišťuje stálost, měkkost a výbornou akustickou a tepelnou izolaci. Je to velice pružný materiál, po kterém se příjemně chodí, protože není hlučný a studený. Je poměrně odolný vůči mechanickému opotřebení a oděru.
Foto: ARTIK INTERIER
Foto: ARTIK INTERIER
Dnešní PVC podlahoviny mají atraktivní vzhled přírodních materiálů jako je dřevo, dlažba, korek a kámen. Kromě klasických rolí se vyrábějí také ve čtvercích nebo formátech, které odpovídají lamelám dřevěných parket, takže je v konečném výsledku PVC podlaha od pravé dřevěné téměř k nerozeznání. Nezapomeňte však, že minimum spojů usnadňuje údržbu. Podle užitných vlastností PVC podlahoviny rozdělujeme na heterogenní a homogenní. Heterogenní PVC je vhodné pro extrémně namáhané prostory. Materiál pro tento druh podlahovin, musí být odolný, u něhož nehrozí opotřebení. Skládá se ze dvou či více vrstev, které se od sebe mohou odlišovat složením či provedením.

Pro obytné prostory je vhodné měkčené heterogenní PVC, pro extrémně namáhané prostory je určeno tvrzené heterogenní PVC. Homogenní PVC se vyrábí jak ve čtvercích, tak i v rolích a je v celé své tloušťce ve stejném složení i provedení. Nášlapná vrstva je shodná s tloušťkou podlahové krytiny. PVC se výborně hodí pro veřejné prostory jako jsou nemocnice, školy, obchodní domy a podobně.
Foto: ARTIK INTERIER
Foto: ARTIK INTERIER
Hodí se zejména pro využití v kuchyních, protože jsou chemicky odolné vůči mastnotě a desinfekčním prostředkům. V této místnosti rovněž hrozí nejvíce možností pádu těžkých předmětů, které mohou ostatní podlahy snadno mechanicky poničit. Elasticita PVC však podlahu před tímto druhem poškození chrání. PVC se však hodí i do koupelen. Opět zde hraje hlavní roli elasticita materiálu, což umožňuje snadnou a rychlou pokládku. Materiál není nějak náročný na údržbu, přesto se však nedoporučuje používat klasické saponáty, nýbrž přípravky určené pro ošetřování elastických podlah. Takové přípravky zvyšují životnost podlahy o několik let. Výhodou PVC je cenová dostupnost a široká škála barev a vzorů, která je takřka neomezená.
Foto: ARTIK INTERIER
Foto: ARTIK INTERIER