Seřizování oken (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Především jde o funkčnost, jednoduše o to, aby se okna snadno a správně otevírala a zavírala, aby nedrhla a těsně doléhala. Stejně tak žaluzie a další stínící prvky se musí snadno ovládat. V případě seřízení oken jsou však důležité i značné úspory tepla. Různé zdroje se shodnou v jednom, netěsnými okny může uniknout 25 až 40% tepla. A to je opravdu hodně.

Snadné ovládání, úspory tepla i prodloužení životnosti

Spousta lidí si nechá instalovat nová okna, využijí možnosti záručního servisu a tím to končí. Od tohoto okamžiku jako by měla okna fungovat bezchybně až do ukončení své životnosti. Jenže tak to není. A kromě snadného ovládání a úspor tepla se dokonce pravidelnou kontrolou, seřizováním oken, ošetřením kování a těsnění a vyčištěním odtokových kanálků a žlábků prodlužuje životnost oken i všech jejich dílů. Životnost oken a dveří určitě není nekonečná, pravidelnou kontrolou a seřizováním však můžeme dosáhnout jejího prodloužení na maximum. Oddálíme tak budoucí nezbytnou investici do nových výplní stavebních otvorů.

Nejprve se provádí vizuální kontrola a kontrola funkčnosti
Nejprve se provádí vizuální kontrola a kontrola funkčnosti

Co je třeba při seřizování oken kontrolovat

Při seřizování oken je nutné zkontrolovat všechny body celoobvodového kování, aby nedošlo k jeho nerovnoměrnému zatížení a poškození, ale také zkroucení okenního profilu. Začít je třeba vizuální a mechanickou prohlídkou stavu oken, ale i balkónových a terasových dveří, následuje diagnostika případných vad oken a dveří, poté je navržen způsob řešení a nakonec jsou závady odstraněné. Zprvu může jít například jen o drobné drhnutí oken a dveří, které se odstraní nastavením přítlaku. To se vždy provádí při otevřeném křídle, přičemž klíčem se otáčí šroub vždy jen o pár stupňů. Okenní křídlo se přitom posouvá nepatrně nahoru (nebo poté dolů) a technik sleduje, zda se pozice okna zlepšuje nebo zhoršuje. Po každém otočení okno vždy zavře a otevře, čímž zkontroluje výsledek.

Seřizování okenního kování
Seřizování okenního kování

Vizuální prohlídka oken samozřejmě souvisí i s posouzením případných úniků tepla. Kontrolován je stav celoobvodového kování včetně rámových protikusů a chod klik okenního kování. Následně je seřízen chod křídla a křídlových uzávěrů, jsou promazány všechny pohyblivé části kování a je impregnováno těsnění na křídlech i rámu okna. Pokud jsou okna kontrolována a seřizována pravidelně, je každé další seřízení jen rychlou, rutinní záležitostí. Okna, ale i balkónové a terasové dveře, by měla být kontrolována a seřizována alespoň jednou ročně.

Seřizování okenního kování
Seřizování okenního kování

Co je celoobvodové kování oken a proč je nezbytné těsnění

Kování je vlastně nejdůležitější součástí oken a celoobvodové kování nám umožní okna otevírat ve více polohách (úplné otevření a ventilace, ale i mikroventilace). Celoobvodové kování zároveň umožňuje uzamknout okenní křídlo hned na několika místech jeho obvodu. Další důležitou součástí oken je těsnění, které zajišťuje izolaci, zlepšuje izolační schopnosti oken. Je-li těsnění v dobré kondici, okny netáhne, nezatéká a netvoří se plísně. Aby těsnění správně fungovalo, musí být čisté, dostatečně pružné a bez vad. Prostě nesmí nikde chybět, nesmí se drolit, čili nesmí být zpuchřelé, ztrouchnivělé, ale také plesnivé.

Seřizování okenního kování
Seřizování okenního kování

Promazáním těsnění se udrží jeho pružnost a sníží opotřebení. Pokud je ale těsnění již nějak poškozené, je nutná jeho výměna, přičemž nové těsnění musí mít správnou tuhost, tvar i velikost. Nevhodné těsnění by mohlo okna poškodit. Důležitá je také kontrola průchodnosti odvodňovacích kanálků a odtokových drážek. Je třeba odstranit veškeré nečistoty, které by bránily vodě v protékání.

Výměna těsnění
Výměna těsnění

Nejde jen o kování a těsnění

Kontrolovány jsou také plastové povrchy oken a dveří a případné viditelné a funkční vady žaluzií a sítí proti hmyzu, ale i vnitřních rolet a venkovních stínících prvků, tedy především rolet, žaluzií a markýz. I stínící technika musí fungovat bez závad.

Seřizování venkovních rolet
Seřizování venkovních rolet
ZAMKNUTO - zabezpečení majetku Poslat poptávku