Procházka projektem inteiéru (Zdroj: Walkyourplans) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Plány, vizualizace, trojrozměrné modely, profily a řezy, rozkreslení. Architekti při navrhování projektů pracují s širokou škálou grafických prostředků, jimiž vám chtějí ukázat, jak to bude vypadat, až to jednou bude hotové. Smutnou pravdou ale zůstává, že fantazie většiny běžných smrtelníků nepracuje úplně tak, jak si architekti přejí. 

Zkrátka, nic proti architektům a jejich malůvkám, ale lidé z těch plánů a náčrtků většinou nepochytí praktické detaily. Nakreslené a narýsované je to sice hezky, ale pochopit z takového projektového plánku, kolik kroků to bude jednou z ložnice do obýváku, nebo jestli z kuchyně půjde vidět do jídelny, to už lidem moc nejde. Snad je to měřítkem, snad je to nedostatkem technického vzdělání.

Řeknete z hlavy, jestli je trasa dlouhá sedm metrů, kterou budete muset z postele urazit na toaletu, moc nebo málo? Samozřejmě, že bude záležet na tom, jak v daný moment spěcháte… ale asi by bylo lepší zjistit to dříve, než už v postaveném domě nebo hotovém bytě.

Klasika sice neumírá, ale... (Zdroj: Shutterstock)
Klasika sice neumírá, ale... (Zdroj: Shutterstock)

Ten rozpor mezi tím, co je zakreslené v plánku a jak to vypadá ve skutečnosti – on to vlastně není rozpor, plánky jsou přesné a šálí nás jen naše vnímání – inspiroval podnikavé americké architekty a designéry k neobvyklému počinu. Než klientům představovat budoucnost na papíře nebo monitoru počítače, rozhodli se jim ukázat plán v měřítku 1:1.

Procházka šetří peníze

Teoreticky k tomu bylo zapotřebí málo, prakticky to bylo spojené s šestimístnou dolarovou investicí. V praxi to nicméně funguje skvěle. Architektonické studio si nejprve zakoupilo (a renovovalo) starou tělocvičnu v univerzitním kampusu v ohijském Lakewoodu. Po náležitých úpravách pak tu halu osadili osmi projektory. Jsou instalované hezky u stropu, a řízené z velínu nad bývalou tribunou. Chtělo to ještě trochu vyladit, ale výsledek stojí za to.

Procházka projektem (plánem) budoucí zahrady (Zdroj: Walkyourplans)
Procházka projektem (plánem) budoucí zahrady (Zdroj: Walkyourplans)

Na hladký povrch jednobarevné podlahy tu teď ze stropu mohou promítat rozkreslení a plány ze standardní dokumentace. Hezky v měřítku 1:1. A jejich klienti se tak mohou doslova projít tím plánem svého budoucího domu. Je to skvělá služba pro klienty, a současně skvělá pomoc pro architekty. Protože jim na bázi poznatků klientů pomáhá optimalizovat proces projektování přesně podle představ zadavatele.

Každý se může podívat na to, jak jeho bydlení bude vypadat. A umožňuje to předělávat, modifikovat plány, když jsou ještě na papíře,“ vysvětluje Joe Matejka, který za nápadem nazývaným WalkYourPlans stojí. „Z procesního hlediska to vypadá jako zbytečné zdržení a přehnaně velká investice do vizualizace projektů, ale ve skutečnosti přenesením plánů do reálného měřítka šetříme. Umožňujeme totiž lidem provést změny digitálně, před výstavbou.

Když se lidé mohou projít po plánu svého domu, často přehodnotí počet oken, vzdálenosti mezi místnostmi, postavení dveří. Do plánů přenesených na podlahu tělocvičny se dá samozřejmě zakreslit i dispoziční řešení nábytku, nebo návrh budoucí zahrady. A to, že sami klienti mohou v předstihu zhodnotit, jestli mají na všechno dost místa, vyjde nakonec mnohem levněji, než když se zasahuje už do procesu probíhající stavby, s již nakoupeným materiálem.

Matejka vychází ze svých dlouholetých zkušeností a dodává, že klienti při jednání s architekty nad vytištěným projektem průměrně učiní kolem pěti až šesti změn, když koukají do papírového plánu. Při procházce po modelu v měřítku 1:1 těch změn ale navrhnou deset až patnáct. Ten rozdíl je přesně tím, co by se muselo řešit už v průběhu stavby. A co by bylo upravit mnohem nákladnější.

Procházka projektem (plánem) budoucí zahrady (Zdroj: Walkyourplans)
Procházka projektem (plánem) budoucí zahrady (Zdroj: Walkyourplans)

Inspirace pro každého

WalkYourPlans teď dává prostor nejen vlastním klientům, ale také dalším stavitelům domů, architektům, projektantům. Každý si může ozkoušet a porozumět připravovaným projektům rodinných domů. Škoda jen, že si tenhle nápad nepatentovali. Koncept promítání stavebních plánů na plochu v reálném měřítku se totiž stal rychle populární, a podobnou službu dnes nabízí asi dva tucty architektonických kanceláří a projekčních studií ve Státech. Dá se očekávat, že brzy se podobný přístup šířeji objeví i v Evropě (jedna projekční místnost už je ve Francii).

Není bez zajímavosti, že přibližně za dva roky téhle „novinky“ došlo mezi zájemci o tuhle službu k určité změně. Původně se sice promítání plánů domů týkalo spíše soukromých osob, které se pouštěly do rezidenční výstavby, dnes je ale početně dorovnávají projektanti, navrhující výrobní haly a závody. I tam totiž přístup, kdy si můžete odkrokovat vzdálenosti mezi rozmístěnými stroji a lépe odhadnout třeba manipulační prostor, velmi vyplácí.

Procházka projektem interiéru (Zdroj: Walkyourplans)
Procházka projektem interiéru (Zdroj: Walkyourplans)

Nikdo nepopírá, že v oblasti vizualizaci projektů jde trend architektury jednoznačně směrem digitalizace. Ano, jednou – a asi to nebude tak dlouho trvat – se dočkáme holografických modelů a procházek po trojrozměrných virtuálních modelech. Prozatím jsou ale tyhle moderní technické vychytávky mimo cenový horizont i zažitou praxi. A klientům zatím stačí, že se můžou projít plánem svého budoucího domu, který jim projektor promítá na podlahu bývalé tělocvičny.

Zdroj: WalkYourPlans.com, LandscapeManagement.net, WalkOnPlans.com, LifesizePlans.com, Cleveland.com