Čím se liší podlaha z PVC a linoleum? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

PVC podlahy a linoleum jsou na první pohled téměř k nerozeznání, avšak PVC podlahy jsou z materiálu syntetického a linoleum je vyrobeno z materiálů přírodních. Oba typy jsou nabízeny v širokém spektru designů a jsou vhodné pro bytovou i komerční zástavbu. Linoleum je o něco odolnější, proto je možné zvolit tuto krytinu i do extrémně namáhaného prostředí. Na údržbu jsou obě podlahové krytiny poměrně praktické, je však nutné volit vhodné mycí a čistící prostředky. 

Vlastnosti

PVC podlahy jsou vyráběny ze syntetického materiálu (polyvinylchlorid). PVC podlahy nabízejí praktický povrch s jednoduchou instalací i údržbou a bohatým výběrem dekorů. Jsou hygienicky nezávadné, měkké a dobře izolují teplo.

Linoleum je, na rozdíl od PVC podlah přírodní materiál, který je obnovitelný, tedy šetrný k životnímu prostředí, antibakteriální a zdravotně nezávadný a tedy vhodný i pro alergiky. Linoleum je odolné, tvrdé a působí příjemným teplým dojmem, je kombinovatelné s podlahovým vytápěním.

Využití

PVC podlahy jsou vhodné do bytů i komerčních zařízení. Jsou stále oblíbenější díky snadné a rychlé pokládce, nízké ceně, jednoduché údržbě a dlouhé životnosti. Podle tloušťky se PVC podlahy rozdělují do 3 zátěžových tříd pro bytovou výstavbu a 3 zátěžových tříd do zástaveb komerčních.

Velmi odolné linoleum má vysoké hodnoty zátěžové třídy, proto je vhodné i pro extrémně namáhané podlahy škol, nemocnic, obchodů, kancelářských, sportovních či průmyslových hal. Linoleum není vhodné do vlhkých prostor a pro vstupy do budov.
Linoleum (obdélníkový formát)
Linoleum (obdélníkový formát)
Široký PVC podlah
Široký PVC podlah

Údržba

Při ošetřování PVC podlah bychom měli dbát na výběr vhodných udržovacích prostředků. Dříve používané pasty nejsou díky dostatečně odolné nášlapné vrstvě dnešních podlah zapotřebí. Do vody je dobré jednou za měsíc přidat přípravky pro ošetřování elastických podlah, čímž můžeme životnost podlahy zvýšit až o několik let.

I linoleum je poměrně praktické na údržbu, protože nepřitahuje prach. Linoleum bývá již od výrobce napuštěno ochranným voskem, který zabraňuje mechanickému poškození povrchu podlahy. Prach i špínu snadno z antistatické podlahy odstraníme. Vhodné je opět používat speciální prostředky pro elastické podlahy.

Zdroj: jiho.ceskestavby.cz/frantisek-brychta
Linoleum
Linoleum
Nanášení lepidla pod PVC podlahovinu
Nanášení lepidla pod PVC podlahovinu
Pokládka PVC podlahy
Pokládka PVC podlahy
Zařezávání PVC podlahy u stěny
Zařezávání PVC podlahy u stěny