Přírodní linoleum pro váš domov Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Uvažujete o nové podlaze? Hledáte krytinu cenově dostupnou, snadno podkládatelnou a přitom z přírodních materiálů? Přírodní linoleum je druhem podlahové krytiny, která je vyrobena z obnovitelných a přírodních materiálů. Jde o 100% přírodní produkt, který je biologicky odbouratelný. Ovšem jeho vynikající vlastnosti oceníme právě na našich podlahách.

V posledních letech se přírodní linolea dostávají na přední příčky oblíbenosti podlahových krytin. Svým ojedinělým designem se hodí do moderních i tradičně či historicky vybavených interiérů.

Vlastnosti přírodního linolea

Linoleum je pružné, výborně izoluje teplo i zvuk, poměrně dobře odolá oděru a má výborné vlastnosti hygienické a nealergické (složení linolea zabraňuje tvoření a množení bakterií a mikroorganismů na jeho povrchu, ale i šíření prachu). Získalo si proto oblibu například ve zdravotnických zařízeních a v bytech, které jsou obývány alergiky a astmatiky.

Jelikož jsou při výrobě linolea používány nejmodernější technologie, bylo dosaženo zvýšení jeho barevné stálosti i odolnosti vůči poškození. Linoleum nemá problémy s nábytkem na kolečkách, se zvířecími drápky, ani s ostrými podpatky, stejně jako s vysokou zátěží. Přírodní linoleum je též vhodné pro podlahy s podlahovým vytápěním. Jeho údržba je snadná, povrch antistatický a těžko zápalný.
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK
MARMOLEUM CLICK

Z čeho se linoleum vyrábí

Přírodní linoleum je vyráběno z obnovitelných přírodních materiálů. Konkrétně z pryskyřice, lněného oleje (získává se lisováním z lněných semen a společně s pryskyřicí slouží jako pojivo), dřevité moučky (výborně váže barevné pigmenty, kterými je linoleum dobarvováno), vápence (zlepšuje vlastnosti a odolnost linolea), přírodních pigmentů šetrných k přírodě i nám samým (neobsahují kadmium a olovo) a z juty, která tvoří nosnou kostru linolea. Juta zajišťuje dobrou rozměrovou stabilitu linolea.

Lněný olej je získáván z lněných semen a za působení kyslíku se mění na lněno-olejovou fermež. Ta se smíchá s pryskyřicí, barevnými pigmenty a vápennou a dřevěnou moučkou. Takto zahřátá směs se lisuje pod vysokým tlakem na jutovou tkaninu, kde je válcována, načež se nechá uschnout. Vznikne tak odolná a homogenní podlahová krytina. 
Pokládka linolea
Pokládka linolea
Klíčová je při výrobě právě sušící komora, kde je dosahováno požadovaného poměru tvrdosti a pružnosti. Při sušení vzniká na povrchu linolea mírný žlutý odstín, který po pokládce zanikne působením slunečních paprsků, záleží jen na intenzitě slunečního záření. U světlých povrchů se to projevuje zřetelněji než u těch tmavších.

Role i dílce

Tradiční vzhled linolea prodávaného dříve jen v rolích se zásadně změnil. Dnes si můžeme pořídit podlahu z přírodního linolea jak v rolích, tak v podobě dílců, které se k sobě upevňují na pero a zámek. Dílce mohou být čtvercové a obdélníkové.

Rozdíl mezi linoleem a linem

Zásadní rozdíl mezi linoleem a linem je v jejich složení. Linoleum je vyráběno pouze z přírodních materiálů, zatímco lino (PVC, vinylové podlahy) je syntetického původu. Většina lidí si však tyto dva zcela odlišné materiály plete. Známý pojem lino nám navíc asociuje podlahové krytiny nabízené před rokem 1990 a ještě krátce poté, které byly prodávané v omezeném množství barev a vzorů. Linolea jsou dnes většinou nabízena jednobarevná nebo melírovaná. Imitace dřeva, kamene či dlažby není u této podlahové krytiny příliš věrná. Oproti tomu lino vyráběné z PVC (polyvinylchloridu) dovede věrně imitovat jakýkoli materiál.
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME

Jak vybrat linoleum

V obchodech najdete přírodní linolea pod názvy Marmoleum a Artoleum. prodávají se v několik tloušťkách pro různé oblasti použití. Pestrá nabídka barev a vzorů uspokojí každého a umožní vybrat vhodný typ a odstín podlahy podle barevnosti interiéru, respektive jeho ostatních povrchů a vybavení. Linoleum si lze koupit v jemných pastelových i výrazných barvách, se strukturou mramorování, s geometrickými vzory a obrázky, případně i v dekoru dřeva. Linoleum se hodí do jakéhokoli typu místnosti, do jakkoli vybaveného interiéru.

Jak pečovat o linoleum

Přírodní linoleum nevyžaduje náročnou údržbu, vystačíte si s čistou, vlažnou vodou dvakrát týdně. případné chemické přípravky by měly mít neutrální pH, příliš agresivní přípravky mohou narušit strukturu linolea. Přírodní linoleum též ocení pravidelnou péči ve formě pastování, v žádném případě voskování. Pastováním si linoleum zachová svůj původní lesk a vzhled. Životnost linolea je uváděna až několik desítek let.

Zdroj: www.lerchpodlahy.cz
MARMOLEUM HOME
MARMOLEUM HOME